Din 23 martie: Primăria Alba Iulia demarează campania ”Curățenie generală în Cealaltă Capitală”
“Curațenie generală în Cealaltă Capitală” este numele campaniei pe care Primăria Alba Iulia o implementează începând de luni în tot orașul. Inițiativa Primăriei are însă nevoie de susținere din partea fiecărui albaiulian pentru a se transforma într-o reușită, transmite reprezentantul administrației locale.
În temeiul tradiției, luna martie a fost întotdeauna momentul la care municipalitatea din Alba Iulia a exploatat la maxim resursele de care dispune pentru marea curațenie de primăvară.
Ultima saptămână a însemnat o perioadă de recunoaștere și trasare a etapelor în care se va acționa, împreună cu operatorul de salubritate, pentru cea mai amplă activitate de peste an. Măsurile generale vizează operațiuni precum măturarea mecanizată pe toate arterele principale, dar și spălatul mecanic al străzilor utilizand utilaje performante, de ultimă generație. Nu vor fi ocolite aleile pietonale dintre blocuri, străzile înguste sau parcările, pentru acestea folosindu-se tehnică de mici dimensiuni. Pentru a crea un front de lucru eficient, operatorul de salubritate va fi insoțit de echipaje ale poliției locale.
Între 23-29 martie, se va acționa în Cetate, Tolstoi, dar și în cartierele aparținătoare Pâclișa și Micești. Din 30 martie până în data de 5 aprilie se va interveni în zona centrală a municipiului, concomitent cu Oarda de Jos și Oarda de Sus. Ultima etapă va acoperi cartierele Ampoi 1, 2, 3, Bărăbanț și zona industrială, în perioada 6-11 aprilie. În afara perioadelor enunțate care se referă strict la curățenia mecanizată, albaiulienii și asociațiile de proprietari se pot mobiliza pentru a se alătura demersului municipalității, prin activități independente de curățire și igienizare a zonelor verzi si spațiilor aflate în proprietatea acestora. Până la Paște, operatorul de salubritate va completa efortul asociațiilor de proprietari prin punerea la dispoziție a mijloacelor de colectare și deplasare a deșeurilor de orice tip. Pentru acest lucru dispeceratul Polaris va recepționa solicitările albaiulienilor, în timpul săptămânii, între orele 8.00-14.00. Echipele și utilitarele de transport vor fi ghidate către punctele indicate de administratori sau locuitori. Este de dorit ca depozitarea temporară a deșeurilor să se facă de către locuitori în zone accesibile pentru mașinile Polaris.
“Recunosc că nici eu, ca foarte mulți alții, poate ca nu avem foarte mult timp de alocat curățeniei făcute temeinic, ardelenește. Așa că, măcar o dată-n an, primăvara, nu mi-e rușine să-mi pun echipamentul de “scandal”, să pun mâna pe greblă și lopată și să curăț prin curte, prin fața casei, să-mi fac partea mea de treabă din marea curățenie a orașului. Primăria vine cu logistica, vine cu tot ce înseamna preluare și transport însă fiecare albaiulian și ascotiație în parte trebuie să se implice în acest proiect. Să fie parte activă, nu doar spectator în campania asta “Curățenie generală în Cealaltă Capitală”. Cu atât mai mult cu cât acțiunea se întâmplă, acum, înainte de Săptămâna Mare. Adică nu poți fi curat la suflet dacă, în jurul tău, gunoaiele și mizeria spun altceva. Facem asta pentru că Alba Iulia nu e genul de oraș “asistat” care să aștepte inclusiv să vină cineva “de la stat” să-i facă primăvara curățenie. Și, deși e doar Cealaltă Capitală, Alba Iulia e mai curată decât capitala însăși. Iar asta ar trebui să fie un motiv de mandrie pentru fiecare albaiulian”, a spus Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.
Tot în această perioadă sunt tolerate “derapajele contractuale”, abonații casnici având la dispoziție, gratuit, o perioada de trei săptămâni pentru a se debarasa la eurocontainere de orice le prisosește, mai puțin echipamente electrice. Pentru deșeurile electrice se derulează o campanile de colectare în șase puncte din oraș (din 21 martie). Facem precizarea că pentru toaletarea arborilor, albaiulienii se pot adresa Serviciului Administrare Activităților Domeniului Public – tel. 0372/586453 sau dispeceratului Primăriei Alba Iulia, la telefon 0258/819462 (tasta 9).
“Vom dispune ridicarea tuturor rampelor de gunoi rezultat în urma curățării spațiilor dintre blocuri, iar acest lucru nu va afecta financiar asociațiile de proprietari, respectiv albaiulienii. Important e să ne fie alaturi. Toate containerele vor fi spălate și dezinfectate până la Paști, la finalul acestei campanii. Extindem curățenia chiar și pe malurile râurilor Ampoi și Mureș. Efortul desfăşurat de noi se fundamentează pe sprijinul cetăţenilor și conduita de viaţă a fiecăruia, pe comportamentul responsabil față de oraș. Am dat tonul și plantărilor de primăvară, dar și completărilor cu material vegetativ, acolo unde zonele verzi au fost afectate”, a precizat Paul Voicu, viceprimar, coordonatorul campaniei de curățenie.
Primăria Alba Iulia a apelat în această perioadă la beneficiarii de ajutor social pentru a înlătura afișele și anunțurile lipite ilegal și iresponsabil în oraș. Până la sfârșitul săptămânii viitoare se va finaliza montarea a 90 de coșuri de gunoi pe străzile: Decebal, Octavian Goga, Vasile Goldiș, Bulevardul Revoluției și Bulevardul 1 Dcembrie 1918.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii