Rămâi conectat

Actualitate

Deputații au aprobat proiectul Legii răspunderii magistraților

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Proiectul care prevede sancțiuni dure pentru procurorii și judecătorii care aplică strâmb legea a fost aprobat în Camera Deputaților. Acesta prevede ca magistrații care își exercită funcția cu rea-credință sau gravă neglijență să fie excluși din sistem. Statul va fi obligat să se îndrepte cu acțiune în regres împotriva magistraților din cauza cărora au fost încasate condamnări la CEDO.

camera-deputatilor1Proiectul deputatului Daniel Oajdea, care contine sanctiuni dure impotriva magistratilor care aplica stramb legea, a trecut de Camera Deputatilor, luni 21 octombrie 2016, fiind adoptat tacit si inaintat la Senat, for decizional.

Legea prevede modificari si completari la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, in legatura cu procurorii si judecatorii care isi exercita functia cu rea-credinta sau grava neglijenta, dar si in legatura cu obligatia statului de a se indrepta impotriva magistratilor din cauza carora au fost incasate condamnari in instantele interne sau la CEDO. Astfel, Daniel Oajdea a propus modificarea alin. (7) si (8) ale art. 96 din Legea 303/2004 si completarea art. 99/1 cu doua noi alineate. In esenta, deputatul Daniel Oajdea propune ca statul sa fie obligat sa se indrepte cu o actiune in regres impotriva procurorului sau judecatorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a comis o eroare judiciara din cauza careia statul a suferit prejudicii.

In prezent, legea prevede ca statul se poate indrepta cu actiune in regres, iar pana acum nu a existat niciun demers de acest gen, pasivitatea si complicitatea statului cu magistratii care au dat solutii strambe avand la baza tocmai faptul ca o asemenea actiune nu este obligatorie. De asemenea, Oajdea propune ca termenul de prescriptie a dreptului la actiune sa fie de 5 ani in cazurile in care persoana vatamata a suferit pierderi materiale si de 8 ani in cazurile in care persoana vatamata a fost privata de libertate. In prezent, termenul de prescriptie este de un an.

Proiectul lui Daniel Oajdea, pentru care CSM a adat aviz negativ, prevede ca nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale, a prevederilor legale explicite si exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta se sanctioneaza cu excluderea din magistratura. Procurorii si judecatorii exclusi din cauza acestor motive isi vor pierde drepturile salariale dupa data savarsirii abaterii disciplinare, pensia speciala, iar toate actele pe care acestia le-au incheiat vor fi declarate nule.

Sursa: luju.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea