Rămâi conectat

Actualitate

DGASPC Alba: ACTIVITĂȚI pentru tinerii lipsiți de ocrotirea părintească, de Ziua Copilului. Mese festive, drumeții și competiții sportive

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

1 IUNIE este „Ziua Internaţională a Copilului”. Inocenţă, puritate, duioşie. Este o zi în care trebuie să ne aducem aminte că, în fiecare moment copiii trebuie să fie în atenţia celor mari, a întregii societăţi, să fie înconjuraţi cu dragoste şi căldură sufletească.

Copilăria este o lume de poveste, plină de culoare, veselie și aventuri minunate, o vârstă a frumuseții și inocenței sufletești.

Ziua Internaţională a Copilului îşi are originea în anul 1925, la „Conferinţa pentru bunăstarea copiilor”, care a avut loc la Geneva. Reprezentanţii celor 54 de ţări participante au elaborat „Declaraţia de la Geneva privind protecţia copilului”, axată pe combaterea sărăciei, a exploatării copiilor şi numeroase aspecte legate de educaţie. În urma acestei convenţii, mai multe state participante au convenit să desemneze o „Zi a copilului”, zi ce a fost sărbătorită pentru prima dată la San Francisco, în anul 1925.

Treizeci de ani mai târziu, în 20 noiembrie 1954, Adunarea generală ONU adoptă „Declaraţia drepturilor copilului” şi, 35 de ani mai târziu, la aceeaşi dată (20 noiembrie 1989) şi în acelaşi cadru se semna Convenția cu privire la Drepturile Copilului – o lege internațională care stipulează drepturile pe care le au copiii și tinerii din întreaga lume.

Legea nr. 272/2004 (**republicată**) este cea care reglementează, în România, cadrul legal privind respectarea, promovarea și garantarea drepturilor copilului, iar Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba este instituția care oferă asistență și sprijin pentru copii, familii, persoane singure, persoane vârstnice, persoane aflate în nevoie, abuzate, marginalizate sau cu dizabilități în colaborare cu autoritățile locale, autoritățile județene și organizațiile non-guvernamentale.
Copiii lipsiţi de ocrotirea părintească vor sărbători Ziua Internaţională a Copilului înconjuraţi de căldura celor care îi au în grijă. Toţi copiii/tinerii ocrotiţi în centrele rezidențiale aflate în structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba vor sărbători această zi prin organizarea de activităţi recreative, distractive, sportive şi mese festive.

Beneficiarii celor patru centre de tip rezidențial din zona Blaj (Centrul de plasament Blaj; Centrul de plasament de tip familial Mănărade; Casa de tip familial în comunitate Blaj; Casa de tip familial nr. 4 Blaj), vor participa, în funcție de vârstă și abilități, la întreceri sportive în aer liber: tenis de masă, fotbal, volei, ”Micul artist” – desene pe asfalt, discotecă în aer liber şi, bineînţeles, copiii se vor bucura de masa festivă.

Cei 17 copii/tineri din casele de tip familial nr. 2, nr. 3 și nr. 15 din Abrud ani au fost invitați să sărbătorească Ziua Copilului în curtea unei familii din Abrud, familie care le va oferi o masă festivă, continuată cu muzică și jocuri/concursuri interactive, iar beneficiarii ocrotiți în Casa de tip familial nr. 6 Câmpeni vor porni în drumeție spre Roșia Montană, la Tăul Brazilor, pentru un picnic, sărbătorind și ziua de naștere a unui coleg.

Copiii/tinerii din cele două case de tip familial pentru copii cu dizabilități din Aiud și Sâncrai vor marca ziua de 1 Iunie prin masa festivă și activitățile recreative organizate în aer liber: ”Vânătoarea de comori”,”Mima”, ”Cartoful fierbinte”, iar beneficiarii ocrotiți în Casa de tip familial ”Speranța Copiilor” Cugir vor pleca în drumeție spre Cetatea Drăgana, urmând ca la întoarcere să îi aștepte picnicul pregătit în curtea casei.

„Ziua Internațională a Copilului a fost creată pentru a schimba modul în care copiii sunt priviți și tratați de societate, pentru a pleda și a susține drepturile lor, deoarece drepturile copiilor nu sunt drepturi speciale sau drepturi diferite. Sunt drepturile fundamentale ale omului. Copilăria este un moment, o trăire la care ne raportam, apoi, ca adulţi toată viaţă. Toţi copiii de astăzi, adulţii de mâine, ar trebui să-şi amintească despre copilărie ca despre o etapă frumoasă şi plină de bucurii din viaţă. Din păcate, sunt copii care încă trebuie să lupte pentru dragostea care înseamnă atât de mult, tocmai pentru că le lipseşte. Lipsirea unui copil de îngrijirea familiei trebuie să fie privită ca o măsură la care să se recurgă în ultimă instanţă şi, ori de ce câte ori este posibil, o măsură temporară şi cât mai scurtă cu putinţă.

Conducerea DGASPC Alba doreşte tuturor copiilor: bucurii, multă sănătate, fericire şi le urează de ziua lor şi pentru toate zilele care urmează: LA MULTI ANI!”.

Director general
Frăcea Valentin–Ioan


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul În jur de 4 milioane de seniori nu vor primi pensiile până de paște sau doar după paște, datorită poștei române care va avea un program special în următoare minivacanță. Livrarea acestora va începe pe 2 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea