Rămâi conectat

Ştirea zilei

Descărcarea de sarcină arheologică, greu de obţinut în județul Alba! Autostrada Sebeş-Turda, cea mai afectată investiţie!

Publicat

în

Pentru că Ministerul Culturii a introdus un nou sistem electronic de obţinere a autorizaţiilor de cercetare, evaluare şi supraveghere arheologică, solicitanţii acestora au, cel puţin deocamdată, mai mult de aşteptat până se vor putea apuca de construit.

Astfel, cererea pentru a  putea începe efectiv lucrul se completează on-line de către  titularul ei, respectiv responsabilul de şantier, apoi i se dă drumul în sistemul electronic pentru validare şi concomitent prin poştă, apoi se trimite si un exemplar listat, din partea institutiei Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu din Alba, ca şi solicitant. Dupa implementarea acestui nou sistem, direcţia din judeţ a avut mari intârzieri în obţinerea acestor autorizaţii.

Astfel, intre 28 august – 15 octombrie s-au transmis 37 cereri de eliberare autorizaţii, şi doar vineri, 24 octombrie, s-au primit prin Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu doar de 23!

Elit - Gustul Desăvârșit

Între timp, s-au făcut numeroase solicitări telefonice şi prin poşta electronică pentru emiterea si transmiterea lor, dar probabil sistemul fiind la început, aceste documente s-au emis foarte greu!

Una dintre problemele apărute este faptul că pe unele dintre autorizaţii apare data emiterii de 8 octombrie sau 15 octombrie, dar la Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Alba au ajuns abia in 23 octombrie 2014!

Autostrada Sebeş-Turda, lovită direct de birocraţie

Nici lucrările de o importanţă strategică deosebită ca şi autostrada Sebeş-Turda nu au un regim special, ci din contră. Astfel, cu toate că Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Alba a solicitat autorizaţii de cercetare arheologică în data de 9 şi 10 octombrie 2014 pentru  două situri arheologice de pe traseul tronsonului 3 Sebes-Turda, aceste autorizări nu au ajuns nici la Direcţie, nici la constructor, şi nu se poate demara cercetarea arheologică preventivă, derularea acestor etape fiind foarte importantă, pentru a a nu fi afectat graficul de lucrari, cu atât mai mult cu cât sosirea iernii va bloca orice fel de intervenţii pe teren! Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu solicitările pentru două situri de pe lotul de autostradă Timisoara – Lugoj, trimise către minister în luna septembrie.

Astfel, situaţia de fapt de pe lotul 3 al A10 și de pe lotul 2 al tronsonului Timișoara – Lugoj reprezintă doar vârfurile iceberg-ului, fiind vorba despre lucrări de infrastructură rutieră finanțate cu bani europeni pe exercițiul financiar 2007-2013, investiții ce se află oricum sub presiunea unor termene de finalizare oricum greu de respectat.

Afectaţi la buzunar şi cei care doresc să îşi construiască o casă

Solicitantul, persoana care vrea să construiască solicită autorizație de construcție la primăria competentă, care în funcție de certificatul de urbanism al zonei, spune ce avize sunt necesare. Dacă suprafața vizată este cu potențial arheologic, beneficiarul este obligat să obțină avizul Direcției Județene pentru Culură și Patrimoniul Cultural Național, extensia Ministerului Culturii în teritoriu. Pentru acest lucru, Direcția de Cultură îl îndrumă pe solicitant către instituțiile competente să desfășoare cercetări arheologice preventive (la nivelul județului Alba – Muzeul Național al Unirii și Universitatea “1 Decembrie 1918”). După ce beneficiarul semnează un contract în acest sens cu Muzeul Unirii să zicem, arhelogul însărcinat cu lucrarea face o cerere de autorizație de cerecetare arheologică preventivă direct la Ministerul Culturii și Cultelor. Fără obținerea acestei autorizații, specialiștii nu pot să demareze lucrările de descărcare de sarcină arheologică. De obicei, în circa 7 zile, autorizația respectivă este eliberată și transmisă solicitantului prin Direcția de Cultură.

Cei mai mulți nemulțumiți de blocajul de la minister sunt persoanele care și-au făcut un planuri să-și construiască o casă, și-au cumpărat materiale, și-au programat meșteri, însă întârzierea obținerii avizului de descărcare de sarcină a terenului le-a dat peste cap toate aranjamentele şi adaugă zilnic suplimentar costuri neprevăzute.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| DEZASTRU pe DN74, în zona Dealu Mare: Furtuna a umplut drumul de bolovani și crengi

Publicat

în

DEZASTRU pe DN74, în zona Dealu Mare: Furtuna a umplut drumul de bolovani și crengi

DN 74- Bucium – Dealul Mare a devenit o adevărată cursă cu obstacole pentru șoferi, din cauza efectelor negative ale vremii.

Drumul a fost parțial blocat de aluviuni și crengi doborâte de vremea tot mai instabilă.

„Intervenția autorităților pe DN 74- Bucium – Dealul Mare pentru înlăturarea copacilor căzuți și aluviunilor, ca urmare a ploii abundente din zona respectiva.”, a scris viceprimarul orașului Abrud, Sergiu Simina, în mediul online.

Elit - Gustul Desăvârșit

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă până miercuri după-amiaza în 14 bazine hidrografice.

Potrivit hidrologilor, în intervalul 8 august, ora 16:00 – 10 august, ora 14:00, vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| INUNDAȚII la Câmpeni: Adevărate lacuri pe strazile orașului după o rupere de nori

Publicat

în

VIDEO| INUNDAȚII la Câmpeni: Adevărate lacuri pe strazile orașului după o rupere de nori

Cetățenii orașului Câmpeni s-a trezit luni cu străzile sub ape după o ploaie torenţială. Mai multe drumuri au fost inundate, iar apa s-a strâns în ritm rapid.

Străzile au ajuns în unele zone din oraş să semene mai degrabă cu nişte piscine prin care au „înotat“ oameni şi maşini.

Elit - Gustul Desăvârșit

După cum se vede și din imagini apa era destul de mare, în unele locuri trecând peste roțile mașinilor, iar canalizările n-au mai făcut față volumului de apă.

Reamintim că Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de cod galben de inundații valabil și pentru județul Alba, până la data de 10 august, la ora 14:00.

Video: Facebook – Radu Stoica


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până miercuri după masa. Zonele vizate

Publicat

în

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până miercuri după masa. Zonele vizate

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de cod galben de inundații valabil și pentru județul Alba, până la data de 10 august, la ora 14:00.

În intervalul 08.08.2022 ora 16:00 – 10.08.2022 ora 14:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Iza – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Maramureș), Tur – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Satu Mare), Lăpuș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Maramureș), Someșul Mare – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Bistrița Năsăud), Someșul Mic – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Bihor și Cluj), Someș – afluenții mici aferenți sectorului aval SH Dej (județele: Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu Mare), Crișul Negru – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Bihor și Arad), Crișul Alb – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Hunedoara și Arad), Arieș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Alba și Cluj), Mureș – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Târnava (județele: Alba, Sibiu, Hunedoara și Arad), Bega – bazin amonte S.H. Făget și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Remetea (județele: Timiș și Arad), Timiș – bazin amonte S.H. Sadova și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sadova – amonte S.H. Șag, Bârzava – bazin amonte S.H. Moniom și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Moniom – amonte S.H. Gătaia (județele: Caraș Severin și Timiș), Cerna – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Gorj și Caraș Severin), Jiu – bazin amonte S.H. Sadu și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari, Gilort – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Motru – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Hunedoara, Gorj și Mehedinți), Olt – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sebeș Olt – amonte Ac. Ionești (județele: Sibiu, Vâlcea și Argeș), Olteț – bazin superior (județele: Gorj și Vâlcea), Argeș – bazin superior și Dâmbovița – bazin superior (județele: Argeș și Dâmbovița).

Atenționarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, care se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele: Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj, Bihor, Alba și Hunedoara.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare