Rămâi conectat

Actualitate

Deputatul Olar i-a solicitat premierului Emil Boc să sprijine primăriile locale

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În cadrul întâlnirii de zilele trecute a premierului Emil Boc cu parlamentarii PDL, pe lângă agenda parlamentară prioritară în actuala sesiune de toamnă a Parlamentului României au fost discutate mai multe probleme concrete legate de aplicarea unor proiecte guvernamentale importante aflate în derulare. În acest context, deputatul de Alba Corneliu Olar a ridicat în faţa prim ministrului ţării problema aplicării şi derulării la nivel local a Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), realizat prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care a fost demarat la începutul acestui an şi prevede reabilitarea a 10.000 de kilometri de drumuri judeţene şi locale până în anul 2015, precum şi construirea unor reţele de apă, canalizare şi staţii de epurare în aproximativ 1500 de localităţi. Totodată, prin acest program se urmăreşte şi finanţarea unor proiecte ale autorităţilor publice locale din mediul rural depuse pe Măsura 3.2.2. la Ministerul Agriculturii, care, deşi eligibile, nu au mai primit finanţare din lipsa fondurilor.
Ei bine, deşi sunt în derulare licitaţiile pentru proiectarea lucrărilor în sute de localităţi ale ţării, printre care multe şi din judeţul Alba, în cele mai multe cazuri se bate pasul pe loc. Asta deoarece creditul pentru execuţia lucrărilor trebuie să-l ia firmele constructoare şi există încă multe impedimente în relaţia dintre acestea şi băncile creditoare. Pentru că în program se prevede că aceste lucrări vor fi decontate, de către Ministerul Dezvoltării, dezvoltatorilor de proiecte după execuţia lucrărilor, în perioada 2013 – 2020, deşi lucrările se derulează în perioada 2011 – 2015. Pentru a putea fi totuşi demarate unele lucrări mai urgente la nivelul localităţilor, deputatul Olar i-a solicitat premierului Emil Boc ca Executivul să dea o hotărâre de guvern prin care autorităţile locale, în speţă primăriile, să poată să înceapă o parte de lucrări din venituri proprii, urmând să-şi recupereze aceste sume de la firmele care vor câştiga licitaţiile de lucrări.
Conform metodologiei adoptate de către Guvern, proiectele au fost depuse de către autorităţile locale la pachet pe câte două judeţe, judeţul Alba depunând aceste proiecte împreună cu judeţul Cluj. Valoarea estimată pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru judeţele Alba şi Cluj este (conform datelor MDRT) de 542.058.870 lei fără TVA – respectiv pentru judeţul Alba – 257.513.709 lei, iar pentru judeţul Cluj – 284.545.161 lei. De amintit în final că PNDI este cel mai mare program naţional destinat reabilitării şi modernizării infrastructurii drumurilor judeţene şi locale demarat din 1990 încoace, având o valoare totală de 4 miliarde de euro.
Tinu MATEŞ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tarife mai MARI pentru colectarea deșeurilor în zona 1: Alba Iulia, Aiud, Ocna Mureș, Teiuș. Două majorări solicitate de RER VEST & RETIM într-un singur an!

Bera Larisa

Publicat

în

Tarife mai MARI pentru colectarea deșeurilor în zona 1: Alba Iulia, Aiud, Ocna Mureș, Teiuș. Două majorări solicitate de RER VEST & RETIM într-un singur an! Prețurile pentru serviciile de colectare a deșeurilor în zona Alba Iulia, prestate de asocierea RER VEST– RETIM ECOLOGIC SERVICE SA, urmează să fie majorate. Modificarea tarifelor a fost cerută […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea