Rămâi conectat

Ştirea zilei

Diana Alexandra Borcău – singurul candidat din Alba cu media 10 la Bacalaureat. Povestea tinerei care vrea să studieze pentru sănătatea celor din jur

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

10531331_872314522782645_2123392845_nUnul din cei 102 candidați din țară care a obținut media 10 la examenul de BACALAUREAT 2014 este din județul Alba și a studiat la Liceul Teoretic ”Sfântul Iosif” din Alba Iulia. Diana Alexandra Borcău este din Bucerdea-Vinoasă, comuna Ighiu, iar performanța ei este cu atât mai apreciabilă deoarece la Facultatea de Medicină nu contează media examenului de BACALAUREAT ci doar admiterea. Acest fapt nu a fost un motiv pentru Alexandra să nu se pregătească cu temeinicie la limba română, matematică și chimie, materii la care a luat 10 ”curat”.  

”Mă pregătesc pentru Facultatea de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca. Am ales aceasta direcție pentru ca, încă de mică a existat o afinitate în cazul materiilor: chimie și biologie și aceasta afinitate m-a ghidat, să spun, merg pe acest drum. Dar cel mai important motiv, pentru care am ales medicina, e faptul ca îmi place sa lucrez cu oamenii si să-i ajut. Mă încântă ideea de a-i trata și de a îi avea pe toți ca pe niște frați. Ideea aceasta face viată mai frumoasa si relațiile interumane capătă o alta nuanța”, a spus Diana.

Singurul candidat din județul Alba cu media 10 la BACALAUREAT nu a avut nevoie de pregătire suplimentară pentru că le-a învățat pe toate la timpul potrivit. ”Sincer, media 10 la BAC nu a fost un scop pentru mine și tocmai de aceea am încercat sa vad acest „examen al maturității” la adevărata lui dimensiune. M-am concentrat asupra ceea ce aveam de făcut, dar nu m-am stresat. BAC-ul mi se pare un examen de  nivel mediu, să spun, pe care majoritatea ar trebui sa-l promoveze. Cel puțin după 4 ani de liceu cu anumite cunoștințe ar trebui să rămână fiecare. Bineînțeles prezența și atenția la ore contează și normal învățarea lucrurilor la timpul lor. Probabil că acesta este secretul unei medii de 10; învățarea lucrurilor sistematic, sârguincios și la timpul potrivit. Notele mele reflecta, după părerea mea, întreaga muncă depusa în timpul liceului și, în fond, asta reflecta în cazul fiecăruia. Thomas Edison spunea „Genius: one percent inspiration and 99 percent perspiration.” În cazul meu, aceasta este explicația notei de 10. Multă muncă și, da, și inspirația, care contează mult în acele momente ale examenului”, a mai spus Diana.

Consideră că dificultatea examenului de BACALAUREAT din acest an a fost mai scăzută decât în anii trecuți, însă recunoaște că un ”gram în plus de emoții” a existat la proba de limba și literatura română. ”Subiectul 3 a fost o surpriză pentru toți si o chestiune de șansă în cazul multora. E vorba de mai puțină obiectivitate decât în cazul celorlalte două probe, pe care le-am privit cu mai multă lejeritate, dat fiind faptul că la celelalte două materii de real am avut în spate și pregătirea îndelungata de la concursuri”.

Din clasa a V-a a început să participe la concursuri și olimpiade școlare însă anul acesta a pus mai mult accent pe pregătirea examenului de admitere, care se știe, nu este unul deloc ușor. În liceu a ajuns de trei ori consecutiv la faza națională la chimie și la matematică unde a obținut premii și mențiuni.

Voluntar sau involuntar, anii de liceu aduc amintiri frumoase, copleșitoare dar și momente care îți lasă un gust amar. ”Cei 4 ani de liceu au fost minunați si o sa-mi amintesc cu drag de ei, dar cred ca cele mai frumoase experiențe au fost etapele naționale la care am participat, în cadrul cărora nu am reușit numai sa învăț matematica sau chimie la un alt nivel ci să mă și dezvolt din  alte puncte de vedere. Am legat prietenii, am văzut o mare parte din țară și mi-am lărgit orizonturile odată cu aceste olimpiade. Pregătirea pentru olimpiade m-a ajut mult să învăț corect și eficient, acesta fiind un atu și în cazul BAC-ului. Totodată, experiențe frumoase au fost și verile petrecute în Germania, unde am reușit să ajung prin intermediul școlii. Îmi ghidez viață după principiul de a nu avea regrete. Îmi pare, totuși, rău ca s-au terminat foarte repede acești 4 ani” a completat eleva.

Cu această ocazie mulțumește părinților și surorii ei pentru sprijinul necondiționat, profesorilor, colegilor și tuturor celor care au avut încredere în ea.

Liceul Teoretic ”Sfântul Iosif” din Alba Iulia a fost locul în care a petrecut cei mai frumoși ani, anii de liceu și locul în care se va reîntoarce mereu cu drag.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea