Rămâi conectat

Actualitate

Dialectica paradoxului

Publicat

în

Redactată în vreo trei decenii, în douăzeci de volume (din care trei: „Cartea lui Iov”, 2009, „Vraja sublimei neruşinări”, 2010, „La marginea cerului”, 2010, antololgice) lirica lui Gh. Dăncilă configurează un cosmos armonios înălţat pe amplitudinea culturii poetice (evidentă nu numai în tălmăcirile proprii din lirica universală, ci şi din lecturile fundamentale), pe triada tematică (natura, iubirea, divinitatea), pe rigoarea formei de esenţă şi pe muzicalitatea excepţională, ecou, probabil, din simbolism.
În noul volum „Jocul cu echinoxuri” poetul părăseşte confesiunea eu-lui din tiparul, aproape unic, al sonetului şi aduce versul gnomic, reflexiv, prin care pune sinele în raport cu lumea prin enunţuri lapidare, obiective, cu verbul la prezentul etern al persoanei a III-a sg. „Jocul cu echinoxuri” este „jocul cu paradoxuri” (mai multe poezii poartă titlul „Paradox”) în care convieţuiesc homo ludens (ori homo artifex, homo aestheticus, omul creator pentru care arta este joc prin care creează lumi, aşa cum Dumnezeu s-a jucat de-a lumea, creând universul) cu homo cogitans (asemănător celui cartezian: Cogito ergo sum – Rene Descartes) Gh. Dăncilă armonizând în fiinţa sa poetul sensibil cu moralistul ironic, temperamentul solar de sorginte rurală, capacitatea disociativă şi analitică cu reflexivitatea insului lucid, atent sagace la spectacolul lumii diverse şi unitare totuşi în paradoxala ei alcătuire.
Privirii mirate şi ironice a poetului i se înfăţişează o lume clădită pe o dialectică a contrastelor multiple între: viaţă şi moarte, veşnicie şi efemeritate, iubire şi ură, sacru şi profan, astral şi teluric, angelic şi demonic, fiinţă şi mască, virtute şi viciu, prietenie şi duşmănie, frumos şi urât, autenticitate şi falsitate, inocenţă şi perversitate, tinereţe şi bătrâneţe, singurătate şi sociabilitate, bogăţie şi sărăcie şi câte multe altele în care Gh. Dăncilă induce o tensiune printr-un paradox de proporţie sau de perspectivă. Graţie acestei tensiuni, care hrăneşte aforismul, cugetarea, apoftegma, sentinţa din volumul lui Gh. Dăncilă, suntem puşi în faţa unor probleme care nu ne fac să râdem, ci doar să zâmbim, mai mult sau mai puţin îngăduitor. Este una din condiţiile genului aforistic, care, în opinia lui Blaga, trebuie să fie „cel al spontaneităţii ce ezită între formulă şi aluzie”, blagianismul având ecouri şi-n acest volum (cele 6 versuri din poemul „Trei feţe” al lui L. Blaga sunt comprimate în „Diferenţe” la 4 pentru realizarea portretelor a două vârste: „Primăvara vine / Pentru cei tineri / Şi iarna / Pentru cei bătrâni”.
Textele volumului sunt lapidare, de o concizie zgârcită, fără umbra atmosferei sau a aurei sufleteşti, cum cere aforismul, dar care surprind detalii esenţiale transmise în formă şocantă: „Ce mască hidoasă / e duplicitatea, / Teribil disconfort simţi / Când îţi vezi prietenii / purtând-o”.
Rod al observaţiei sagace, de o maximă concizie, cugetările volumului ne incită, ne pun în faţa unor elemente inedite pe care, datorită formulei paradoxului, le ţinem minte nu neapărat ca pe o învăţătură rostuită a ne lumina: „Omul rănit / recunoaşte foarte bine / tăişul sabiei şi se teme, / Omul umilit / ştie tăişul ironiei / şi nu-l uită niciodată”.
Aforismul este apodictic, când autorul lui este autentic, nota de sentinţă, de verdict moral decurgând din paradoxul raporturilor care nu permit opoziţie: „Când toate le ai / Nu mai ai nimic / De sperat / Decât mila / Domnului” (Paradox) impunându-ţi recunoaşterea spontană (cum afirma L.Blaga) a naturii lui evidente, indiscutabile.
Etimologic, aforismul (gr. aphorismos „definiţii”) presupune desenarea conturului unui lucru în cadrul unui orizont, al unei fiinţe, deci definirea, precizarea, particularizarea mijlocită de amănunte remarcabile şi nu de decriptarea neapărată a esenţelor: „Sub stea nefericită s-a născut / De-aceea vede în lucruri ce nu-i / Şi ceru îl aude surzenia lui” (Poetul), sau: „Un gând pietrificat în nerostire / Ca într-un ritual necunoscut / Neîntinat pe foaie s-a născut” (Poemul).
Aceste exemple confirmă afimaţia lui Theodor Fontane: „Un aforism reuşit cuprinde într-o singură propoziţie, înţelepciunea unei cărţi întregi”.
Aforismul este zvâcnet scurt şi tăios al inteligenţei, al lucidităţii ironice, ori corozive şi obligativitatea lapidarităţii lui presupune travaliu asupra cuvântului cu abilitatea magică a „Dresorului”: „Ce fiinţe ascultătoare sunt cuvintele / Şi ce uşor pot fi dresate / Dacă ştii să te apropii de sufletul lor / Fără bici, fără cuşcă. / Vânătoare cu şoim vei face / şi ele te vor ajuta să prinzi / Păsări de iarbă / Păsări de aer / Păsări de foc / Dacă eşti bun dresor” (Dresor).
O carte de aforisme poate fi monotonă din cauza structurii lapidare a enunţurilor, a răcelii rostirii obiective, a reflecţiilor, în genul apoftegmatic inovaţiile lexicale ori sintactice nu înfloresc, salvarea aducând-o calamburul, poanta memorabilă.
Nu e cazul volumului „Jocul cu echinoxuri” în care „dialectica paradoxului” este dublată de o „dialectică a stilului” alternând între definiţii metaforice cumulative şi enumerări alegorice, între antiteze antonimice: „O pereche: norocul şi nenorocul /
Altă pereche: viaţa şi moartea / A treia pereche: tu şi eu” (îndrăgostiţi p. 76) şi paralelisme sintactice infuzate de note psaltice (Iov p.60), între repetiţii şi comparaţii, întrebări cu variante de răspuns (p.101) între invocaţii, interogaţii, exclamaţii retorice şi parabolă (Patimă), între oximoroame şi sinestezii puse toate sub pecetea ironiei lucide care le face memorabile prin ineditul formulărilor, aforisticianul posedând spirit maliţios şi fler psihologic.
Ironim MUNTEAN


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Teste de ANTRENAMENT Evaluare Națională 2022, setul 4. Modele de SUBIECTE la Română, Matematică și Limba Maternă

Publicat

în

Teste de ANTRENAMENT Evaluare Națională 2022, setul 4. Modele de SUBIECTE la Română, Matematică și Limba Maternă

Testele de antrenament, setul 4, la Evaluarea Națională 2022 au fost publicate astăzi, 16 mai, de Ministerul Educației.

CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 română, setul 4

CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 matematică, setul 4

CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 limba maghiară maternă, setul 4

CITEȘTE ȘI: Modele de SUBIECTE și BAREME la Matematică și Limba Română

Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație va publica baremele de notare și rezolvare pentru setul 4 de teste, de regulă, în fiecare vineri.

CITEȘTE ȘI: BAREME TESTE de antrenament EVALUAREA NAȚIONALĂ 2022, setul 1

Elevii de clasa a VIII-a încheie cursurile pe 3 iunie, potrivit acestei structuri a examenului. Înscrierea candidaților se face automat de către secretariatele școlilor în perioada 30 mai – 3 iunie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Calendarul probelor și rezultatelor de la Evaluarea Națională 2022 este următorul:

  • 30 mai – 3 iunie 2022: Înscrierea la evaluarea națională
  • 3 iunie 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 14 iunie 2022 Limba și literatura română — probă scrisă
  • 16 iunie 2022 Matematica — probă scrisă
  • 17 iunie 2022 Limba și literatura maternă — probă scrisă
  • 23 iunie 2022 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 23 iunie 2022 (ora 16:00 – ora 19:00): Depunerea contestațiilor
  • 24 iunie 2022 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
  • 24 iunie – 29 iunie 2022: Soluționarea contestațiilor
  • 30 iunie 2022: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

A plouat cu sancțiuni, la Sebeș: Au fost reținute 5 permise de conducere, un certificat de înmatriculare și au fost constate 3 infracțiuni de către polițiști, în acest weekend

Publicat

în

A plouat cu sancțiuni, la Sebeș: Au fost reținute 5 permise de conducere, un certificat de înmatriculare și au fost constate 3 infracțiuni de către polițiști, în acest weekend

În perioada 13- 15 mai 2022, polițiștii Biroului Rutier Sebeș au organizat o acţiune, pe raza municipiului, pentru impunerea unui climat de disciplină în rândul participanților la trafic și depistarea celor care conduc autovehicule fiind sub influența băuturilor alcoolice.

Astfel, în urma controalelor desfăşurate, poliţiştii au aplicat 35 de sancţiuni contravenționale, din care 4 conducătorilor auto care erau sub influența băuturilor alcoolice, valorile indicate de aparatele etilotest fiind mai mici de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, 11 celor care au depășit limita legală de viteză și 20 celor care au încălcat alte abateri de la normele legale privind traficul rutier.

Au fost reținute 5 permise de conducere, un certificat de înmatriculare și au fost constate 3 infracțiuni la regimul rutier.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

62 de trenuri electrice regionale noi, în valoare de peste 3,2 miliarde de lei: Autoritatea pentru Reformă Feroviară a lansat licitația în SEAP

Publicat

în

62 de trenuri electrice regionale noi, în valoare de peste 3,2 miliarde de lei: Autoritatea pentru Reformă Feroviară a lansat licitația în SEAP

Achiziția de material rulant nou, dar și a serviciilor de mentenanță și reparații, au fost publicate în SEAP de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară. Licitația cu o valoare cuprinsă între 3,2 și 4,15 miliarde de lei, pentru achiziția a 62 de trenuri noi a fost publicată în SEAP.

Achiziționarea de rame electrice regionale, denumite RE-R, și achiziționarea serviciilor de mentenanță și reparații necesare funcționării respectivelor trenuri

Elit - Gustul Desăvârșit

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) intenționează să realizeze achiziția de material rulant nou (RE-R) și a serviciilor de mentenanță și reparații RE-R, ce vor fi utilizate pentru rutele aflate sub contracte de servicii publice (CSP) atribuite în mod competitiv unor operatori de transport feroviar în conformitate cu prevederile Regulamentului CE.

PRODUSE:

1) 62 rame electrice regionale RE-R (56 rame + 6 rame de rezervă), destinate transportului feroviar de călători pe rute suburbane și regionale, conform cerințelor minimale specificate în Caietul de Sarcini (CS);

2) Alte dotări și accesorii conform cerințelor din CS.

SERVICII:

1) Mentenanță și reparații pentru o perioadă de 15 ani. Servicii necesare funcționării respectivelor rame electrice, conform cerințelor specificate în CS;

2) Instruirea personalului în ceea ce privește exploatarea, operarea trenurilor și a aplicațiilor software; 3) Transportul, asigurarea, punerea în funcțiune, asistență tehnică în perioada de garanție.

Valoarea totală estimată: între 3.237.711.753,00 și 4.150.288.451,00 Moneda: RON

Autoritatea contractantă își rezervă dreptul de a atribui contracte prin combinarea următoarelor loturi sau grupuri de loturi:

Lotul 1: 20 rame (18 + 2 unități rezervă); – Valoare estimată: între

1.044.933.546,00 – 1.339.823.526,00 RON

Lotul 2: 23 rame (21 + 2 unități rezervă); – Valoare estimată între 1.208.571.156,00 – 1.554.592.210,00 RON

Lotul 3: 19 rame (17 + 2 unități rezervă). Valoare estimată între 984.207.051,00 – 1.255.872.715,00 RON

Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 4 iulie 2022, ora 15.00

Ofertanții, la alegerea lor, pot depune ofertă pentru un singur lot sau pentru mai multe loturi (maxim Autoritatea contractantă nu limitează numărul de loturi care pot fi atribuite aceluiași ofertant, astfel încât cele trei loturi ar putea fi atribuite aceluiași ofertant ca urmare a aplicării criteriilor de atribuire.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare