Rămâi conectat

Politică Administrație

Deputatul Cornel Comșa, interpelare privind finanțarea de bază, complementară și suplimentară în educație pe anul 2016

Ziarul Unirea

Publicat

în

Interpelare adresată lui Dacian Julien Cioloș, prim-ministru al Guvernului României, Ancăi Dana Dragu, ministrul Finanțelor Publice, de către deputatul Cornel-George Comșa, deputat în circumscripţia electorală nr. 1 Alba, colegiul uninominal nr. 4. Obiectul întrebării: Finanțarea de bază, complementară și suplimentară în educație, pe anul bugetar 2016

cornel comsaAvând ca reper necesitățile actuale ale sistemului educațional,  elevii,  studenții și societatea civilă solicită și în acest an creșterea finanțării educației și cercetării științifice, respectiv creșterea finanțării de bază, complementare și a celei suplimentare.  Conform art. 8 din Legea nr. 1/2011 ”pentru finanțarea educației naționale se alocă anual din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv. Suplimentar, unitățile și instituțiile de învățământ pot obține și utiliza autonom venituri proprii. Pentru activitatea de cercetare științifică se alocă anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din produsul intern brut al anului respectiv”.

Atât în învățământul preuniversitar, cât și în cel superior, beneficiarii au semnalat lipsa finanțării de bază în ceea ce privește cheltuielile legate de salariile personalului, materiale, servicii și întreținere curentă.

În ceea ce privește finanțarea complementară, beneficiarii au semnalat o subfinanțare cronică  a cheltuielilor legate de investiții, reparații capitale și consolidări ale unităților de învățământ, subvenții pentru cămine și cantine, bursele elevilor și studenților, transportul elevilor și studenților, participarea la concursuri și evenimente academice internaționale. Finanțarea complementară, în România, cuprinde sume infime pentru cheltuielile privind asigurarea securității și sănătății în muncă, pentru personalul angajat, preșcolari și elevi, dar și pentru cheltuielile legate de situațiile de urgență. Această finanțare complementară, potrivit art. 105 din legea educației, se asigură de la bugetul de stat și de la bugetul local. De la intrarea în vigoare a legii și până în prezent, nu s-au alocat niciodată sume de la bugetul de stat pentru finanțarea complementară. Acest lucru reprezintă, în opinia noastră, o eroare, ținând cont de domeniul cheltuielilor și de modul în care se colectează veniturile la bugetul de stat.

În ceea ce privește finanțarea suplimentară, Guvernul României a neglijat masiv încurajarea performanței școlare și academice și premierea unităților de învățământ preuniversitar cu rezultate deosebite în domeniul incluziunii.

Conform art. 58,  alin. (4) din Legea nr. 1/2011 ”Statul poate finanţa programul „Şcoala după şcoală” pentru copiii şi elevii din grupurile dezavantajate, potrivit legii”, astfel nevoia unui buget special destinat acestor programe trebuie adaptat anual, în concordanță cu creșterea numărului de unități de învățământ care implementează programul, cât și cu numărul de elevi care devin beneficiari ai programului.

În temeiul  art. 194 alin. (3) din Regulamentul Camerei Deputaților vă rog să-mi răspundeți în scris la următoarele întrebări, în termenul regulamentar de 15 zile:

  1. Luând în calcul țintele de colectare pe exercițiul bugetar actual dar și pe cel din 2016 și raportându-vă la situația faptică a execuției bugetare pe 2015, vă puteți asuma alocarea a minim 6% din Produsul Intern Brut pentru educație pentru anul bugetar 2016?
  2. Care vor fi procentele de creștere a finanțării de bază, complementare și suplimentare pentru învățământul preuniversitar și universitar în anul bugetar 2016?
  3. Având în vedere gradul de colectare din exercițiul bugetar în curs și execuția bugetară pe 2015, vă rog să precizați principalele clase de cheltuieli bugetare din domeniul educației, din bugetul pe 2016, care vor beneficia de o creștere substanțială.

Deputat Cornel-George Comşa

(V.N.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Cum şi-au împărţit partidele ministerele: PNL s-a ales cu 6, UDMR cu 2 și PSD cu 8. Care sunt posibilii miniștri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum şi-au împărţit partidele ministerele: PNL s-a ales cu 6, UDMR cu 2 și PSD cu 8. Care sunt posibilii miniștri Liderii coaliției PSD-PNL-UDMR și Minoritățile Naționale s-au pus de acord și s-a ajuns la o înțelegere pentru ministerele. S-a aflat acum și ce ministere va conduce fiecare partid. Inițial PSD lua 8 ministere, PNL […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea