Descărcarea de sarcină arheologică, greu de obţinut în județul Alba! Autostrada Sebeş-Turda, cea mai afectată investiţie!
Pentru că Ministerul Culturii a introdus un nou sistem electronic de obţinere a autorizaţiilor de cercetare, evaluare şi supraveghere arheologică, solicitanţii acestora au, cel puţin deocamdată, mai mult de aşteptat până se vor putea apuca de construit.
Astfel, cererea pentru a putea începe efectiv lucrul se completează on-line de către titularul ei, respectiv responsabilul de şantier, apoi i se dă drumul în sistemul electronic pentru validare şi concomitent prin poştă, apoi se trimite si un exemplar listat, din partea institutiei Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu din Alba, ca şi solicitant. Dupa implementarea acestui nou sistem, direcţia din judeţ a avut mari intârzieri în obţinerea acestor autorizaţii.
Astfel, intre 28 august – 15 octombrie s-au transmis 37 cereri de eliberare autorizaţii, şi doar vineri, 24 octombrie, s-au primit prin Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu doar de 23!
Între timp, s-au făcut numeroase solicitări telefonice şi prin poşta electronică pentru emiterea si transmiterea lor, dar probabil sistemul fiind la început, aceste documente s-au emis foarte greu!
Una dintre problemele apărute este faptul că pe unele dintre autorizaţii apare data emiterii de 8 octombrie sau 15 octombrie, dar la Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Alba au ajuns abia in 23 octombrie 2014!
Autostrada Sebeş-Turda, lovită direct de birocraţie
Nici lucrările de o importanţă strategică deosebită ca şi autostrada Sebeş-Turda nu au un regim special, ci din contră. Astfel, cu toate că Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Alba a solicitat autorizaţii de cercetare arheologică în data de 9 şi 10 octombrie 2014 pentru două situri arheologice de pe traseul tronsonului 3 Sebes-Turda, aceste autorizări nu au ajuns nici la Direcţie, nici la constructor, şi nu se poate demara cercetarea arheologică preventivă, derularea acestor etape fiind foarte importantă, pentru a a nu fi afectat graficul de lucrari, cu atât mai mult cu cât sosirea iernii va bloca orice fel de intervenţii pe teren! Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu solicitările pentru două situri de pe lotul de autostradă Timisoara – Lugoj, trimise către minister în luna septembrie.
Astfel, situaţia de fapt de pe lotul 3 al A10 și de pe lotul 2 al tronsonului Timișoara – Lugoj reprezintă doar vârfurile iceberg-ului, fiind vorba despre lucrări de infrastructură rutieră finanțate cu bani europeni pe exercițiul financiar 2007-2013, investiții ce se află oricum sub presiunea unor termene de finalizare oricum greu de respectat.
Afectaţi la buzunar şi cei care doresc să îşi construiască o casă
Solicitantul, persoana care vrea să construiască solicită autorizație de construcție la primăria competentă, care în funcție de certificatul de urbanism al zonei, spune ce avize sunt necesare. Dacă suprafața vizată este cu potențial arheologic, beneficiarul este obligat să obțină avizul Direcției Județene pentru Culură și Patrimoniul Cultural Național, extensia Ministerului Culturii în teritoriu. Pentru acest lucru, Direcția de Cultură îl îndrumă pe solicitant către instituțiile competente să desfășoare cercetări arheologice preventive (la nivelul județului Alba – Muzeul Național al Unirii și Universitatea “1 Decembrie 1918”). După ce beneficiarul semnează un contract în acest sens cu Muzeul Unirii să zicem, arhelogul însărcinat cu lucrarea face o cerere de autorizație de cerecetare arheologică preventivă direct la Ministerul Culturii și Cultelor. Fără obținerea acestei autorizații, specialiștii nu pot să demareze lucrările de descărcare de sarcină arheologică. De obicei, în circa 7 zile, autorizația respectivă este eliberată și transmisă solicitantului prin Direcția de Cultură.
Cei mai mulți nemulțumiți de blocajul de la minister sunt persoanele care și-au făcut un planuri să-și construiască o casă, și-au cumpărat materiale, și-au programat meșteri, însă întârzierea obținerii avizului de descărcare de sarcină a terenului le-a dat peste cap toate aranjamentele şi adaugă zilnic suplimentar costuri neprevăzute.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii