Ziarul Unirea

VIDEO| Primele asfaltări pe Transalpina de Apuseni, DJ 107I. Cel mai lung, spectaculos și cea mai mare investiție într-un drum județean

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie
VIDEO| Primele asfaltări pe Transalpina de Apuseni, DJ 107I. Cel mai lung, cel mai spectaculos și cea mai mare investiție într-un drum județean

Astăzi, 10 mai 2021, au început lucrările pentru turnarea primului strat de asfalt pe drumul județean 107I, supranumit și „Transalpina de Apuseni”. Autoritățile locale susțin că mare parte a drumului va fi finalizată în cursul acestui an, în condițiile în care fenomenele meteorologice vor ajuta în acest sens.

Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba a declarat că „după cum vedeti, avem deja primii zeci de metri de asfalt pe acest drum, lucrarea începe să prindă contur în ceea ce privește suprafața de rulare. Este o lucrarea care, iată, merge aproape așa cum ne dorim, specialiștii conduși de Marius Hațegan își fac datoria și iată că, poate mai mult decât ne așteptam noi, lucrurile încep să fie din ce în ce mai avansate.

ELIT

Sunt convins că dacă vremea ne va lăsa și asta e important pentru o lucrare pe drum, o să reușim să facem anul acesta o bună parte din acestă lucrare de asfaltare.

E o premieră pentru județul Alba, pentru că se reușește să se înceapă asfaltarea unui drum județean de 78,5 kilometri, este o premieră pentru locuitorii din această zonă care probabil nu mai sperau vreodată la o astfel de lucrare și sunt convins că premiera aceasta va fi urmată de alte premiere în ceea ce privește infrastructura din această zonă a munților și a județului Alba”.

„Așa cum am mai spus, eu sunt foarte mulțumit de ritmul în care se desfășoară această lucrare de mare anvergură, eu cred că e o premieră națională pentru că discutăm despre cea mai mare investiție pe un drum județean din România.

Suntem în faza în care s-a lucrat foarte mult pe partea de terasamente, iată că astăzi, deja începem cu primul strat de asfalt, suntem pregătiți pe aproape 20 de kilometri să asfaltăm în perioada imediat următoare, 20 de kilometri însemnând lotul 1, exact până la intrarea în localitatea Râmeț.

Estimez ca până la sfârșitul lunii iulie să ajungem până la Râmeț, deci sunt pregătiți cei 20 de kilometri. Depinde și de disponibilitatea constructorului pentru că mai sunt și alte lucrări, dar eu cred că până la sfârșitul lunii iulie o să avem asfalt până la Râmeț.

Se poate circula pe toți cei 78 de kilometri, în condiții destul de bune, în zona lotului 2 s-a lucrat foarte mult la partea de terasamente, am lucrat la consilidări, la gabioane, la ziduri de sprijin, iar în acest moment putem circula până la Bucium fără nicio problemă.

Eu nu cred că în momentul de față se mai lucrează pe un drum județean, pe lungimea de aproape 80 de kilometri și în valoare de 40 de milioane de euro„, a adăugat Marius Hațegan, vicepreședintele Consiliului Județean Alba.

Drumul judeţean are o lungime de 78,5 kilometri. Lucrările au început în vara anului 2019 şi ar urma să fie finalizate cel mai devreme în 2022. Ambele loturi au fost câştigate de acelaşi ofertant: Asocierea Societatea de Construcţii Napoca – Operes SRL (Italia) – Cosedil SPA (Italia). Drumul străbate o zonă turistică importantă a judeţului Alba, care, astfel, va fi scoasă din izolare şi va permite ca localităţile de pe traseu să se dezvolte.

Pe lângă modernizarea drumului, proiectul prevede construirea a aproape 7 km de pistă de biciclete în zona municipiului Aiud, amenajarea a 21 de staţii de autobuz, construirea a 14 poduri şi a circa 200 de podeţe.

De-a lungul drumului se află Cheile Mănăstirii, Cheile Geogelului, Cheile Râmeţului, cu pereţi abrupţi și vârfuri ascuţite. De asemenea, pe drum sunt numeroase zone de belvedere care oferă privelişti până spre Retezat, Şureanu sau Muntele Mare.

Folosind alte drumuri se poate coborî până la Sălciua, cu legătură spre drumul naţional 75. Turda – Cîmpeni. De altfel, din Ponor imaginea cea mai frumoasă este spre Muntele Mare şi culmea Bedeleu, care străjuieşte zona Sălciua – Poşaga.

Drumul este important atât pentru dezvoltarea socio-economică a zonei din Munţii Apuseni, deoarece va lega oraşul Abrud de municipiul Aiud, cât şi de Autostrada Sebeş-Turda, dar şi pentru că va permite accesul mai facil al turiştilor în această zonă. Tronsonul străbate o zonă importantă a judeţului Alba, prin Munţii Metaliferi şi realizarea lui va scoate din relativa izolare care le-a frânat dezvoltarea economică şi le-a favorizat depopularea comunele Rîmeţ, Ponor şi Mogoş. De asemenea, va contribui la scurtarea drumului pe care îl au de parcurs locuitorii din zona Zlatna, Abrud spre Aiud, Cluj-Napoca şi spre localităţile din estul judeţului Alba, spre Blaj, Ocna Mureş.

Țara Moților va avea în curând o nouă și modernă legătură cu rețeaua rutieră europeană, odată cu modernizarea ”Transalpinei de Apuseni”, unul dintre cele mai frumoase și spectaculoase drumuri din România.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DEZASTRUL privatizării Petrom: „Deși vândut cu 669 de milioane de euro, numai țițeiul din pământ valora aproximativ 10 miliarde de dolari”

Afaceristul Ovidiu Tender a dezvăluit într-un interviu acordat Știrilor Pro TV că, deși Petromul a fost vândut cu 669 de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro