Rămâi conectat

Ştirea zilei

Deschiderea oficială a Muzeului Principia din Alba Iulia, în 6 septembrie 2014 – FOTO

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Clipboard03Albaiulienii, dar nu numai ei, ci toţi cei care vizitează oraşul în aceste zile de vacanţă, urmăresc cu curiozitate şi atenţie evoluţia ultimului şantier din interiorul Cetăţii Alba Carolina, este vorba despre situl Principia.

Urmele comandamentului castrului roman Apulum au fost descoperite cu ocazia lucrărilor de reamenajare a interiorului Cetăţii Alba Carolina în colţul de nord-vest al Pieţei Cetăţii, iar amenajarea sitului ca muzeu a fost posibilă datorită economiilor care s-au realizat în cadrul proiectelor cu finanţare europeană prin care s-au executat toate celelalte lucrări de reamenajare a interiorului Cetăţii.

Acum, situl Principia este aproape de finalizare. Au fost puse în valoare asizele rămase la locul lor, dar s-au şi executat completări cu pietre de construcţie originale, descoperite in situ, dar destructurat de zid, precum şi elemente noi, astfel încât vizitatorul să-şi poată face o imagine a felului în care arăta acea zonă a castrului Apulum în perioada sa de glorie.

Situl Principia este protejat de o construcţie modernă din oţel şi sticlă, formulă aleasă tocmai pentru a fi extrem de clar pentru oricine ce este vechi şi ce este nou, iar vizitarea se va face contra cost. În exteriorul clădirii de sticlă va fi amenajat un lapidarium unde vor fi expuse câteva dintre monumentele de piatră reprezentative descoperite de-a lungul timpului la Apulum.

Amenajarea Principia, în valoare de 16,5 milioane de lei, se apropie de final, aşa cum au promis autorităţile locale. Faptul este confirmat de participarea Primăriei Municipiului Alba Iulia şi Consiliului Local Alba Iulia la organizarea simpozionului “Studii, cercetări şi abordări proiectare şi execuţie în vederea consolidării, restaurării, conservării şi punerii în valoare a vestigiilor arheologice din Cetatea Bastionară de tip Vauban Alba Carolina”, care va avea loc în perioada 5-7 septembrie la Alba Iulia în organizarea Uniunii Naţionale a Restauratorilor de Monumente Istorice.

Simpozionul coincide cu terminarea lucrărilor la situl Principia şi va marca deschiderea oficială a Muzeului Principia. Pentru organizarea acestui eveniment important pentru Alba Iulia la care vor fi invitaţi să participe arheologi, cercetători, restauratori, istorici de renume, Consiliul Local Alba Iulia este chemat să aprobe în şedinţa sa de joi, 31 iulie, suma de 20.000 de lei.

[nggallery id=2150]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea