Deputații au aprobat proiectul Legii răspunderii magistraților
Proiectul care prevede sancțiuni dure pentru procurorii și judecătorii care aplică strâmb legea a fost aprobat în Camera Deputaților. Acesta prevede ca magistrații care își exercită funcția cu rea-credință sau gravă neglijență să fie excluși din sistem. Statul va fi obligat să se îndrepte cu acțiune în regres împotriva magistraților din cauza cărora au fost încasate condamnări la CEDO.
Proiectul deputatului Daniel Oajdea, care contine sanctiuni dure impotriva magistratilor care aplica stramb legea, a trecut de Camera Deputatilor, luni 21 octombrie 2016, fiind adoptat tacit si inaintat la Senat, for decizional.
Legea prevede modificari si completari la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, in legatura cu procurorii si judecatorii care isi exercita functia cu rea-credinta sau grava neglijenta, dar si in legatura cu obligatia statului de a se indrepta impotriva magistratilor din cauza carora au fost incasate condamnari in instantele interne sau la CEDO. Astfel, Daniel Oajdea a propus modificarea alin. (7) si (8) ale art. 96 din Legea 303/2004 si completarea art. 99/1 cu doua noi alineate. In esenta, deputatul Daniel Oajdea propune ca statul sa fie obligat sa se indrepte cu o actiune in regres impotriva procurorului sau judecatorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a comis o eroare judiciara din cauza careia statul a suferit prejudicii.
In prezent, legea prevede ca statul se poate indrepta cu actiune in regres, iar pana acum nu a existat niciun demers de acest gen, pasivitatea si complicitatea statului cu magistratii care au dat solutii strambe avand la baza tocmai faptul ca o asemenea actiune nu este obligatorie. De asemenea, Oajdea propune ca termenul de prescriptie a dreptului la actiune sa fie de 5 ani in cazurile in care persoana vatamata a suferit pierderi materiale si de 8 ani in cazurile in care persoana vatamata a fost privata de libertate. In prezent, termenul de prescriptie este de un an.
Proiectul lui Daniel Oajdea, pentru care CSM a adat aviz negativ, prevede ca nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale, a prevederilor legale explicite si exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta se sanctioneaza cu excluderea din magistratura. Procurorii si judecatorii exclusi din cauza acestor motive isi vor pierde drepturile salariale dupa data savarsirii abaterii disciplinare, pensia speciala, iar toate actele pe care acestia le-au incheiat vor fi declarate nule.
Sursa: luju.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun