Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Deputatul Ioan Dîrzu, explicații privind ”taxa de solidaritate”: Nimeni nu va pierde nimic la salariu, iar angajatorii nu vor avea costuri mai mari

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În aceste săptămâni s-au spus multe neadevăruri despre așa-numita ”taxă de solidaritate”. Dintr-o politică guvernamentală care se dorește a fi una a echității sociale și a solidarității – valori fundamentale ale social-democrației progresiste –, a devenit o temă rostogolită în mod mincinos de către opoziția politică neoliberală și antibunăstare.

Când vorbim despre taxa de solidaritate, vorbim despre aceeași bani pe care îi plătește și în prezent angajatorul. Nu sunt bani în plus, nu e o nouă taxă, nu sunt costuri suplimentare, nici pentru salariat, nici pentru angajator. Nu scad salariile.  Mai mult, ”taxa de solidaritate” nu are nicio legătură cu „Contribuția de solidaritate” (aplicată pe veniturile mai mari de un anumit prag) despre care s-a vorbit la începutul actualului guvern și la care s-a renunțat.

Astăzi, totalul contribuțiilor în contul ANGAJATORULUI  este de 22,75% și însumează:

Contribuția pentru pensie – CAS – 15,8 %

Contribuția pentru asigurările de sănătate – CASS – 5,2 %

Contribuția pentru fondul de șomaj – CFS Fond  – 0,5 %

Contribuția pentru concedii și indemnizații – CCI – 0,85 %

Fondul de garantare pentru creanțe salariale  – FGPCS – 0,25 %

Fondul de risc si accidente – AMBP  – 0,15 %

Din totalul contribuțiilor angajatorului, de 22,75%, se vor transfera în dreptul salariatului 20 de puncte procentuale.  Diferența de 2,75 puncte rămasă la angajator se reduce la 2 puncte procentuale, sub numele convențional de „Taxă de solidaritate”. Deci sarcina angajatorului scade, nu crește.

E normal ca o astfel de obligație să fie a angajatorului, care să reflecte răspunderea sa față de salariat și condițiile de muncă. În acest procent total de 2% se va include plata pentru șomaj, concedii medicale, asigurarea creanțelor salariale, accidentele de muncă. Toate aceste sunt servicii publice sociale pe care statul, prin Constituție, și le asumă în fața cetățenilor.

Scade de asemenea sarcina procentuală a contribuțiilor sociale: de la 39,25 în prezent (adică 22,75% la angajator + 16,5% la salariat) la 37% (2% la angajator + 35% la salariat).  Practic toate contribuțiile pentru pensie și sănătate sunt, așa cum e firesc, în contul și numele salariatului, pentru că nu firma merge la doctor și nu firma iese la pensie, ci omul – angajatul.

Acest procent de 2% rămas la angajator se aplică la întregul fond salarial;  pentru anul 2018 Ministerul Finanțelor e estimat că va aduce 3,3 miliarde de lei venit la buget. Scade de asemenea impozitul pe venitul din salariu, de la 16% la 10%.

Prin urmare, nimeni nu va pierde nimic la salariu, iar angajatorii nu vor avea costuri mai mari pentru angajați. Cresc doar contribuțiile plătite în numele salariaților.

Indiferent de manipulările neoliberale și antibunăstare, PSD nu se dezice de identitatea sa social-democrată și progresistă. Vom lua în continuare toate măsurile necesare instaurării unui stat al bunăstării, un stat în care redistribuirea să se facă după nevoi, un stat care-i protejează pe cei dezavantajați și care asigură servicii publice complexe și de calitate pentru cetățeni.

 

Deputat

Ioan Dîrzu


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Mircea Hava: Era momentul și cazul să recunoaștem și să admitem: agricultorii și fermierii Uniunii, cu atât mai mult cei din România, aveau nevoie să fie încadrați într-o formă corectă și limpede a legislației.

Unirea Ziarul

Publicat

în

Mircea Hava: Era momentul și cazul să recunoaștem și să admitem: agricultorii și fermierii Uniunii, cu atât mai mult cei din România, aveau nevoie să fie încadrați într-o formă corectă și limpede a legislației. Grupul PPE, cea mai mare familie politică din Parlamentul European, salută simplificarea și relaxarea normelor Politicii Agricole Comune, ca urmare a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea