Rămâi conectat

Actualitate

DEZMĂȚ pentru bugetari: Categoriile cele mai avantajate de șirul măririlor de salarii

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

DEZMĂȚ pentru bugetari: Categoriile cele mai avantajate de șirul măririlor de salarii

În timp ce România se confruntă cu o inflație galopantă și de lipsa unei reforme reale în sectorul bugetar, numeroase proiecte de lege pentru majorări salariale în acest sector bugetar au fost votate deja în parlament ori urmează să fie supuse la vot.

În urmă cu o săptămână, mai mulți parlamentari din PNL au depus un proiect de lege prin care membrii comisiilor locale și județene de fond funciar precum și membrii colectivului de lucru care sprijină comisia județeană ar urma să primească o indemnizație de 10% din salariul primarului ori al prefectului pentru lunile în care se întrunesc.

Liberalii au subliniat în motivația proiectului că membrii comisiilor nu sunt plătiți acum pentru activitatea lor și adaugă că ”având în vedere complexitatea activității și responsabilitatea avută este necesară remunerarea acestora prin stabilirea unei indemnizați lunare, care să reprezinte un stimulent și o recunoaștere a importanței muncii acestora”. În prezent, proiectul se află în comisiile de la Senat.

Majorare pentru angajații APIA

De o majorare vor beneficia și câteva mii de angajați de la Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (APIA).

Salariile acestora ar urma să crească cu 10-15%, motivarea fiind că angajații se ocupă de proiecte europene importante. Proiectul de lege mai prevede și aplicarea pentru toți angajații acestor instituții de stat a sporurilor pentru condiții periculoase și vătămătoare de muncă, însemnând deci și mai mulți bani. Inițiativa aparține mai multor parlamentari PNL și PSD, fiind adoptat deja de către Senat la finalul anului trecut. Acum proiectul urmează să fie supus la vot final săptămâna aceasta în plenul Camerei Deputaților.

„Șiretric” legislativ

De o creștere substanțială la venituri beneficiază și angajații din toate prefecturile după ce Guvernul a aprobat la finalul anului trecut un proiect de lege care modifică Codul Administrativ. Concret, funcțiile publice din cadrul instituției devin funcții publice la stat în loc de funcții publice teritoriale, ajungându-se astfel la o grilă de salarizare mai generoasă.

De exemplu, un director general de prefectură va avea un salariu de bază de 9.283 de lei, un director general adjunct de 8.678 iar un simplu referent, de 3.950 de lei. Anterior, sindicate din cadrul prefecturii s-au plâns de faptul că salarizarea personalului din cadrul instituţiilor prefectului trebuie să fie la nivelul funcţiilor publice de stat „având în vedere că Instituţia Prefectului este un organ de control al activităţii autorităţilor publice locale şi de conducere a serviciilor publice deconcentrate”.

Spor pentru solicitare „neuropsihică”

De noi măriri salariale beneficiază și angajații Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care mai nou primesc spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de până la 25%. Proiectul de lege a fost votat de către Camera Deputaților în urmă cu două săptămâni, cu 178 de voturi „pentru”, 77 de voturi „contra”, 15 abţineri, iar un deputat nu a votat. USR și AUR au votat împotrivă.

Noul spor se adaugă celor două aplicate deja în ANI: spor pentru gestionarea datelor și informațiilor clasificate (15%) și spor pentru condiții vătămătoare. Potrivit USR, la finalul lunii septembrie 2022, președintele ANI avea un salariu de bază brut de 18.720 lei, secretarul general – 15.983 lei, un director general – 18.973 lei, un director – 18.186 lei, iar un șef serviciu – 16.612 lei.

Marțea trecută, 21 martie, USR şi Forţa Dreptei au la sesizat CCR această lege. ”Nicio săptămână fără câte o încercare de creştere a veniturilor pentru câte o instituţie publică. Toate fără nicio logică, fără criterii de performanţă, fără să ştim cât ne costă şi, mai ales, de ce? Această nouă încercare a coaliţiei scumpirilor este neconstituţională şi ne aşteptăm ca CCR să emită o decizie în consecinţă”, a afirma deputatul USR Cristian Seidler.
50% pentru bugetarii care lucrează cu PNRR

În noiembrie anul trecut, ministerul Muncii condus de către ministrul Marius Budăi a emis un proiect de ordonanță pentru „majorarea salariului de bază, soldei de funcție/salariului de funcție, indemnizației de încadrare cu până la 50%” pentru toți bugetarii care lucrează cu fonduri comunitare. Primarii, președinții de consilii județene, viceprimarii și și vicepreședinții consiliilor județene vor putea primi acest spor, conform proiectului.

Legea a fost promulgată de către președintele Klaus Iohannis pe 3 martie anul acesta.

Campioană la numărul de bugetari

Creșterile salariale din ultimele luni au loc în contextul în care România este campioana UE în ce privesc angajările la stat. Potrivit unei statistici publicate de către ministerul de Finanțe, numărul salariaților bugetari a crescut deja cu 14.000 față de 2022. În luna ianuarie a acestui an, România avea 1.278.995 de bugetari, cu 14.152 mai mulți față de prima lună a anului trecut.

Conform Eurostat, în 2020 salariile angajaților la stat reprezentau 33,8% din veniturile încasate, față de media europeană de 23,6%.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în 2 februarie 2025, în toate regiunile din România: Temperaturi specifice lunii martie, la mijlocul iernii. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în 2 februarie 2025, în toate regiunile din România: Temperaturi specifice lunii martie, la mijlocul iernii. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni Vremea va fi caldă în următoarele zile, iar în unele zone temperaturile vor depăși media multianuală, anunță meteorologii în prognoza pentru următoarele două săptămâni publicată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea