Rămâi conectat

Ştirea zilei

DESCOPERIRE arheologică lângă Transalpina de Apuseni: S-a găsit un cimitir vechi de 5000 de ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

DESCOPERIRE arheologică lângă Transalpina de Apuseni: S-a găsit un cimitir vechi de 5000 de ani

Într-un peisaj natural spectaculos, la câteva sute de metri de Transalpina de Apuseni, arheologi de la Muzeul Unirii din Alba Iulia, în colaborare cu specialişti din SUA şi Marea Britanie, au scos la iveală urme arheologice vechi de circa 5000 de ani. Cercetările au început în 2011 și au continuat pe parcursul următorilor 9 ani.

În urmă cu doi ani, campania de săpături arheologice a avut rezultate spectaculoase, fiind scoase la suprafață schelete ale unor oameni preistorici. Descoperirile aduc informaţii noi şi relevante despre modul în care se făceau înmormântările în Epoca Bronzului (circa 3.000 a. Chr.), adică vechi de circa 5.000 de ani, dar şi despre oamenii care locuiau în această zonă a Apusenilor. Cimitirul se află pe teritoriul comunei Râmeț.

Cercetările s-au bazat atât pe săpături arheologice, investigaţii geofizice, dar în special pe analize de laborator precum analize de ADN, radiocarbon, izotopi de stronţiu si oxigen. ”Săpăturile au scos la iveală nişte vestigii spectaculoase pe care ne aşteptam să le găsim, iar altele s-au constituit ca o surpriză deplină şi reprezintă din multe puncte de vedere o premieră pentru arhitectura funerară de la începutul Epocii Bronzului în spaţiul carpatic.

Prin analizele cu izotopi de stronţiu vor putea fi determinate legăturile genetice dintre populaţiile preistorice din zona Munţilor Apuseni şi zonele geografice mai apropiate sau mai depărtate şi din acest punct de vedere rezultatele vor fi o premiere şi vor aduce elemente interesante şi importante.

Tot prin analizele cu izotopi de stronţiu vor putea fi aflate date şi despre mobilitatea populaţiilor preistorice, şi anume dacă cei ale căror schelete au fost descoperite în aceste morminte au trăit pe parcursul vieţii în acest spaţiu geografic, adică în zona de munte, sau există între ei şi contacte cu populaţii din spaţii, precum Valea Mureşului sau alte zone mai îndepărtate. Toate descoperirile vor fi datate prin metoda radiocarbon, ceea ce ne va permite să ştim cu exactitate vechimea şi etapele de înmormântare în aceste monumente funerare impresionante”, a declarat la momentul descoperirilor arheologul Horia Ciugudean.

În zona studiată au fost descoperite un număr de 12 morminte. Pandemia a blocat temporar proiectul de cercetare, dar pe viitor se preconizează amenajarea primului sit preistoric din Apuseni care să poată fi vizitat. Situl se află chiar pe traseul DJ 107I, supranumit şi Transalpina de Apuseni, a cărei reabilitare şi modernizare se derulează în prezent, cu termen de finalizare în anul 2023.

Dorin ȚIMONEA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea