Descărcarea de sarcină arheologică, greu de obţinut în județul Alba! Autostrada Sebeş-Turda, cea mai afectată investiţie!

Pentru că Ministerul Culturii a introdus un nou sistem electronic de obţinere a autorizaţiilor de cercetare, evaluare şi supraveghere arheologică, solicitanţii acestora au, cel puţin deocamdată, mai mult de aşteptat până se vor putea apuca de construit.

Astfel, cererea pentru a  putea începe efectiv lucrul se completează on-line de către  titularul ei, respectiv responsabilul de şantier, apoi i se dă drumul în sistemul electronic pentru validare şi concomitent prin poştă, apoi se trimite si un exemplar listat, din partea institutiei Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu din Alba, ca şi solicitant. Dupa implementarea acestui nou sistem, direcţia din judeţ a avut mari intârzieri în obţinerea acestor autorizaţii.

ELIT

Astfel, intre 28 august – 15 octombrie s-au transmis 37 cereri de eliberare autorizaţii, şi doar vineri, 24 octombrie, s-au primit prin Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu doar de 23!

Între timp, s-au făcut numeroase solicitări telefonice şi prin poşta electronică pentru emiterea si transmiterea lor, dar probabil sistemul fiind la început, aceste documente s-au emis foarte greu!

Una dintre problemele apărute este faptul că pe unele dintre autorizaţii apare data emiterii de 8 octombrie sau 15 octombrie, dar la Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Alba au ajuns abia in 23 octombrie 2014!

ADEZIUNE PLUS

Autostrada Sebeş-Turda, lovită direct de birocraţie

Nici lucrările de o importanţă strategică deosebită ca şi autostrada Sebeş-Turda nu au un regim special, ci din contră. Astfel, cu toate că Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Alba a solicitat autorizaţii de cercetare arheologică în data de 9 şi 10 octombrie 2014 pentru  două situri arheologice de pe traseul tronsonului 3 Sebes-Turda, aceste autorizări nu au ajuns nici la Direcţie, nici la constructor, şi nu se poate demara cercetarea arheologică preventivă, derularea acestor etape fiind foarte importantă, pentru a a nu fi afectat graficul de lucrari, cu atât mai mult cu cât sosirea iernii va bloca orice fel de intervenţii pe teren! Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu solicitările pentru două situri de pe lotul de autostradă Timisoara – Lugoj, trimise către minister în luna septembrie.

Astfel, situaţia de fapt de pe lotul 3 al A10 și de pe lotul 2 al tronsonului Timișoara – Lugoj reprezintă doar vârfurile iceberg-ului, fiind vorba despre lucrări de infrastructură rutieră finanțate cu bani europeni pe exercițiul financiar 2007-2013, investiții ce se află oricum sub presiunea unor termene de finalizare oricum greu de respectat.

Afectaţi la buzunar şi cei care doresc să îşi construiască o casă

Solicitantul, persoana care vrea să construiască solicită autorizație de construcție la primăria competentă, care în funcție de certificatul de urbanism al zonei, spune ce avize sunt necesare. Dacă suprafața vizată este cu potențial arheologic, beneficiarul este obligat să obțină avizul Direcției Județene pentru Culură și Patrimoniul Cultural Național, extensia Ministerului Culturii în teritoriu. Pentru acest lucru, Direcția de Cultură îl îndrumă pe solicitant către instituțiile competente să desfășoare cercetări arheologice preventive (la nivelul județului Alba – Muzeul Național al Unirii și Universitatea “1 Decembrie 1918”). După ce beneficiarul semnează un contract în acest sens cu Muzeul Unirii să zicem, arhelogul însărcinat cu lucrarea face o cerere de autorizație de cerecetare arheologică preventivă direct la Ministerul Culturii și Cultelor. Fără obținerea acestei autorizații, specialiștii nu pot să demareze lucrările de descărcare de sarcină arheologică. De obicei, în circa 7 zile, autorizația respectivă este eliberată și transmisă solicitantului prin Direcția de Cultură.

Cei mai mulți nemulțumiți de blocajul de la minister sunt persoanele care și-au făcut un planuri să-și construiască o casă, și-au cumpărat materiale, și-au programat meșteri, însă întârzierea obținerii avizului de descărcare de sarcină a terenului le-a dat peste cap toate aranjamentele şi adaugă zilnic suplimentar costuri neprevăzute.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

4 Comentarii

viorelia 30 octombrie 2014 at 14:55

Psd-ul a introdus asa ceva

Horea 30 octombrie 2014 at 15:29

Lucrarile ARHEOLOGICE o sa fie cea mai deranjanta FRÂNĂ in calea lucrarilor de la autostrada.
Aproape din metru in metru o sa fie gasite tot soiul de oale si ulcele de-ale dacilor, romanilor si … ungurilor băştinaşi.

Dacul 30 octombrie 2014 at 16:22

Unguri bastinasi?
Nu! Astia or venit pe cai si-au uitat sa mai plece.

cugir 30 octombrie 2014 at 16:05

o sa vina iar mizerabilul ala de director de la brukental si o sa dea cu semnatura.si astfel vor putea construi autostrazi.trebuie sa traiasca si el,iar niste bani in plus nu i-ar strica.doar ce mai conteaza!?oricum nu ai ce sa vezi in romania.cetati vechi ingropate,paduri taiate,….

Comentariile sunt oprite