Rămâi conectat

Politică Administrație

Deputatul PNL Dan Simedru apără interesele angajaților Uzinei Mecanice Cugir care au lucrat în grupele 1 și 2 de muncă

Publicat

în

Deputatul Dan Simedru i-a adresat o întrebare Ministrului Muncii, Rovana Plumb, referitoare la aplicarea legii sistemului unitar de pensii pentru angajații Uzinei Mecanice Cugir care au lucrat în grupele 1 și 2 de muncă.

Dan SimedruPe acest subiect deputatul liberal nu este la prima întrebare adresată Guvernului, mai mult a avut și o inițiativă legislativă de modificare a Legii sistemului unitar de pensii pentru repararea nedreptăților făcute acestei categorii de salariați.

Parlamentul a dezbătut și adoptat deja două acte normative reparatorii pentru cei care au lucrat în cele două grupe de muncă, în condiții deloc ușoare, și care își merită pe deplin drepturile conferite prin aceste două noi legi adoptate în iunie de către forul legislativ- Legea nr. 192/2015 care aduce creșteri ale punctajelor anuale în sistemul de pensii cu 25% pentru persoanele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa 2 și cu 50% pentru cei încadrați în grupa 1 de muncă și Legea nr 155/2015 prin care se unifică perioadele de reducere a vârstei de pensionare atât pentru grupa I, cât și pentru condiții deosebite sau speciale de muncă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Referitor la acest subiect, deputatul Dan Simedru a declarat:

«Voi insista în continuare pe acest subiect pentru că acum doamna Ministru Rovana Plumb va trebuie să aplice aceste două legi votate în Parlament. Mai ales că recalcularea pensiilor pentru angajații care au lucrat în grupa 1 și 2 de muncă, și ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 ianuarie 2011, va fi demarată de minister de la 1 ianuarie 2016. Vreau ca doamna ministru să înțeleagă că, la Cugir, sute de angajați așteaptă să beneficieze de aceleași drepturi ca și angajații din unități cu condiții similare de muncă. De aceea, i-am adresat următoarea întrebare:

 

“Stimată doamnă ministru,

Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost modificată recent, prin două acte normative votate în Parlament: Legea nr. 192/2015 care aduce creșteri ale punctajelor anuale în sistemul de pensii cu 25% pentru persoanele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa 2 și cu 50% pentru cei încadrați în grupa 1 de muncă și Legea nr 155/2015 prin care se unifică perioadele de reducere a vârstei de pensionare atât pentru grupa I, cât și pentru condiții deosebite sau speciale de muncă.

Toate aceste modificări vin în sprijinul celor care au activat în grupele 1 și 2 de muncă și elimină inechitățile între pensionari, care au lucrat în condiţii speciale şi care, de-a lungul anilor, conform legii de calcul al pensiilor, au ajuns să aibă pensii diferite pentru aceleaşi condiţii grele de muncă şi aceiaşi ani de cotizaţie.

Doresc să vă supun atenției situația nedreaptă în care se găsesc angajații celor două unități economice din Cugir, mare parte dintre aceștia fiind încadrați în una din cele două grupe muncă. În Anexa 3 a Legii nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice , cele două unități comerciale din Cugir nu figurează în lista unităților care au obţinut avizul pentru îndeplinirea procedurilor şi criteriilor de încadrare în condiţii speciale, motiv pentru care angajații sunt dezavantajați în drepturile de pensionare.

Deși legea a fost modificată de la apariția ei, prin mai multe acte normative, inclusiv cele două amintite anterior,

Cu toate că am avut o inițiativă legislativă prin care modificam Anexa 3 a legii în sensul includerii celor două unități economice de la Cugir în lista companiilor beneficiare de încadrare în condiții speciale de muncă,

Având în vedere că de la 1 ianuarie 2016 se va demara procesul de recalculare a pensiilor pentru persoanele încadrate în grupa 1 și 2 de muncă ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 ianuarie 2011,

Vă rog, doamnă ministru, să precizați ce măsuri concrete veți lua pentru includerea celor două unități economice din Cugir în Anexa 3 a legii astfel încât angajații care au activat în condiții de muncă speciale să beneficieze de drepturile de pensie conferite de lege în mod egal și nediscriminatoriu?

Vă rog, să țineți cont în analiza dumneavoastră de faptul că în cele două unități din Cugir au activat sute de angajați în condiții de muncă speciale, condiții similare celor din alte unități care figurează în Anexa 3 sus-menționată.

Vă rog să precizați dacă fondurile necesare pentru susținerea procesului de recalculare a pensiilor pentru cele două grupe vor fi prinse în bugetul pentru anul 2016, la ce cuantum se ridică și câte persoane vor beneficia de această recalculare la nivel național?

Având convingerea că veţi acorda toată atenţia acestei situaţii,

Vă mulţumesc și menţionez că solicit răspunsul în scris.

Cu deosebită consideraţie, Dan Simedru, Deputat PNL de Alba”

 

Comunicat Biroul de presă al PNL Alba

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Publicat

în

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice în valoare de 1,1 miliarde euro. Acestea reprezintă un sprijin real pentru România, pentru românii care au datorii sau venituri mai mici. Măsurile vor fi aplicate de la data de 1 iulie 2022.

Acestea vizează:
1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

A. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.
B. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
C. Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
D. Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al Programului Național de Redresare și Reziliență. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Pentru PSD, este esențial ca în această perioadă să ajute cât mai mulți români cu venituri reduse, persoane vulnerabile, familii tinere și pensionari. La fel de importantă e dezvoltarea comunităților locale cu ajutorul programelor de finanțare europeană!

Cu respect pentru locuitorii județului Alba,
Deputat PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Publicat

în

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Spitalului Municipal Aiud i s-a aplicat o corecție financiară foarte mare, în valoare de 856.055, lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale.

„Consider că pierderea acestei sume mari de bani prin nerespectarea legii și prin incompetență, reprezintă un lucru extrem de grav pentru orașul nostru. Corecția financiară a fost efectuată prin două rapoarte de neconformitate emise de instituția de stat, care inițial nu ne-a fost prezentată în ședință, ci doar ulterior după ce am solicitat, în mod expres, acest lucru.

Cel mai grav aspect este că gaura de 856.055 lei a fost astupată prin reducerea cheltuielilor spitalului pentru materiale sanitare, medicamente, hrană pentru oameni, încălzire, iluminat și forță motrică, alte bunuri și servicii, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe scurt, incompetența este suportată de către cetățeni și nu de cei vinovați. În urma acestei corecții financiare, cetățenii bolnavi vor beneficia de materiale sanitare mai puține, de medicamente mai puține și în general de servicii mai proaste și nu din cauza personalului medical ci din cauza incompetenței și/ sau părtinirii unora aflați „la butoane”.
În data de 19 mai 2022 am fost chemați în ședința de Consiliu Local, pentru a aproba rectificarea bugetului Spitalului Municipal Aiud, în urma acestei corecții financiare, în valoare de 856.055 lei. Potrivit Procesului verbal nr. 14110/17.05.2022, suma de 856.055 lei care nu va mai fi finanțată din fonduri europene a determinat o reducere a sumelor destinate funcționării optime a Spitalului astfel:

1. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 385.000 lei, pentru materiale și prestări servicii cu caracter funcțional;
2. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 170.000 lei, pentru alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
3. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 55.220 lei, pentru încălzit, iluminat și forță motrică;
4. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 80 lei, pentru hrană pentru oameni;
5. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 21.880 lei, pentru medicamente;
6. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 223.960 lei, pentru materiale sanitare;

Iată un pasaj extras din Raportul prin care i s-a aplicat corecția financiară Spitalului Municipal:

”Nici anunțul de participare/concesionare/invitația la procedura concurențială publicat/publicată nici documentația de atribuire sau răspunsurile autorității/entității contractante la solicitările de clarificări ale operatorilor economici nu descriu suficient de detaliat criteriile de atribuire împreună cu factorii de evaluare și ponderile acestora având astfel un efect de limitare nejustificată a concurenței (ca de exemplu, absența detaliilor suficiente ar fi putut avea un efect de descurajare a potențialilor ofertanți)”

În opinia acestei autorități a statului, Spitalul Municipal Aiud a descurajat concurența pentru a nu se depune mai multe oferte în procedura de licitație a materialelor medicale. Culmea-culmilor este că se discută tocmai despre achiziția acelor materiale medicale despre care aproximativ acum un an, colega mea, doamna consilier Nistea, afirma că sunt supraevaluate cu prețuri astronomice.

În loc să fie profund preocupate de acest subiect și de stabilirea vinovaților și de recuperarea sumelor, atât doamna primar cât și doamna viceprimar au afirmat că aceste corecții sunt obișnuite. M-au facut curios, sincer să fiu, cu aceste afirmații.

Consider că autoritățile competente trebuie să facă lumină în acest caz, chiar dacă consilierii PNL-UDMR au votat rectificarea bugetului spitalului și ”acoperirea găurii”. Consider că orașul nostru a fost prejudiciat direct sau indirect cu această sumă iar vinovații trebuie să plătească și nu cetățenii.

Supărată de intervențiile mele în legătură cu spitalul și cu operatorul de salubritate, doamna primar a afirmat în ședință faptul că eu am ajuns la apogeul incompetenței.

Consider că nu privește unde trebuie atunci când se referă la incompetență. Oare dânsa consideră competenți pe cei care prejudiciază acest oraș?

O să revin cu detalii și despre acest subiect cât și despre situația operatorului de salubritate dezbătută în CL.

Dragoș Crișan, Consilier local USR – Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare