Rămâi conectat

Politică Administrație

Deputatul PNL Dan Simedru apără interesele angajaților Uzinei Mecanice Cugir care au lucrat în grupele 1 și 2 de muncă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Deputatul Dan Simedru i-a adresat o întrebare Ministrului Muncii, Rovana Plumb, referitoare la aplicarea legii sistemului unitar de pensii pentru angajații Uzinei Mecanice Cugir care au lucrat în grupele 1 și 2 de muncă.

Dan SimedruPe acest subiect deputatul liberal nu este la prima întrebare adresată Guvernului, mai mult a avut și o inițiativă legislativă de modificare a Legii sistemului unitar de pensii pentru repararea nedreptăților făcute acestei categorii de salariați.

Parlamentul a dezbătut și adoptat deja două acte normative reparatorii pentru cei care au lucrat în cele două grupe de muncă, în condiții deloc ușoare, și care își merită pe deplin drepturile conferite prin aceste două noi legi adoptate în iunie de către forul legislativ- Legea nr. 192/2015 care aduce creșteri ale punctajelor anuale în sistemul de pensii cu 25% pentru persoanele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa 2 și cu 50% pentru cei încadrați în grupa 1 de muncă și Legea nr 155/2015 prin care se unifică perioadele de reducere a vârstei de pensionare atât pentru grupa I, cât și pentru condiții deosebite sau speciale de muncă.

Referitor la acest subiect, deputatul Dan Simedru a declarat:

«Voi insista în continuare pe acest subiect pentru că acum doamna Ministru Rovana Plumb va trebuie să aplice aceste două legi votate în Parlament. Mai ales că recalcularea pensiilor pentru angajații care au lucrat în grupa 1 și 2 de muncă, și ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 ianuarie 2011, va fi demarată de minister de la 1 ianuarie 2016. Vreau ca doamna ministru să înțeleagă că, la Cugir, sute de angajați așteaptă să beneficieze de aceleași drepturi ca și angajații din unități cu condiții similare de muncă. De aceea, i-am adresat următoarea întrebare:

 

“Stimată doamnă ministru,

Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost modificată recent, prin două acte normative votate în Parlament: Legea nr. 192/2015 care aduce creșteri ale punctajelor anuale în sistemul de pensii cu 25% pentru persoanele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa 2 și cu 50% pentru cei încadrați în grupa 1 de muncă și Legea nr 155/2015 prin care se unifică perioadele de reducere a vârstei de pensionare atât pentru grupa I, cât și pentru condiții deosebite sau speciale de muncă.

Toate aceste modificări vin în sprijinul celor care au activat în grupele 1 și 2 de muncă și elimină inechitățile între pensionari, care au lucrat în condiţii speciale şi care, de-a lungul anilor, conform legii de calcul al pensiilor, au ajuns să aibă pensii diferite pentru aceleaşi condiţii grele de muncă şi aceiaşi ani de cotizaţie.

Doresc să vă supun atenției situația nedreaptă în care se găsesc angajații celor două unități economice din Cugir, mare parte dintre aceștia fiind încadrați în una din cele două grupe muncă. În Anexa 3 a Legii nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice , cele două unități comerciale din Cugir nu figurează în lista unităților care au obţinut avizul pentru îndeplinirea procedurilor şi criteriilor de încadrare în condiţii speciale, motiv pentru care angajații sunt dezavantajați în drepturile de pensionare.

Deși legea a fost modificată de la apariția ei, prin mai multe acte normative, inclusiv cele două amintite anterior,

Cu toate că am avut o inițiativă legislativă prin care modificam Anexa 3 a legii în sensul includerii celor două unități economice de la Cugir în lista companiilor beneficiare de încadrare în condiții speciale de muncă,

Având în vedere că de la 1 ianuarie 2016 se va demara procesul de recalculare a pensiilor pentru persoanele încadrate în grupa 1 și 2 de muncă ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 ianuarie 2011,

Vă rog, doamnă ministru, să precizați ce măsuri concrete veți lua pentru includerea celor două unități economice din Cugir în Anexa 3 a legii astfel încât angajații care au activat în condiții de muncă speciale să beneficieze de drepturile de pensie conferite de lege în mod egal și nediscriminatoriu?

Vă rog, să țineți cont în analiza dumneavoastră de faptul că în cele două unități din Cugir au activat sute de angajați în condiții de muncă speciale, condiții similare celor din alte unități care figurează în Anexa 3 sus-menționată.

Vă rog să precizați dacă fondurile necesare pentru susținerea procesului de recalculare a pensiilor pentru cele două grupe vor fi prinse în bugetul pentru anul 2016, la ce cuantum se ridică și câte persoane vor beneficia de această recalculare la nivel național?

Având convingerea că veţi acorda toată atenţia acestei situaţii,

Vă mulţumesc și menţionez că solicit răspunsul în scris.

Cu deosebită consideraţie, Dan Simedru, Deputat PNL de Alba”

 

Comunicat Biroul de presă al PNL Alba

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

4 aprilie-11 mai: Curățenia de primăvară la Alba Iulia. Programul activităților

Bogdan Ilea

Publicat

în

4 aprilie-11 mai: Curățenia de primăvară la Alba Iulia. Programul activităților Primăria municipiului Alba Iulia se pregătește de curățenia de primăvară. Mai multe zone din oraș urmează să fie măturate sau curățate între 4 aprilie și 11 mai.  Începe curățenia de primăvara în Municipiul Alba Iulia, în perioada 01.04.2024 – 11.05.2024. Se vor executa lucrări […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea