// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Despre arbitraj, cu Mihai Ţîra – cel mai bun cavaler al fluierului în anul 2013, din judeţul Alba

Mihai Ţîra a primit de curând titlul de cel mai bun cavaler al fluierului, din judeţul Alba, pentru activitatea din anul 2013. Cu fluierul sau cu steagul în mână, albaiulianul se află pe terenurile de fotbal de peste 8 ani şi munceşte de fiecare dată, pentru corectitudine, pentru ca cel mai bun să câştige.

MihaiPentru a afla mai multe din culisele acestei frumoase meserii, şi de ce nu, pentru a încuraja tinerii să înceapă această activitate, care poate fi realizată ca şi hobby, în paralel cu altă profesie, Mihai Ţîra ne-a împărtăşit din cariera începută acum 8 ani.

La fel ca şi majoritatea arbitrilor, albaiulianul a activat ca şi jucător de fotbal la nivel de copii şi juniori, iar prima tentativă de a deveni arbitru a avut-o la 16 ani, la sfatul tatălui şi a fratelui, dar a avut câteva ezitări din cauza unor probleme de sănătate. Fiindu-i foarte greu să rămână neutru faţă de sportul rege, acesta a urmat cursurile Şcolii de Arbitri a Comisiei Municipale din Alba Iulia.

Emoţiile primului meci au fost date de confruntarea dintre CIL Blaj şi Metalul Aiud, la juniori A1, când a fost arbitru asistent. Trecerea s-a făcut într-un timp relativ scurt, fiind arbitru central, după 6 luni, la meciul din Liga a V-a dintre  Roșia de Secaș – Progresul Fărău, iar în Liga a IV-a a ajuns la un an după absolvirea şcolii de arbitraj.

În toamna anului trecut a făcut pasul în Liga a III-a, la meciul dintre Unirea Dej şi FC Arieșul 1907 Turda terminat cu scorul de 1-2. Ca şi arbitru, dar şi ca om îl apreciază pe preşedintele AJF Alba, Sorin Corpodean, iar un model din occident, demn de urmat este Pier Luigi Colina.

Întrebat care este nivelul pe care vrea să-l atingă, Mihai a spus: „nu îmi fac iluzii pentru a nu avea deziluzii, astfel dorinţa mea cea mai mare este să promovez în urma cursului de tinere talente organizat de CCA la Liga a III-a, iar apoi, pas cu pas, cu ajutorul lui Dumnezeu, să ajung cât mai sus”.

Pentru activitatea fotbalistică îi apreciază pe Zlatan Ibrahimovici şi pe Zinedine Zidane şi ar fi fost o mare onoare pentru el să-i „fluiere”. Dintre jucătorii români l-ar fi arbitrat pe Nicolae Dobrin.

Mihai Ţîra este născut în 21.06.1986 şi lucrează la Asociaţia Judeţeană de Fotbal Alba, ca şi casier şi secretar la Comisia Judeţeană a Arbitrilor Alba.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

6 Răspunsuri la Despre arbitraj, cu Mihai Ţîra – cel mai bun cavaler al fluierului în anul 2013, din judeţul Alba

 1. horatiu 13.03.2014 la 17:49

  FELICITARI TINERE SI BAFTA MULTA IN CONTINUARE.SA FI SANATOS

 2. adi 13.03.2014 la 20:08

  In toamna acestui an a facut pasul in liga a treia? in ce an traiesti tu?

 3. bebe 14.03.2014 la 10:48

  S-a facut cam smecheras domnul Tara de cand lucreaza la Comisia Judeteana a Arbitrilor Alba. L-am luat in colimator si o sa-l am in vedere.

 4. Hala Madrid 14.03.2014 la 14:15

  Bravo Mishule fi-ti-ar liliecii tai :)!!!!

 5. Gigel 14.03.2014 la 23:58

  Felicitari tinere, sper sa nu uiti de unde ai plecat si sa nu-ti pierzi echilibrul, ptr. ca este calitatea cea mai pretioasa a unui om, referitor la modele incearca sa fi original, si sa nu ajungi ca si modelele alese. !!!!!

 6. avram iancu 17.03.2014 la 15:00

  Dacă modelul tău e corpodean, ar fi mai bine să te laşi cât mai ai timp, că nu de alta da’ libertatea-i scumpă copile, condescu stie de ce !