Rămâi conectat

Politică Administrație

Deputatul PNL Dan Simedru explică proiectul de lege privind restituirea proprietăţilor naţionalizate de regimul comunist

Publicat

în

“Guvernul USL îşi va asuma răspunderea pe proiectul de lege privind restituirea proprietăţilor naţionalizate de regimul comunist. Întrucât, comuniştii care au făcut parte din structurile de putere, nu au aplicat principiul respectării proprietăţilor, care trebuie retrocedate celor în drept.

Guvernul USL trebuie să rezolve această problemă, mai ales că ea afectează circa 1 milion de români, în condiţiile în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat România să rezolve această chestiune, riscul fiind excluderea ţării noastre din Consiliul Europei.

Europa obligă, aşadar, România să reglementeze unitar procedurile de restituire şi compensare a proprietarilor deposedaţi abuziv de regimul comunist, până în data de 17 aprilie. Pe cale de consecinţă, Guvernul trebuie să rezolve problema, prin asumarea răspunderii pe un proiect de lege, pe care PNL îl susţine, pentru că, la rândul său, şi-a asumat întotdeauna lupta pentru drepturile proprietarilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Toată lumea trebuie să înţeleagă că proprietatea este garantată şi că nu este suficient ca ea să fie protejată, după cum au considerat că trebuie să facă acei comunişti care au fost la putere şi după 1989. Proprietatea, indiferent că vorbim de terenuri sau imobile, nu poate fi doar protejată, aşa cum au fost protejate şi animalele oamenilor în curtea CAP, ci trebuie garantată de către Stat. Proiectul de lege pe care îl propune acum USL vine să reglementeze o chestiune extrem de importantă pentru românii care au fost deposedaţi de proprietăţi de către regimul comunist.

Proiectul legii retrocedărilor prevede restituirea în natură a tuturor proprietăţilor care pot fi returnate în acest fel, termenul maxim prevăzut pentru finalizarea acestei proceduri fiind anul 2016. De asemenea, este prevăzută şi opţiunea ca proprietarii să primească despăgubiri în bani, într-un procent de 10% pe an, dar începând cu 2017. Conform Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, despăgubirile totale s-ar ridica la suma de aproximativ 8-9 miliarde de euro, bani pe care, din păcate, Statul nu îi are la dispoziţie. Această situaţie a fost determinată de către mafia care s-a perindat pe la conducerea acestei agenţii, unde, în perioada guvernelor pedeliste, s-a creat o reţea care făcea afaceri cu imobilele şi terenurile ce trebuiau restituite proprietarilor de drept.

Referitor la restituirile în natură, trebuie precizat faptul că există peste 600.000 de cereri de retrocedare pentru terenuri agricole şi forestiere, iar, prin proiectul ce urmează să fie asumat de către Guvern, comisiile locale şi judeţene de fond funciar vor soluţiona toate aceste cereri de restituire în natură până cel mai târziu în anul 2016.

În cazul proprietarilor care vor opta pentru despăgubiri în bani şi care nu au decizii definitive în instanţă, aceştia vor putea beneficia de aceste sume compensatorii abia după anul 2017 şi în tranşe de 10% pe an. Această măsură se va aplica în cazul acelor proprietari care vor face dovada că au participat la cel puţin 3 licitaţii naţionale de imobile şi nu au valorificat punctele rezultate în urma evaluării proprietăţilor.

Sistemul de compensare prin puncte a foştilor proprietari se aplică în cazul în care statul nu poate restitui în natură sau nu poate pune la dispoziţie o proprietate care să echivaleze ca valoare proprietatea confiscată de comunişti. Aceste puncte sunt echivalate în bani şi pot fi utilizate în cadrul licitaţiilor publice pentru imobile scoase la vânzare de stat sau vor putea fi transformate în bani, dar numai după 2017.

Proiectul de lege a retrocedărilor prevede şi înfiinţarea Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor care se va ocupa de aceste proceduri şi care, până în 1 ianuarie 2015, va face publică valoarea fiecărui imobil din Fondul Naţional. Ceea ce este important de precizat e faptul că în cazul în care cineva cumpără drepturi litigioase, 85% din profit va fi impozitat de către Stat. Cumpărătorul va rămâne cu un profit de 15%, care este, din punctul nostru de vedere, corect şi cel mai important e faptul că, prin această măsură, se descurajează şmecheriile.

Proiectul de lege pe care îl propune USL vine să regleze problema retrocedărilor proprietăţilor, conform cerinţelor Uniunii Europene, dar şi respectând şi garantând dreptul la proprietate, pentru care PNL se bate cu toată forţa argumentelor sale. Dacă Statul ar despăgubi proprietarii doar cu sume de bani, ar fi nevoie de un efort bugetar de circa 16 miliarde de euro, respectiv aproximativ 70 miliarde de lei, sume pe care Statul nu le are la dispoziţie. Legea care va rezulta, prin asumarea răspunderii Guvernului, trebuie să fie cât se poate de corectă, iar Partidul Naţional Liberal o susţine, pentru că luptă, aşa cum a făcut-o dintotdeauna, pentru drepturile proprietarilor.

Fac pe această cale un apel public la toate forţele politice, în sensul susţinerii acestui proiect de lege, care, de altfel, este agreat şi de Comisia Europeană. Sper totuşi că foştii şi actualii pedelişti nu au de gând să blocheze acest proiect, doar de dragul jocului politic şi spun acest lucru, din cauza faptului că Mihai Răzvan Ungureanu a depus la Senat un proiect de lege pe tema retrocedărilor, în luna februarie. Îmi exprim speranţa că cei care au fost la guvernare din 2009 încoace nu au de gând să blocheze proiectul USL, aşa cum s-a întâmplat şi cu proiectul Legii Educaţiei Naţionale care a fost adoptat tot prin asumare guvernamentală, ceea ce a dus la declararea sa ca neconstituţional de către Curtea Constituţională. Nu mai e timp pentru jocuri politice şi îmi doresc ca toţi factorii politici să înţeleagă asta. Dacă mişcarea lui Ungureanu e doar un joc politic care va fi derulat până la capăt, atunci rezultatul nu va fi altul decât blocarea proiectului propus de USL şi implicit creşterea considerabilă a riscului ca România să fie exclusă din Comisia Europeană pentru nesoluţionarea la timp a acestei chestiuni atât de sensibile şi importante, în primul rând pentru cetăţenii României care au fost deposedaţi de proprietăţile lor în perioada regimului comunist.”

Dan-Coriolan SIMEDRU,

Deputat PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare