Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Actualitate

Deputatul Olar i-a solicitat premierului Emil Boc să sprijine primăriile locale

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

În cadrul întâlnirii de zilele trecute a premierului Emil Boc cu parlamentarii PDL, pe lângă agenda parlamentară prioritară în actuala sesiune de toamnă a Parlamentului României au fost discutate mai multe probleme concrete legate de aplicarea unor proiecte guvernamentale importante aflate în derulare. În acest context, deputatul de Alba Corneliu Olar a ridicat în faţa prim ministrului ţării problema aplicării şi derulării la nivel local a Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), realizat prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care a fost demarat la începutul acestui an şi prevede reabilitarea a 10.000 de kilometri de drumuri judeţene şi locale până în anul 2015, precum şi construirea unor reţele de apă, canalizare şi staţii de epurare în aproximativ 1500 de localităţi. Totodată, prin acest program se urmăreşte şi finanţarea unor proiecte ale autorităţilor publice locale din mediul rural depuse pe Măsura 3.2.2. la Ministerul Agriculturii, care, deşi eligibile, nu au mai primit finanţare din lipsa fondurilor.
Ei bine, deşi sunt în derulare licitaţiile pentru proiectarea lucrărilor în sute de localităţi ale ţării, printre care multe şi din judeţul Alba, în cele mai multe cazuri se bate pasul pe loc. Asta deoarece creditul pentru execuţia lucrărilor trebuie să-l ia firmele constructoare şi există încă multe impedimente în relaţia dintre acestea şi băncile creditoare. Pentru că în program se prevede că aceste lucrări vor fi decontate, de către Ministerul Dezvoltării, dezvoltatorilor de proiecte după execuţia lucrărilor, în perioada 2013 – 2020, deşi lucrările se derulează în perioada 2011 – 2015. Pentru a putea fi totuşi demarate unele lucrări mai urgente la nivelul localităţilor, deputatul Olar i-a solicitat premierului Emil Boc ca Executivul să dea o hotărâre de guvern prin care autorităţile locale, în speţă primăriile, să poată să înceapă o parte de lucrări din venituri proprii, urmând să-şi recupereze aceste sume de la firmele care vor câştiga licitaţiile de lucrări.
Conform metodologiei adoptate de către Guvern, proiectele au fost depuse de către autorităţile locale la pachet pe câte două judeţe, judeţul Alba depunând aceste proiecte împreună cu judeţul Cluj. Valoarea estimată pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru judeţele Alba şi Cluj este (conform datelor MDRT) de 542.058.870 lei fără TVA – respectiv pentru judeţul Alba – 257.513.709 lei, iar pentru judeţul Cluj – 284.545.161 lei. De amintit în final că PNDI este cel mai mare program naţional destinat reabilitării şi modernizării infrastructurii drumurilor judeţene şi locale demarat din 1990 încoace, având o valoare totală de 4 miliarde de euro.
Tinu MATEŞ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Indicele ROBOR continuă să scadă, după ce guvernatorul BNR a „certat” băncile: Care este cotația de marți

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Indicele ROBOR continuă să scadă, după ce guvernatorul BNR a „certat” băncile: Care este cotația de marți

Datele publicate de Banca Națională a României, arată că, marți, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat la 7,96%, în scădere faţă de vineri, când a fost cotat la 7,98%.

Într-o conferință de presă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a transmis bancherilor că au sărit calul cu creșterea ROBOR, iar din acel moment acesta a început să scadă ușor.

Tot marți, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut de la 8,13% la 8,12%, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni a rămas neschimbat – 8,27%, informează Mediafax.

Elit - Gustul Desăvârșit

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţie şi politica fiscală.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cumpărarea de vechime în muncă: Ce le transmite șeful CNPP celor care vor să-și completeze stagiului de cotizare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Cumpărarea de vechime în muncă: Ce le transmite șeful CNPP celor care vor să-și completeze stagiului de cotizare

Peste 17.000 de români şi-au cumpărat vechimea în muncă pentru a beneficia de pensie. Directorul Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu a oferit informații de ultimă oră pe această temă.

Directorul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a precizat că persoanele care vor să-și completeze a stagiului minim de cotizarea a stagiului maxim de cotizare este de ”șase ani, față de actualul act normativ care se limita la cinci ani de zile. Putem să cumpărăm această vechime retroactivă în interval de la data când am îndeplinit condițiile pentru a munci, respectiv 18 ani, până la vârsta standard de pensionare, respectiv 65 de ani.

Prin urmare, a adăugat Daniel Baciu, ”acolo unde au existat goluri în activitatea în muncă, poate fi cumpărată această vechime retroactivă, achitând contribuția de asigurări sociale, încheind un contract de asigurări sociale la casele teritoriale de pensii de care aparțin persoanele respective, astfel încât să putem beneficia de pensie privind limita de vârstă”, a spus directorul CNPP, într-o intervenție la Antena3.

Elit - Gustul Desăvârșit

În privința sumelor care trebuie plătite, Daniel Baciu a precizat că, potrivit legislației, contribuția de asigurări sociale este de 25%, procent care se aplică la salariul pe care îl avem. ”În momentul de față, la salariul minim pe economie se plătește suma de 635 de lei. În funcție de perioada pe care vrem să o cumpărăm, achităm suma corespunzătoare. Trebuie făcută însă o precizare: este vorba doar de o singură categorie din sistemul public de pensii pentru care putem să aplicăm pentru a cumpăra această vechime în muncă, respectiv cea pentru limită de vârstă”, a spus interlocutorul postului de televiziune menționat.

Sumele pot fi plătite și în rate

Important de știut este, de asemenea, și faptul că ”sumele pot fi plătite și în rate. Se face o convenție între cel care dorește să plătească aceste sume și colegii de la casele teritoriale de pensii unde își au domiciliu persoanele în cauză și această sumă poate fi plătită și în rate”, a subliniat Daniel Baciu.

Pentru a cumpăra vechime în muncă trebuie să depuneți o cerere la Casa de Pensii, alături de o copie după cartea de identitate și o declarație pe propria răspundere. În declarație menționați că nu ați încasat pensie și nici indemnizație de șomaj în perioada pentru care vreți să cumpărați vechime.

Câți bani trebuie scoși din buzunar

1 lună – 638 lei

12 luni – 7656 lei

24 luni – 15 312 lei

48 luni – 30 628 lei

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vârsta de pensionare ar putea fi majorată de către Guvern. Cine sunt persoanele vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Vârsta de pensionare ar putea fi majorată de către Guvern. Cine sunt persoanele vizate

În câteva luni trebuiă să înceapă marea recalculare a pensiilor, dar nimeni nu știe cum va arăta noua formulă. În PNRR, Guvernul și-a asumat ca noua lege să fie gata la începutul anului.

„În noua sesiune parlamentară, ar trebui să înceapă lucrul pentru noul proiect privind legea pensiilor, un proiect care ar trebui să conțină totodată și impozitarea pensiilor speciale, despre care spuneau cei din coaliție că ar trebui făcută separat. Iată că se merge pe o decizie de comasare a celor două proiecte.

Elit - Gustul Desăvârșit

În ceea ce privește legea pensiilor de stat, vorbim despre modificări: crește vârsta de pensionare pentru femei până la 65 de ani, vor fi făcute recalculări pentru 5.000.000 de pensii, după cum arată datele venite din partea ministrului Sănătății.

Însă, am văzut că de fiecare dată când cei din coaliția de guvernare sunt întrebați cum va arăta noua formulă de calcul nu reușesc să ne spună concret cum va fi până la urmă această formulă. Se ia în calcul recalcularea acestor pensii. Pe de altă parte, va fi eliminat indicele de corecție și se va ține cont de numărul de puncte de pensionare obținute, acele puncte care apar pe cuponul de pensie, să nu mai existe inechitate la acest capitol, în funcție de anii de muncă, să nu mai existe niciun fel de inechitate în ceea ce privește pensia de stat din țara noastră, potrivit Antena3.

Vom vedea cât de repede va fi gata acest proiect, odată cu programul național de redresare și reziliență. Ar trebui ca la finalul anului 2023 proiectul privind noua lege a pensiilor să intre deja în vigoare”, a transmis reporterul Xenia Croitoru.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare