Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Despre arbitraj, cu Mihai Ţîra – cel mai bun cavaler al fluierului în anul 2013, din judeţul Alba

Dragoş Suciu

Publicat

în

Mihai Ţîra a primit de curând titlul de cel mai bun cavaler al fluierului, din judeţul Alba, pentru activitatea din anul 2013. Cu fluierul sau cu steagul în mână, albaiulianul se află pe terenurile de fotbal de peste 8 ani şi munceşte de fiecare dată, pentru corectitudine, pentru ca cel mai bun să câştige.

MihaiPentru a afla mai multe din culisele acestei frumoase meserii, şi de ce nu, pentru a încuraja tinerii să înceapă această activitate, care poate fi realizată ca şi hobby, în paralel cu altă profesie, Mihai Ţîra ne-a împărtăşit din cariera începută acum 8 ani.

La fel ca şi majoritatea arbitrilor, albaiulianul a activat ca şi jucător de fotbal la nivel de copii şi juniori, iar prima tentativă de a deveni arbitru a avut-o la 16 ani, la sfatul tatălui şi a fratelui, dar a avut câteva ezitări din cauza unor probleme de sănătate. Fiindu-i foarte greu să rămână neutru faţă de sportul rege, acesta a urmat cursurile Şcolii de Arbitri a Comisiei Municipale din Alba Iulia.

Emoţiile primului meci au fost date de confruntarea dintre CIL Blaj şi Metalul Aiud, la juniori A1, când a fost arbitru asistent. Trecerea s-a făcut într-un timp relativ scurt, fiind arbitru central, după 6 luni, la meciul din Liga a V-a dintre  Roșia de Secaș – Progresul Fărău, iar în Liga a IV-a a ajuns la un an după absolvirea şcolii de arbitraj.

În toamna anului trecut a făcut pasul în Liga a III-a, la meciul dintre Unirea Dej şi FC Arieșul 1907 Turda terminat cu scorul de 1-2. Ca şi arbitru, dar şi ca om îl apreciază pe preşedintele AJF Alba, Sorin Corpodean, iar un model din occident, demn de urmat este Pier Luigi Colina.

Întrebat care este nivelul pe care vrea să-l atingă, Mihai a spus: „nu îmi fac iluzii pentru a nu avea deziluzii, astfel dorinţa mea cea mai mare este să promovez în urma cursului de tinere talente organizat de CCA la Liga a III-a, iar apoi, pas cu pas, cu ajutorul lui Dumnezeu, să ajung cât mai sus”.

Pentru activitatea fotbalistică îi apreciază pe Zlatan Ibrahimovici şi pe Zinedine Zidane şi ar fi fost o mare onoare pentru el să-i „fluiere”. Dintre jucătorii români l-ar fi arbitrat pe Nicolae Dobrin.

Mihai Ţîra este născut în 21.06.1986 şi lucrează la Asociaţia Judeţeană de Fotbal Alba, ca şi casier şi secretar la Comisia Judeţeană a Arbitrilor Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Mesaje cu URARI de ”La mulți ani” de Sfântul Ilie 2025. Felicitări și idei de mesaje pentru sărbătoriți

Ioana Oprean

Publicat

în

Mesaje cu URARI de ”La mulți ani” de Sfântul Ilie 2025. Felicitări și idei de mesaje pentru sărbătoriți Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Proroc Ilie în fiecare an pe 20 iulie. Cu această ocazie, urăm ”La mulți ani” celor care își serbează ziua onomastică și poartă numele de Ilie sau derivate ale acestuia. Ziarul […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

În 20 iulie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie, aducătorul de tunete, trăznete, ploi torențiale și incendii. Datini, tradiții și superstiții

Ioana Oprean

Publicat

în

În 20 iulie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie, aducătorul de tunete, trăznete, ploi torențiale și incendii. Datini, tradiții și superstiții În fiecare an, la 20 iulie, creştinii îl cinstesc şi sărbătoresc pe Sfântul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul sau Sântilie, aşa cum e cunoscut în popor. În Panteonul românesc Sântilie este o divinitate a Soarelui […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Ilie 2025. Câți români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Prooroc Ilie

Ioana Oprean

Publicat

în

Nume care se sărbătoresc de Sfântul Ilie și nume derivate de la Ilie 2025. Câți români își serbează onomastica de Sfântul Prooroc Ilie Potrivit statisticilor Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date peste 127.000 de români își sărbătoresc onomastica în 20 iulie, de Sfântul Prooroc Ilie. Dintre cei 127.370 de români sărbătoriţi de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea