Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Politică Administrație

Deputatul PNL Dan Simedru explică proiectul de lege privind restituirea proprietăţilor naţionalizate de regimul comunist

Bogdan Presecan

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

“Guvernul USL îşi va asuma răspunderea pe proiectul de lege privind restituirea proprietăţilor naţionalizate de regimul comunist. Întrucât, comuniştii care au făcut parte din structurile de putere, nu au aplicat principiul respectării proprietăţilor, care trebuie retrocedate celor în drept.

Guvernul USL trebuie să rezolve această problemă, mai ales că ea afectează circa 1 milion de români, în condiţiile în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat România să rezolve această chestiune, riscul fiind excluderea ţării noastre din Consiliul Europei.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Europa obligă, aşadar, România să reglementeze unitar procedurile de restituire şi compensare a proprietarilor deposedaţi abuziv de regimul comunist, până în data de 17 aprilie. Pe cale de consecinţă, Guvernul trebuie să rezolve problema, prin asumarea răspunderii pe un proiect de lege, pe care PNL îl susţine, pentru că, la rândul său, şi-a asumat întotdeauna lupta pentru drepturile proprietarilor.

Toată lumea trebuie să înţeleagă că proprietatea este garantată şi că nu este suficient ca ea să fie protejată, după cum au considerat că trebuie să facă acei comunişti care au fost la putere şi după 1989. Proprietatea, indiferent că vorbim de terenuri sau imobile, nu poate fi doar protejată, aşa cum au fost protejate şi animalele oamenilor în curtea CAP, ci trebuie garantată de către Stat. Proiectul de lege pe care îl propune acum USL vine să reglementeze o chestiune extrem de importantă pentru românii care au fost deposedaţi de proprietăţi de către regimul comunist.

Proiectul legii retrocedărilor prevede restituirea în natură a tuturor proprietăţilor care pot fi returnate în acest fel, termenul maxim prevăzut pentru finalizarea acestei proceduri fiind anul 2016. De asemenea, este prevăzută şi opţiunea ca proprietarii să primească despăgubiri în bani, într-un procent de 10% pe an, dar începând cu 2017. Conform Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, despăgubirile totale s-ar ridica la suma de aproximativ 8-9 miliarde de euro, bani pe care, din păcate, Statul nu îi are la dispoziţie. Această situaţie a fost determinată de către mafia care s-a perindat pe la conducerea acestei agenţii, unde, în perioada guvernelor pedeliste, s-a creat o reţea care făcea afaceri cu imobilele şi terenurile ce trebuiau restituite proprietarilor de drept.

Referitor la restituirile în natură, trebuie precizat faptul că există peste 600.000 de cereri de retrocedare pentru terenuri agricole şi forestiere, iar, prin proiectul ce urmează să fie asumat de către Guvern, comisiile locale şi judeţene de fond funciar vor soluţiona toate aceste cereri de restituire în natură până cel mai târziu în anul 2016.

În cazul proprietarilor care vor opta pentru despăgubiri în bani şi care nu au decizii definitive în instanţă, aceştia vor putea beneficia de aceste sume compensatorii abia după anul 2017 şi în tranşe de 10% pe an. Această măsură se va aplica în cazul acelor proprietari care vor face dovada că au participat la cel puţin 3 licitaţii naţionale de imobile şi nu au valorificat punctele rezultate în urma evaluării proprietăţilor.

Sistemul de compensare prin puncte a foştilor proprietari se aplică în cazul în care statul nu poate restitui în natură sau nu poate pune la dispoziţie o proprietate care să echivaleze ca valoare proprietatea confiscată de comunişti. Aceste puncte sunt echivalate în bani şi pot fi utilizate în cadrul licitaţiilor publice pentru imobile scoase la vânzare de stat sau vor putea fi transformate în bani, dar numai după 2017.

Proiectul de lege a retrocedărilor prevede şi înfiinţarea Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor care se va ocupa de aceste proceduri şi care, până în 1 ianuarie 2015, va face publică valoarea fiecărui imobil din Fondul Naţional. Ceea ce este important de precizat e faptul că în cazul în care cineva cumpără drepturi litigioase, 85% din profit va fi impozitat de către Stat. Cumpărătorul va rămâne cu un profit de 15%, care este, din punctul nostru de vedere, corect şi cel mai important e faptul că, prin această măsură, se descurajează şmecheriile.

Proiectul de lege pe care îl propune USL vine să regleze problema retrocedărilor proprietăţilor, conform cerinţelor Uniunii Europene, dar şi respectând şi garantând dreptul la proprietate, pentru care PNL se bate cu toată forţa argumentelor sale. Dacă Statul ar despăgubi proprietarii doar cu sume de bani, ar fi nevoie de un efort bugetar de circa 16 miliarde de euro, respectiv aproximativ 70 miliarde de lei, sume pe care Statul nu le are la dispoziţie. Legea care va rezulta, prin asumarea răspunderii Guvernului, trebuie să fie cât se poate de corectă, iar Partidul Naţional Liberal o susţine, pentru că luptă, aşa cum a făcut-o dintotdeauna, pentru drepturile proprietarilor.

Fac pe această cale un apel public la toate forţele politice, în sensul susţinerii acestui proiect de lege, care, de altfel, este agreat şi de Comisia Europeană. Sper totuşi că foştii şi actualii pedelişti nu au de gând să blocheze acest proiect, doar de dragul jocului politic şi spun acest lucru, din cauza faptului că Mihai Răzvan Ungureanu a depus la Senat un proiect de lege pe tema retrocedărilor, în luna februarie. Îmi exprim speranţa că cei care au fost la guvernare din 2009 încoace nu au de gând să blocheze proiectul USL, aşa cum s-a întâmplat şi cu proiectul Legii Educaţiei Naţionale care a fost adoptat tot prin asumare guvernamentală, ceea ce a dus la declararea sa ca neconstituţional de către Curtea Constituţională. Nu mai e timp pentru jocuri politice şi îmi doresc ca toţi factorii politici să înţeleagă asta. Dacă mişcarea lui Ungureanu e doar un joc politic care va fi derulat până la capăt, atunci rezultatul nu va fi altul decât blocarea proiectului propus de USL şi implicit creşterea considerabilă a riscului ca România să fie exclusă din Comisia Europeană pentru nesoluţionarea la timp a acestei chestiuni atât de sensibile şi importante, în primul rând pentru cetăţenii României care au fost deposedaţi de proprietăţile lor în perioada regimului comunist.”

Dan-Coriolan SIMEDRU,

Deputat PNL de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Spitalul Municipal Blaj, achiziționează echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie. Licitația, lansată pe SEAP

Bera Larisa

Published

on

Spitalul Municipal Blaj, achiziționează echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie. Licitația, lansată pe SEAP Spitalul Municipal Blaj, a lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Pubice, care prevede achiziționarea de echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie. Citește și: Școlile și liceele din Ocna Mureș vor fi dotate cu echipamente digitale și software. […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea