Politică Administrație
Deputatul PNL Dan Simedru explică proiectul de lege privind restituirea proprietăţilor naţionalizate de regimul comunist
“Guvernul USL îşi va asuma răspunderea pe proiectul de lege privind restituirea proprietăţilor naţionalizate de regimul comunist. Întrucât, comuniştii care au făcut parte din structurile de putere, nu au aplicat principiul respectării proprietăţilor, care trebuie retrocedate celor în drept.
Guvernul USL trebuie să rezolve această problemă, mai ales că ea afectează circa 1 milion de români, în condiţiile în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat România să rezolve această chestiune, riscul fiind excluderea ţării noastre din Consiliul Europei.
Europa obligă, aşadar, România să reglementeze unitar procedurile de restituire şi compensare a proprietarilor deposedaţi abuziv de regimul comunist, până în data de 17 aprilie. Pe cale de consecinţă, Guvernul trebuie să rezolve problema, prin asumarea răspunderii pe un proiect de lege, pe care PNL îl susţine, pentru că, la rândul său, şi-a asumat întotdeauna lupta pentru drepturile proprietarilor.
Toată lumea trebuie să înţeleagă că proprietatea este garantată şi că nu este suficient ca ea să fie protejată, după cum au considerat că trebuie să facă acei comunişti care au fost la putere şi după 1989. Proprietatea, indiferent că vorbim de terenuri sau imobile, nu poate fi doar protejată, aşa cum au fost protejate şi animalele oamenilor în curtea CAP, ci trebuie garantată de către Stat. Proiectul de lege pe care îl propune acum USL vine să reglementeze o chestiune extrem de importantă pentru românii care au fost deposedaţi de proprietăţi de către regimul comunist.
Proiectul legii retrocedărilor prevede restituirea în natură a tuturor proprietăţilor care pot fi returnate în acest fel, termenul maxim prevăzut pentru finalizarea acestei proceduri fiind anul 2016. De asemenea, este prevăzută şi opţiunea ca proprietarii să primească despăgubiri în bani, într-un procent de 10% pe an, dar începând cu 2017. Conform Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, despăgubirile totale s-ar ridica la suma de aproximativ 8-9 miliarde de euro, bani pe care, din păcate, Statul nu îi are la dispoziţie. Această situaţie a fost determinată de către mafia care s-a perindat pe la conducerea acestei agenţii, unde, în perioada guvernelor pedeliste, s-a creat o reţea care făcea afaceri cu imobilele şi terenurile ce trebuiau restituite proprietarilor de drept.
Referitor la restituirile în natură, trebuie precizat faptul că există peste 600.000 de cereri de retrocedare pentru terenuri agricole şi forestiere, iar, prin proiectul ce urmează să fie asumat de către Guvern, comisiile locale şi judeţene de fond funciar vor soluţiona toate aceste cereri de restituire în natură până cel mai târziu în anul 2016.
În cazul proprietarilor care vor opta pentru despăgubiri în bani şi care nu au decizii definitive în instanţă, aceştia vor putea beneficia de aceste sume compensatorii abia după anul 2017 şi în tranşe de 10% pe an. Această măsură se va aplica în cazul acelor proprietari care vor face dovada că au participat la cel puţin 3 licitaţii naţionale de imobile şi nu au valorificat punctele rezultate în urma evaluării proprietăţilor.
Sistemul de compensare prin puncte a foştilor proprietari se aplică în cazul în care statul nu poate restitui în natură sau nu poate pune la dispoziţie o proprietate care să echivaleze ca valoare proprietatea confiscată de comunişti. Aceste puncte sunt echivalate în bani şi pot fi utilizate în cadrul licitaţiilor publice pentru imobile scoase la vânzare de stat sau vor putea fi transformate în bani, dar numai după 2017.
Proiectul de lege a retrocedărilor prevede şi înfiinţarea Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor care se va ocupa de aceste proceduri şi care, până în 1 ianuarie 2015, va face publică valoarea fiecărui imobil din Fondul Naţional. Ceea ce este important de precizat e faptul că în cazul în care cineva cumpără drepturi litigioase, 85% din profit va fi impozitat de către Stat. Cumpărătorul va rămâne cu un profit de 15%, care este, din punctul nostru de vedere, corect şi cel mai important e faptul că, prin această măsură, se descurajează şmecheriile.
Proiectul de lege pe care îl propune USL vine să regleze problema retrocedărilor proprietăţilor, conform cerinţelor Uniunii Europene, dar şi respectând şi garantând dreptul la proprietate, pentru care PNL se bate cu toată forţa argumentelor sale. Dacă Statul ar despăgubi proprietarii doar cu sume de bani, ar fi nevoie de un efort bugetar de circa 16 miliarde de euro, respectiv aproximativ 70 miliarde de lei, sume pe care Statul nu le are la dispoziţie. Legea care va rezulta, prin asumarea răspunderii Guvernului, trebuie să fie cât se poate de corectă, iar Partidul Naţional Liberal o susţine, pentru că luptă, aşa cum a făcut-o dintotdeauna, pentru drepturile proprietarilor.
Fac pe această cale un apel public la toate forţele politice, în sensul susţinerii acestui proiect de lege, care, de altfel, este agreat şi de Comisia Europeană. Sper totuşi că foştii şi actualii pedelişti nu au de gând să blocheze acest proiect, doar de dragul jocului politic şi spun acest lucru, din cauza faptului că Mihai Răzvan Ungureanu a depus la Senat un proiect de lege pe tema retrocedărilor, în luna februarie. Îmi exprim speranţa că cei care au fost la guvernare din 2009 încoace nu au de gând să blocheze proiectul USL, aşa cum s-a întâmplat şi cu proiectul Legii Educaţiei Naţionale care a fost adoptat tot prin asumare guvernamentală, ceea ce a dus la declararea sa ca neconstituţional de către Curtea Constituţională. Nu mai e timp pentru jocuri politice şi îmi doresc ca toţi factorii politici să înţeleagă asta. Dacă mişcarea lui Ungureanu e doar un joc politic care va fi derulat până la capăt, atunci rezultatul nu va fi altul decât blocarea proiectului propus de USL şi implicit creşterea considerabilă a riscului ca România să fie exclusă din Comisia Europeană pentru nesoluţionarea la timp a acestei chestiuni atât de sensibile şi importante, în primul rând pentru cetăţenii României care au fost deposedaţi de proprietăţile lor în perioada regimului comunist.”
Dan-Coriolan SIMEDRU,
Deputat PNL de Alba
Politică Administrație
Primarul Gabriel Pleșa admite că este „curtat” de partide: „Mă onorează, înseamnă că prestația mea și a echipei mele este apreciată”
Primarul Gabriel Pleșa admite că este „curtat” de partide: „Mă onorează, înseamnă că prestația mea și a echipei mele este apreciată”
Primarul din partea USR al municipiului Alba Iulia, a admis că este curtat și de alte partide politice, mai ales că se apropie cu pași repezi anul electoral 2024.
Edilul a spus, la Radio Unirea FM, că este onorat de acest interes, din care deduce că prestația sa în funcție este apreciată.
„Da am fost curtat de alte partide, dar repet este firesc și mă onorează, înseamnă că prestația mea și a echipei mele este apreciată. Sunt discuții, se fac anumite propuneri în anumite condiții, însă nu aș vrea să fac mai multe comentarii pentru că nu este nimic concret.
Indiferent de culoarea politcă, când a trebuit să merg la orice om cu funcție importantă în stat de care depind niște lucruri pentru deblocarea unor finanțări sau pentru urgentarea unor documente am făcut-o fără nici o problemă, consider că e în fișa postului și e de datoria mea să fac acest lucru. Între toți oamenii politici sunt discuții, despre susținere de proiecte, despre finanțări. În primul rând mă interesează orașul, proiectele trebuie duse mai departe și facem orice discuție pe care o considerăm necesară pentru acest lucru”, a spus Gabriel Pleșa la Radio Unirea FM.
Gabriel Pleșa spune că este primarul USR în exercițiu și dacă va fi vreodată cazul să se schimbe ceva va fi primul care o să anunțe public acest lucru, însă deocamdată nu sunt decât speculații.
Politică Administrație
Ion Dumitrel, LAUDE pentru un primar PSD din Alba: „Un primar cu inițiativă, care derulează o mulțime de proiecte!”
Ion Dumitrel, LAUDE pentru un primar PSD din Alba: „Un primar cu inițiativă, care derulează o mulțime de proiecte!”
Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a realizat un lucru mai puțin obișnuit în cursul zilei trecute, când l-a lăudat pe primarul PSD din Gârbova, Ioan Muntean, pe pagina sa de Facebook.
„Gârbova, o comună frumoasă din Podișul Secașelor, se dezvoltă într-un ritm alert.
Sub conducerea lui Ioan Muntean, un primar cu inițiativă, se derulează o mulțime de proiecte, în beneficiul oamenilor de aici.
Un exemplu elocvent în acest sens este proiectul prin care, de-a lungul drumului județean, au fost realizate rigole, accese la proprietăți și sistemul de scurgere al apelor pluviale. Domnul primar își dorește ca pe viitor toate străzile din comună să arate la fel.
Investițiile în infrastructură și bunul mod de gospodărire atrag după sine și investitorii privați: fabrica de sucuri naturale, Pontonul – zona de agrement cu ștrand, lac și pavilion de evenimente, cât și alte investiții în agricultură și turism.”, au fost cuvintele lui Ion Dumitrel, în mediul online.
Politică Administrație
Comunicat de presă| Marius Hategan, președinte PNL Alba Iulia: Albaiulienii știu ce s-a făcut, când și cât s-a făcut și, mai ales, de către cine
În timp ce unii trimit în spațiul public mesaje super optimiste despre cum și cât se face de trei ani încoace, noi alegem să purtăm un dialog cu oamenii, în mijlocul orașului. Pe străzi și în cartiere, unde lucrurile stau cu totul altfel decât pe facebook și prin ziare. După mai bine de trei săptămâni de întâlniri cu albaiulienii, ce pot să spun, în esență, este că oamenii știu ce s-a făcut, când și cât s-a făcut și, mai ales, de către cine. Înțeleg cum a renăscut un oraș, în vremea în care Alba Iulia a avut o administrație cu temele făcute iar banii europeni și ai lor s-au regăsit în proiecte începute și terminate la timp.
Din păcate, aceiași oameni, astăzi, sunt convinși că lucrurile s-au pus pe pauză. Au multe motive să fie dezamăgiți și îngrijorați pentru că așteptarea le-a devenit mai mare decât răbdarea. Ca să nu mai vorbim că situațiile care fac diferența pleacă de la lucrurile cele mai simple, de la probleme pentru a căror rezolvare nu trebuie să fii un expert pur-sânge, ci doar un gospodar atent și prezent.
Le mulțumesc tuturor celor pe care i-am întâlnit pentru sinceritatea, de multe ori, dureroasă și rușinoasă. N-ai cum să te simți altfel, ca om de administrație, când omul îți spune ce-l doare, iar tu știi că Alba Iulia de azi este departe, foarte departe, de cea de doar câțiva ani în urmă. Le mulțumesc și celor care, în discuțiile avute, n-au fost, neapărat, de acord cu noi. Pe toți, îi asigur că intrarea mea, alături de PNL, în această competiție electorală nu începe cu dați-mi o șansă. Pentru că eu nu cred în șanse și lucruri întâmplătoare. Cred în muncă, în lucrurile bine făcute și de durată, în ceea ce pot face o echipă și o administrație bine organizate, așa cum le-a avut Alba Iulia. Sunt singurele argumente care contează!
Din 2024, ne întoarcem la treabă.
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
Luna Octombrie, Brumărel – O lună plină de tradiție și sărbătoare creștină
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
1 octombrie, zi de sărbătoare: Creștinii prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
FOTO-VIDEO | Marea inaugurare a Sălii Polivalente din Blaj! Toate biletele au fost vândute într-o singură zi, evenimentul se desfășoară cu „casa închisă”
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
1 octombrie: Acoperământul Maicii Domnului. Sărbătoare cu cruce roşie pentru creştini
-
Opinii - Comentariiacum o oră
Obiceiuri și superstiții în luna OCTOMBRIE. De ce 1 octombrie e sărbătoarea femeilor şi cum atragi norocul în dragoste
-
Sportacum 15 ore
FOTO: Campioana Volei Alba Blaj a cucerit, acasă, Supercupa României! Inaugurare de poveste pentru Sala Polivalentă din Blaj!!