Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

DIICOT cere rejudecarea procesului în care comisarul Traian Berbeceanu a fost găsit nevinovat! Care este MOTIVUL

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

DIICOT susține că judecătorul Horia Șelaru, fost consilier al procurorului șef DNA, Laura Codruța Kovesi – aflată în relații apropiate cu Traian Berbeceanu, era incompatibil să soluționeze dosarul în care fostul șef al BCCO Alba Iulia a fost găsit nevinovatm și cere rejudecarea cauzei.

Procurorii reclamă, printre altele, incompatibilitatea a doi din cei trei judecători care l-au găsit nevinovat pe fostul șef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu de acuzații ca sprijinire a unui grup infracțional, luare de mită sau spălare de bani. Este vorba printre alții și de Horia Șelaru, fost consilier al actualului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Or, potrivit surselor României Libere, în mediul judiciar din Alba Iulia este de notorietate relația bună dintre Berbeceanu și Kovesi. Șelaru este judecătorul care l-a și pus în libertate pe polițistul arestat inițial la cererea DIICOT Alba Iulia.

În martie începe la Înalta Curte de Casație și Justiție ultima fază a procesului în care fostul comisar șef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia, Traian Berbeceanu este judecat pentru sprijinre a unui grup infracțional organizat, luare de mită, fals în înscrisuri și complicitate la delapidare.

Procesul se anunță a fi unul spectaculos deoarece procurorii DIICOT, cei care l-au trimis în judecată pe Berbeceanu, cer rejudecarea dosarului susținând că prima fază a judecății, în care polițistul a fost găsit nevinovat de toate acuzațiile aduse, a fost grav viciată de mai multe nereguli majore.

Reamintim că, în același proces cu Berbeceanu este judecat și fostul procuror șef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureșan care a fost trimis în judecată de DNA pentru represiune nedreaptă și abuz în serviciu după ce ar fi cerut arestarea șefului BCCO Alba Iulia fără probe.

Situația a fost posibilă după ce președintele completului de judecată, judecătorul Horia Valentin Șelaru, care fusese învestit să judece doar dosarul lui Ioan Mureșan, a dispus din oficiu conexarea la dosarul fostului procuror șef al DIICOT Alba Iulia a dosarului comisarului Berbceanu, care fusese trimis inițial la Tribunalul București.

În dosarul DIICOT au mai fost trimiși în judecată alături de Berbeceanu soții Gheorghe și Anca Rusu, protejații comisarului, și Adrian Mihalache, polițist la BCCO Alba Iulia, acuzat de mărturie mincinoasă în favorarea comisarului.

*Ce reclamă procurorii structurii central a DIICOT

Procurorii structurii centrale a DIICOT reclamă cel puțin patru vicii majore în cercetarea judecătorească pe situația lui Traian Berbeceanu și cer rejudecarea părții de dosar care îl privește pe fostul șef al BCCO Alba Iulia.

Primul motiv de nelegalitate al hotărârii de achitare este reprezentat de incompatibilitatea judecătorului de drepturi și libertăți care nu poate participa în aceeași cauză și în procedura de cameră preliminară și la judecata cauzei în fond sau în căile. Practic, doi dintre cei trei judecători care au decis că Berbeceanu e nevinovat se mai pronunțaseră anterior și pe măsurile preventive din dosar ceea ce face ca potrivit Codului de procedură penală ei să devină incompatibili.

*Cine a făcut parte din completul care a soluționat dosarul

Completul care a soluționat dosarul a fost compus din judecătorii Horia Șelaru, Iulian Dragomir și Francisca Vasile. Doar că, arată DIICOT, Horia Șelaru și Dragomir s-au mai pronunțat de mai multe ori pe măsurile preventive cerute de procurori în cazul lui Berbeceanu în timpul urmăririi penale.

Pe de altă, pe lângă problemele invocate de DIICOT, surse judiciare au declarat pentru România Liberă că în mediul judiciar din Alba Iulia este de notorietate relația bună dintre Traian Berbeceanu și procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Iar Horia Șelaru, înainte de a deveni judecători, a fost procuror și chiar consilier al Laurei Codruței Kovesi în perioada când aceasta a ocupat funcția de Procuror General al României, susțin sursele citate.

*Pe 30 iunie 2016, Instanța s-a pronunțat pe fond în acest dosar

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat în cazul fostului comandant al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, acesta fiind achitat, iar fostul procuror şef de la DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureşan a primit 7 ani de închisoare cu exeutare. Decizia nu este definitivă.

În luna iulie 2014, EVZ scria că fostul comisar șef Traian Berbeceanu a fost trimis în judecată în stare de libertate pe 24 octombrie 2013, fiind acuzat de procurorii DIICOT de sprijinire a unui grup infracțional organizat, fals în declaraţii, luare de mită, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la infracţiunea de delapidare, toate în concurs real de infracțiuni, cu aplicarea legii penale mai favorabile. În același timp, procurorii care l-au anchetat pe Traian Berbeceanu au fost trimiși și ei în judecată de către DNA, aceștia fiind acuzaţi că au comis abuzuri judiciare împotriva comisarului BCCO, construind un caz bazat pe mărturii interesate, uneori luate sub presiune, sau pe probe irelevante.

Surse: evz.ro; romanialibera.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni

Unirea Ziarul

Publicat

în

Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni Apostolul îi adresează lui Timotei două dintre epistolele sale cuprinse în Noul Testament și îl pomenește în alte două epistole. În Epistola către Corinteni scrie: „…Pentru aceea chiar am trimis la voi pe Timotei, care este fiul meu iubit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea