// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Deputatul Ioan Dîrzu, interpelări la ministrul de Interne, în cazul sensurilor giratorii din Alba Iulia: Municipiul a devenit un labirint al morții din cauza primarului Mircea Gheorghe Hava

Stimate doamnă ministru, municipiul Alba Iulia a devenit un labirint al morții din cauza primarului Mircea Gheorghe Hava care, în ultimii ani, a desfășurat o campanie continuă de amplasare de sensuri giratorii în aproape toate intersecțiile importante și aglomerate din Alba Iulia.  Astfel, în prezent, în Alba Iulia sunt amplasate 16 sensuri giratorii, majoritatea dintre ele fiind situate în intersecții înguste unde erau necesare semafoare. Mai grav, unele sensuri giratorii sunt și semaforizate. Toate acestea produc accidente săptămânale soldate cu morți și răniți, dar și cu pagube materiale  pentru proprietarii imobilelor situate în proximitatea sensurilor giratorii[1].

Există suspiciuni rezonabile că sensurile giratorii au fost făcute doar pentru a se atribui contractele de lucrări unor societăți aflate în anturajul primarului. Situația de fapt confirmă. Lucrările au fost executate de aceleași societăți care câștigă majoritatea contractelor de achiziție cu Primăria municipiului Alba Iulia.

Primarul municipiului Alba Iulia refuză să ia vreo măsură prin care să oprească accidentele rutiere săptămânale din sensurile giratorii, adică  să propună desființarea acelor sensuri giratorii.

Suspectez faptul că Inspectoratul de Poliție Județean Alba, deși cunoaște periculozitatea amplasării acelor sensuri giratorii în unele intersecții, aprobă și acceptă cu rea-credință sau gravă neglijență, la presiunile politice ale primarului, menținerea și amplasarea de  noi sensuri giratorii.

Având în vedere situația tragică cu care se confruntă municipiul Alba Iulia și cetățenii municipiului, vă rog respectuos, doamnă ministru, să-mi răspundeți în scris la următoarele întrebări:

 1. Ce măsuri poate lua Ministerul Afacerilor Interne în vederea opririi accidentelor rutiere săptămânale din Alba Iulia, cauzate de sensurile giratorii amplasate impropriu?
 2. Puteți dispune efectuarea unui control prin care să se verifice motivele și respectarea condițiilor legale de amplasare a sensurilor giratorii din Alba Iulia?
 3. Puteți verifica dacă angajați ai IPJ Alba – Serviciul Rutier, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au fost supuși unor presiuni din partea aparatului de specialitate al primarului cu scopul a aviza amplasarea de sensuri giratorii improprii în municipiul Alba Iulia?

 

Cu deosebită considerație,

Deputat

Ioan Dîrzu

[1] Disponibil la: https://ziarulunirea.ro/foto-accident-rutier-in-alba-iulia-impact-intre-doua-autoturisme-intr-un-sens-giratoriu-de-pe-bulevardul-revolutiei-433472/

https://ziarulunirea.ro/foto-videoaccident-in-sens-giratoriu-la-alba-iulia-o-ambulanta-smurd-si-un-autoturism-au-intrat-in-coliziune-in-zona-pietei-din-cetate-373782/

https://ziarulunirea.ro/alba-iulia-un-mic-oras-al-sensurilor-giratorii-scumpe-un-giratoriu-mai-mic-decat-o-camera-a-costat-cat-o-casa-cu-etaj-440709/

https://ziarulunirea.ro/fotovideo-accident-rutier-in-alba-iulia-zona-magazinului-unirea-doua-masini-s-au-ciocnit-in-sensul-giratoriu-437256/

https://ziarulunirea.ro/update-foto-accident-rutier-in-alba-iulia-la-sensul-giratoriu-de-la-intrarea-in-barabant-doua-fetite-transportate-la-spital-dupa-o-coliziune-intre-doua-autoturisme-425309/

https://ziarulunirea.ro/video-tamponare-usoara-in-sensul-giratoriu-de-la-magazinul-unirea-din-alba-iulia-cine-avea-prioritate-417378/; accesat la data de 03.12.2017.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

24 Răspunsuri la Deputatul Ioan Dîrzu, interpelări la ministrul de Interne, în cazul sensurilor giratorii din Alba Iulia: Municipiul a devenit un labirint al morții din cauza primarului Mircea Gheorghe Hava

 1. Adi 05.12.2017 la 10:23

  Hava e devina ca soferii din Alba habar nu au sa circule pe un drum cu 2 benzi si un sens giratoriu!
  Eu va recomand sa va mai scoateti capul din *** si sa va invatati sa circulati cu masina!

 2. Andrei 05.12.2017 la 12:28

  Mergi la lucru, domnule. Invata sa conduci si nu vor mai fi accidente. Hava e vinovat si de încălzirea globală?

 3. Românul 05.12.2017 la 12:53

  Semafoarele sunt pentru trecerile de pietoni. Iar șoferii sunt cei vinovați pentru că nu știu sa circule in giratoriile cu 2 benzi. Mă întreb dacă erau în București, stăteau toți pe loc până făcea fiecare șofer sensul ?

 4. Cetatean apolitic 05.12.2017 la 13:29

  Alba Iulia a devenit un labirint al … prostiei … prostie cultivata in ultimii 28 de ani de toti mizerabilii care au condus aceasta tara! Tov. Darzu: trebuie sa-i mai enumar?

  P.S. Cum sa invete oamenii din Alba sa conduca in mod corect cand instructorii habar nu au sa conduca? Ex. masini parcate aiurea, schimbari de directie fara a se semnaliza, viteza excesiva la anumite ore, pe anumite artere de circulatie, etc., etc.

 5. Traian 05.12.2017 la 13:30

  Ce aberatie! Cum sa spui asa ceva cand sensurile giratorii sunt atat de binevenite si fluidizeaza traficul??? Este o exagerare groteasca. Aceasta NU este parerea soferilor din Alba Iulia. Soferii se bucura de sensuri. Si mai e nevoie si de altele.

 6. Unu 05.12.2017 la 13:54

  Are dreptate Darzu atatea giratorii nu isi au rostul decat unele. Cele semaforizate sunt o capcana pt. cei ce nu locuiesc in Alba Iulia !

 7. ana 05.12.2017 la 14:55

  Trist dar adevarat. Ar fi ideal daca s-ar face publica suma cheltuită de primarie pentru fiecare sens giratoriu. Poti construi o casa cu etaj cu banii dati pe asa ceva. Si ca sa fie totul clar, ar mai trebui publicate sumele cheltuite periodic pentru intretinerea panselutelor plantate si transplantate. Castigul vine deci, din doua parti: o data de la constructia in sine si a doua oara de la serviciile de intretinere, firmele care le presteaza fiind si ele abonate la banul public.

 8. Bomba Atomica 05.12.2017 la 15:01

  hava penalu e de vina pentru proasta gospodarie si furtul din banul public

 9. Ady 05.12.2017 la 15:44

  Mda…Multă prostie în tot PSD-ul,inclusiv în capul domnului Dîrzu.Bai mare cunoscător de legislație rutiera,sensurile giratorii sunt pt fluidizarea traficului.Sigur și tu ești unul din cei ce au avut incidente intr-un sens giratoriu din cauza necunoașterii legislației rutiere😁😁😁 Asta e cu siguranță una din cele mai mari probleme ale locuitorilor….

 10. Cipri 05.12.2017 la 16:27

  Prima data ar trebui sa invete sa circule oamenii cu masina in giratorii nu sa faca scoala de soferi cu femeia de sercici, iar despre domnul darzu sa mearga la puscarie alaturi de dragnea pentru ca noi albaiulienii avem cel mai capabil primar din Romania. Respecte domnule primar Mircea Hava

 11. drag de apuseni 05.12.2017 la 17:06

  HA HA HA

 12. unu din alba 05.12.2017 la 18:17

  Pt desteptii de mai sus : Sensul giratoriu de la Unirea mai mult incurca circulatia decat fluidizeaza. La orele de varf cum e acum se pierde mult mai mult timp fata de cand erau semafoarele alea vechi.

  • Traian 05.12.2017 la 21:56

   Imi pare rau dar giratoriul de la unirea a scurtat cu mult timpul de asteptare in trafic. Trec pe acolo zilnic si lucrul asta e foarte usor de realizat… Multi zic la fel

 13. dolfi 05.12.2017 la 18:56

  exista unele sensuri giratorii facute amboulea, cum ar fi ala de la piata cetate. Acolo spatiu nu permite sa existe un sens giratoriu cum trebuie. Altele au semafoarele si trecerile pentru pietoni prea apropiate. Sensurile giratorii fluidizeaza traficul, asta e clar. Ca albaiulienii NU STIU CIRCULA cu masinile e alta problema. Principala problema. Plus neatentia la volan si GRABA. Un oras pe care un om sanatos il parcurge pe jos cam intr-o ora si un pic, doua dintr-un capat in celalalt NU JUSTIFICA existenta atator RABLE in trafic si nici GRABA!

  Tov. Darzu ar trebui sa faca scandal legat de lipsa parcarilor nu de altceva.
  Apropo, Tov. Darzu, n-aveti de organizat niste mitinguri PRO ANTI STAT PARALEL? Ala pe care nu-l mai faceti in week-endu asta pentru c-a murit Regele Mihai.

  • gogu 05.12.2017 la 19:11

   Si-apoi ,tovarasu ,,dolfi”,daca tu conduci ceva ,,de fite”,si noi cei care conducem ,,rable”, platim impozite mari la Alba Iulia.Ce sa facem ,nu toti suntem urmasii securismului-comunismului,militienismului,procurorismului.

   • dolfi 05.12.2017 la 22:18

    gogule, io n-am nici un fel de rabla pe patru roti, stai linistit.

 14. gogu 05.12.2017 la 19:03

  Respect comentariile ,domnilor sensurile giratorii sunt utile,dar sensurile trebuie sa aiba o raza,care sa asigure fluidizarea traficului in conditii de siguranta,in Alba Iulia,doar sensul de la Cimitirul Eroilor,are o dimensiune ,care asigura o minima siguranta,are totusi o raza mica.Intr-un sens ,trebuie sa vezi masina care vine din stanga,sa ai timpul necesar sa acorzi prioritate,nu cred ca voi care laudai sensurile din Alba Iulia ,ati avea timpul necesar sa acordati prioritate unuia care vireaza brusc in sensul de la Barabant,Ampoi,pompieri ,deci treziti-va ,si eu spun ca sunt utile,dar in Alba Iulia sunt construite prost.

 15. Tara lui Papura Voda 05.12.2017 la 19:06

  Daca prostia ar durea…

 16. Adrian Negrea 05.12.2017 la 21:26

  D-le zuzu ,nu ai dreptate ,la Sibiu sunt mai multe sensuri giratorii si sunt bune .De ce nu explici clar care sunt eficiente si care nu! Eu nu sunt un adept a lui HAVA dar in afara de cel de la Santimbru ,pe care nu-l mai termina odata toate sunt bune. Accidente mai multe sau produs la Santimbru pt. ca nu stiu si nici nu vor sa conduca regulamentar. Vino d-le zuzu cu propuneri concrete ,ca ce ai scris pana acum sunt povesti

 17. CIUFU 06.12.2017 la 10:30

  DIRZULE NU MAI BATE APA IN PIUA,CE SA FACI CA AVEM PRIMAR ALTU DECIT PSD-IST? DACA ERATI ASA DE BUNI ERA PRIMAR DE AL VOSTRU, ASA CA CICU MIC.
  UNDE SUNT PRIMARI PSD SUNT TOATE BUNE SI NUMAI UNDE E DE ALTA CULOARE POLITICA MERGE TOTUL PROST?
  LEGILE VIN DE LA BUCURESTI SI LE FAC AI VOSTRI, CE NU SUNT BUNE AICI LA ALBA IULIA?
  CE AI FACUT PENTRU 1 DECEMBRIE 2017 DE A FOST O DEFILARE ASA REUSITA? TOT HAVA E DE VINA?

 18. romulus 06.12.2017 la 17:25

  in capu lu drzu asta e un labirint de prostie…😂😂😂
  recomandat dl darzu sa nu mergi prin cluj sau sibiu…ca sunt labirinturi mai multe si mai mari…auuujujj…ca nu doareee…😃😂😂

 19. Petrica 06.12.2017 la 18:32

  D-le Darzu sunt foarte utile sensurile giratorii,dar problema este ca exista foarte multi smecheri,care nu respecta legea!Sa va raspunda doamna ministru de interne,de ce Politia, nu i-a masurile necesare,ca acesti indivizi smecheri,sa fie aspru pedepsiti,iar examenele pentru obtinere permisului de conducere,sa fie mai grele.Nu toti pot fi soferi,pentru numele lui D-zeu.Si nu te mai lua de primarul orasului,fiindca acest om a facut-face si va face ceva pentru acest oras,iar dumneavoastra,stiti doar sa criticati!Rusine Darzule!

 20. CIUFU 07.12.2017 la 1:12

  DIRZULE IN TOT RAUL E SI UN BINE:
  DACA E ACCIDENT FARA RANITI CISTIGA SERVICEUL PE PIESE+MANOPERA, DIN VALOARE IA STATUL PARTEA LUI.
  DACA SUNT RANITI AU MEDICII DE LUCRU, FARMACIA VINDE MEDICAMENTELE, STATUL ARE PROFIT.
  DACA MOARE CINEVA DIN ACCIDENT IAR STATUL CISTIGA MAI ALES DACA E UN AMARIT DE PENSIONAR,NU MAI PLATESTE PENSIA,MEDICAMENTELE,POPA IA TAXA DE PLECARE SI DIN TOATE STATUL IA PARTEA LUI, INCLUSIV SICRIU SI CE MAI TREBUIE.AVOCATII SI NOTARII AU SI EI PARTEA LOR.
  IN FINAL STATUL E MARELE CISTIGATOR.

  • Adrian 07.12.2017 la 20:59

   Ne lasi tovarășe
   De ce nu somezi primarul sa scoată la munca asistații vostri.
   Dar cum sa faci asa ceva având în vedere ponderea covârșitoare a asistatilor din pseudo institutia care a devenit Parlamentul.