Rămâi conectat

Ştirea zilei

Din toamnă, încep cursurile Şcolii Profesionale Germane Alba Iulia. Elevii admiși vor primi 400 de lei pe lună

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În luna ianuarie a.c. va prezentam conceptul Școlii Profesionale Kronstadt – o școală în care toți elevii sunt bursieri si vor avea loc de muncă asigurat la absolvire, in urma unui parteneriat intre administratia publică, mai multe firme private si Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Alba.

Ideea era lansată atunci de Florin Roman vicepresedinte la Consiliul Judetean Alba, caruia Werner Braun consilier municipal in Brasov si initiatorul primului proiect de acest gen din țară, i-a relatat despre succesul acestei intitiative a administratiei locale.

Acum, proiectul se află în fază de implementare, luni, consilierii județeni urmând să voteze proiectul de hotărâre, inițiat de vicepreședinții Florin Roman și Alin Cucui, privind aprobarea Asocierii dintre Judeţul Alba prin Consiliul Judeţean Alba, Municipiul Alba Iulia prin Consiliul Local şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba în vederea funcţionării Şcolii Profesionale Germane Alba Iulia.

Urmează ca în spațiul pus la dispoziție de Primăria Alba Iulia, respectiv parterul Colegiului Tehnic Alexandru Domșa din Alba Iulia, să fie amenajate sălile de cursuri de către CJ Alba, investiție pentru care sunt alocați 200.000 de lei, urmând ca ulterior să înceapă faza de promovare a proiectului, în urma căreia se urmărește înscrierea cât mai multor candidați, proaspeți absolvenți de gimnaziu.

 Marele avantaj al acestei scoli este ca pe langă o meserie învățată și atestată printr-un certificat recunoscut internațional, elevul poate primi pe parcursul celor doi ani de școlarizare o bursă în valoare de 400 de lei, din care jumătate sunt asigurați de Guvern iar cealaltă jumătate de agenții economici parteneri în cadrul proiectului.

Condiția ca elevul să beneficieze de această bursă este să nu depășească 20 de absențe nemotivate pe semestru.

Societățile partenere, în cadrul cărora cursanții vor învăța partea practică, în funcție de profilul clasei, vor asigura   transport gratuit pentru elevi la unitățile de producție, o masă gratuită zilnic, echipamente de protecție sau, în cazul celor mai serioși cursanți, susținerea financiară pentru continuarea studiilor.

Alt avantaj este ca absolventul are prioritate la angajare si practic are un loc de munca asigurat. Totodata se pune accent pe limba straina din tara de provenienta a agentului economic. Se pune accent pe practica, adica in primul an se face practica la agentul economic in proportie de 60 la suta, iar in al doilea an in proportie de 75 la suta.

Inițiatorul proiectului a anunțat că Școala profesională Germană Alba Iulia ar putea beneficia de o finanțare substanțială din partea unui land din Germania.

Florin Roman a lansat cu această ocazie un apel către părinții din Alba, care au copii de înscris în clasa a IX-a, să își îndrume odraslele către școlile profesionale. În  județ, există 12 asfel de clase în cadrul mai multor unități de învățământ. Orice elev admis lacursurile unei școli profesionale beneficiază de o bursă de 200 de lei, prin programul guvernamental de promovare a școlilor profesionale. Condiția pentru a primii banii este să nu se depășească un număr de 20 de absențe nemotivate.

Cererile de forță de muncă calificată vor continua, potrivit lui Roman, să crească vertiginos în următorii ani, vârful angajărilor la BOSCH sau Star Transmission, de exemplu, urmând să fie atins în 2016.

Interesate să devină parteneri în acest proiect s-au arătat cele mai puternice si serioase societati din Alba din domeniile industriei componente pentru constructia de masini, industria prelucrarii metalelor, industria alimentara, industria prelucrarii produselor primare, industria prelucrarii lemnului/mobilei – SC Transavia, SC Star Transmission, SC Supremia Grup, Holzindustrie Scweighofer si Schosswender, SC Nova Grup Cugir, SC Techno Plast Cugir, SC VCST Alba Iulia, SC Saturn Alba Iulia, SC IPEC, SC Apulum, SC Mobel.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea