Deputatul Olar i-a solicitat premierului Emil Boc să sprijine primăriile locale
În cadrul întâlnirii de zilele trecute a premierului Emil Boc cu parlamentarii PDL, pe lângă agenda parlamentară prioritară în actuala sesiune de toamnă a Parlamentului României au fost discutate mai multe probleme concrete legate de aplicarea unor proiecte guvernamentale importante aflate în derulare. În acest context, deputatul de Alba Corneliu Olar a ridicat în faţa prim ministrului ţării problema aplicării şi derulării la nivel local a Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), realizat prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care a fost demarat la începutul acestui an şi prevede reabilitarea a 10.000 de kilometri de drumuri judeţene şi locale până în anul 2015, precum şi construirea unor reţele de apă, canalizare şi staţii de epurare în aproximativ 1500 de localităţi. Totodată, prin acest program se urmăreşte şi finanţarea unor proiecte ale autorităţilor publice locale din mediul rural depuse pe Măsura 3.2.2. la Ministerul Agriculturii, care, deşi eligibile, nu au mai primit finanţare din lipsa fondurilor.
Ei bine, deşi sunt în derulare licitaţiile pentru proiectarea lucrărilor în sute de localităţi ale ţării, printre care multe şi din judeţul Alba, în cele mai multe cazuri se bate pasul pe loc. Asta deoarece creditul pentru execuţia lucrărilor trebuie să-l ia firmele constructoare şi există încă multe impedimente în relaţia dintre acestea şi băncile creditoare. Pentru că în program se prevede că aceste lucrări vor fi decontate, de către Ministerul Dezvoltării, dezvoltatorilor de proiecte după execuţia lucrărilor, în perioada 2013 – 2020, deşi lucrările se derulează în perioada 2011 – 2015. Pentru a putea fi totuşi demarate unele lucrări mai urgente la nivelul localităţilor, deputatul Olar i-a solicitat premierului Emil Boc ca Executivul să dea o hotărâre de guvern prin care autorităţile locale, în speţă primăriile, să poată să înceapă o parte de lucrări din venituri proprii, urmând să-şi recupereze aceste sume de la firmele care vor câştiga licitaţiile de lucrări.
Conform metodologiei adoptate de către Guvern, proiectele au fost depuse de către autorităţile locale la pachet pe câte două judeţe, judeţul Alba depunând aceste proiecte împreună cu judeţul Cluj. Valoarea estimată pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru judeţele Alba şi Cluj este (conform datelor MDRT) de 542.058.870 lei fără TVA – respectiv pentru judeţul Alba – 257.513.709 lei, iar pentru judeţul Cluj – 284.545.161 lei. De amintit în final că PNDI este cel mai mare program naţional destinat reabilitării şi modernizării infrastructurii drumurilor judeţene şi locale demarat din 1990 încoace, având o valoare totală de 4 miliarde de euro.
Tinu MATEŞ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
12 decembrie 1916: Consiliul de Miniștri a aprobat transferul Tezaurului României în Rusia
12 decembrie 1916: Consiliul de Miniștri a aprobat transferul Tezaurului României în Rusia Tezaurul României este tezaurul care a fost trimis în Rusia în timpul primului război mondial și care nu a mai fost niciodată returnat în întregime. El includea tezaurul Băncii Naționale a României, valori aparținând unor diverse bănci românești private, societăți comerciale, persoane […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 22 de minute
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Actualitateacum 3 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Actualitateacum 4 zile
8 decembrie – Ziua Constituției României
-
Oameni şi locuriacum 2 zile
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
-
Actualitateacum 52 de minute
12 decembrie 1916: Consiliul de Miniștri a aprobat transferul Tezaurului României în Rusia