Rămâi conectat

Actualitate

Deputatul Olar i-a solicitat premierului Emil Boc să sprijine primăriile locale

Publicat

în

În cadrul întâlnirii de zilele trecute a premierului Emil Boc cu parlamentarii PDL, pe lângă agenda parlamentară prioritară în actuala sesiune de toamnă a Parlamentului României au fost discutate mai multe probleme concrete legate de aplicarea unor proiecte guvernamentale importante aflate în derulare. În acest context, deputatul de Alba Corneliu Olar a ridicat în faţa prim ministrului ţării problema aplicării şi derulării la nivel local a Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), realizat prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care a fost demarat la începutul acestui an şi prevede reabilitarea a 10.000 de kilometri de drumuri judeţene şi locale până în anul 2015, precum şi construirea unor reţele de apă, canalizare şi staţii de epurare în aproximativ 1500 de localităţi. Totodată, prin acest program se urmăreşte şi finanţarea unor proiecte ale autorităţilor publice locale din mediul rural depuse pe Măsura 3.2.2. la Ministerul Agriculturii, care, deşi eligibile, nu au mai primit finanţare din lipsa fondurilor.
Ei bine, deşi sunt în derulare licitaţiile pentru proiectarea lucrărilor în sute de localităţi ale ţării, printre care multe şi din judeţul Alba, în cele mai multe cazuri se bate pasul pe loc. Asta deoarece creditul pentru execuţia lucrărilor trebuie să-l ia firmele constructoare şi există încă multe impedimente în relaţia dintre acestea şi băncile creditoare. Pentru că în program se prevede că aceste lucrări vor fi decontate, de către Ministerul Dezvoltării, dezvoltatorilor de proiecte după execuţia lucrărilor, în perioada 2013 – 2020, deşi lucrările se derulează în perioada 2011 – 2015. Pentru a putea fi totuşi demarate unele lucrări mai urgente la nivelul localităţilor, deputatul Olar i-a solicitat premierului Emil Boc ca Executivul să dea o hotărâre de guvern prin care autorităţile locale, în speţă primăriile, să poată să înceapă o parte de lucrări din venituri proprii, urmând să-şi recupereze aceste sume de la firmele care vor câştiga licitaţiile de lucrări.
Conform metodologiei adoptate de către Guvern, proiectele au fost depuse de către autorităţile locale la pachet pe câte două judeţe, judeţul Alba depunând aceste proiecte împreună cu judeţul Cluj. Valoarea estimată pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru judeţele Alba şi Cluj este (conform datelor MDRT) de 542.058.870 lei fără TVA – respectiv pentru judeţul Alba – 257.513.709 lei, iar pentru judeţul Cluj – 284.545.161 lei. De amintit în final că PNDI este cel mai mare program naţional destinat reabilitării şi modernizării infrastructurii drumurilor judeţene şi locale demarat din 1990 încoace, având o valoare totală de 4 miliarde de euro.
Tinu MATEŞ

Publicitate

Actualitate

COD PORTOCALIU de CANICULĂ, meteorologii avertizează : ASTĂZI temperaturile vor ajunge la 40 de grade în jumătate din teritoriul României. Zone vizate

Publicat

în

COD PORTOCALIU de CANICULĂ, meteorologii avertizează : ASTĂZI temperaturile vor ajunge la 40 de grade în jumătate din teritoriul României. Zonele vizate

Administrația Națională de Meteorologie anunță pentru duminică, 1 august, COD PORTOCALIU de CANICULĂ, cu temperaturi ce vor ajunge la 41 de grade, în jumătate din teritoriul României.

Duminică (1 august) în Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, sudul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar izolat în Lunca Dunării se vor atinge 41 de grade.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Actualitate

A început Postul Adormirii Maicii Domnului. Obiceiuri și tradiții la români, în cele 2 săptămâni

Publicat

în

A început Postul Adormirii Maicii Domnului. Obiceiuri și tradiții la români, în cele 2 săptămâni

Pentru creștinii ortodocși urmează 2 săptămâni de post și rugăciune, ținând cont că tocmai ce am intrat în Postul Adormirii Maicii Domnului, moment care precede marea sărbătoare de peste an a Sfintei Maria Mare.

Potrivit rânduielilor ortodoxe, miercuri, 31 iulie, a început Postul Adormirii Maicii Domnului. Acesta durează două săptămâni, până la Sfânta Marie Mare, prăznuită pe 15 august. În limbajul popular, acest post mai este cunoscut și sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămariei.

Este un post care pregătește credincioșii de cele două mari praznice împărătești ale lunii: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august). Postul Adormirii Maicii Domnului durează mai puțin decât Postul Paștelui sau decât cel care precede Crăciunul, dar este considerat la fel de important în creștinismul ortodox.

Electrica Furnizare Discount

Citește și: mesaje de Sf Maria

Postul Adormirii Maicii Domnului este cel mai nou dintre cele patru posturi de durată. Originea lui trebuie căutată prin secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului a început a cunoaște o dezvoltare mai mare și când sărbătoarea Adormirii ei a început a căpăta o mai mare importanță. La început însă, nici timpul din an, nici durata și nici felul postirii nu erau la fel peste tot.

În zona Antiohiei, creștinii posteau o singură zi (6 august), alții mai multe zile (patru la Constantinopol sau opt la Ierusalim); în răsărit posteau în luna august și de aceea postul era numit și Postul lui August, alții în septembrie (apusenii, cum fac până azi), iar alții nu posteau deloc, socotind că sărbătoarea Adormirii este zi de mare bucurie, deoarece Maica Domnului a trecut de la amărăciunea pământească la bucuria cerească, unde stă în nemijlocită apropiere de Fiul ei iubit.

Data și durata postului au fost uniformizate în toată Ortodoxia abia în secolul XII, la Sinodul Local din Constantinopol, ținut la 1166, sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi, care a hotărât ca postul să înceapă la 1 august și să dureze 14 sau 15 zile, până la Sărbătoarea Adormirii (15 august).

Îndrumările tipiconale prevăd ca în Postul Adormirii Maicii Domnului să se ajuneze lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul al IX-lea (aproximativ ora 15:00), după care se poate consuma mâncare uscată. Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin. De sărbătoarea Schimbării la Față (6 august) este dezlegare la pește.

sursa: capital.ro

Citește mai mult

Actualitate

Deși România a vândut peste UN MILION de doze de vaccin anticoronavirus rămase nefolosite, vom mai primi încă 200.000 de mii

Publicat

în

Mai mult de 200.000 de doze de vaccin anti-Covid, produse de companiile Johnson&Johnson și Moderna, ajung vineri în România.

CNCAV a anunțat că 93.600 doze de vaccin de la compania farmaceutică Johnson&Johnson sosesc vineri la Institutul Cantacuzino. Transportul pe cale terestră al dozelor este asigurat de firma producătoare.

Acestea vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național, scrie Mediafax.

Electrica Furnizare Discount

Până în prezent, 987.700 de doze Janssen au fost recepționate, iar 431.018 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.

Tot vineri vor sosi în țară și 111.600 de doze de vaccin Moderna.

Acestea vor fi depozitate la Compania Națională „Unifarm”, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național.

Până în prezent, 1.705.200 de doze Moderna au fost recepționate, iar 726.395 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare