Dependența de smartphone și nomofobia la români. Adolescenții, cei mai vulnerabili
Amintiți-vă ce ați simțit ultima dată când v-ați dat seama că v-ați pierdut smartphone-ul! Sau când pur și simplu că l-ați uitat acasă și ați ajuns deja la școală sau la serviciu. Sau când ați rămas fără baterie ori fără semnal mai mult timp, șamd
Anxietatea, frustrarea, furia sunt emoții pe care cei mai mulți dintre noi le-am simțit, la diferite niveluri de intensitate, când am fost în situații precum cele enumerate mai sus.
Iar când disconfortul resimțit reprezintă o reacție disproporționată la situația obiectivă, cea de a fi deconectat de la rețele (telefonie & internet), este bine să ne gândim că poate am devenit sau suntem pe cale să devenim nomofobi și “dependenți” de smartphone-ul nostru.
––––––––––––––––––––––––––––-
Termenul „dependență” este de obicei asociat cu consumul de alcool, abuzul de droguri sau de jocurile de noroc și implică dezechilibre emoționale, percepția unui autocontrol scăzut, toleranță scăzută la frustrare, gândire disfuncțională și comportamente dezadaptative.
Nomofobia (nu-mobil-fobia) este definită ca teama irațională de a nu avea acces la retelele de telefonie mobilă.
Merită amintit faptul că nomofobia nu este inclusă în Manualul de Diagnosticare a Tulburărilor Mentale (DSM 5) – biblia psihiatrilor și a psihologilor clinicieni, deși în 2014 a existat o propunere în acest sens.
Smartphone-ul a modificat substanțial conceptul de telefon mobil. Acesta nu mai este folosit strict pentru comunicarea audio-voce. Smartphone-ul este în același timp și aparat foto sau cameră video și navigator GPS, terminal de jocuri video și bibliotecă la purtăror. Cu toate acestea, cel mai mare și cel mai important aspect este faptul că un smartphone ne oferă acces la Internet. Utilitatea și beneficiile smartphone-ului sunt însă incontestabile.
Deloc de mirare, cei mai vulnerabili la riscurile legate de atasamentul de telefonul mobil se deovedesc a fi adolescenții. Au devenit atât de preocupați și absorbiți de smartphone-urile lor, încât devin prea deconectați de lumea exterioară, scăpându-le uneori percepției aspecte relevante.
E tot mai folosit termenul de zombie smartphone, inspirat de numărul tot mai mare al celor care stau pe telefon când merg pe stradă, în pauzele dintre ore, uneori chiar îa cursuri, acasă, la masă și chiar în timpul întâlnirilor cu prietenii.
Obiceiuri, precum vizionarea unui număr foarte mare de videoclipuri pe YouTube, practicarea jocurilor video online și chiar cititul online pot conduce la „dependență” de internet (Internet Addiction Disorder – IAD).
–––––––––––––––––––––––––––––
Potrivit cercetărilor realizate recent pe populația românească:
– în România există 8,4 milioane de conturi de facebook, iar tendința rămâne de creștere susținută
-mai mult de jumatate (54%) dintre tinerii din România, cu varste intre 14 si 17 ani, detin un smartphone, iar 86% dintre ei interactioneaza prin intermediul retelei de socializare Facebook
-circa 36% din gospodăriile din România deţin o tabletă sau mai multe, 73% au cel putin un smartphone, iar 55% laptopuri
– o cincime dintre români isi incep ziua uitandu-se pe mobil si extrem de multi o continua cu el, fiindca unii se uita si de peste 200 de ori pe parcursul celor 24 de ore.
––––––––––––––––––––––––––––-
Un alt studiu realizat în 2015 la Universitatea din Derby din Marea Britanie, cu privire la comportamentele legate de utilizarea smartphone-ului, a confirmat câteva ipoteze îngrijorătoare: „că utilizarea smartphone-urilor poate provoca dependență psihologică la copii, că încurajează comportamente narcisiste și că ar trebui să fie vândute la pachet cu un avertisment privind riscurile pentru sănătate.”
Realizarea pe viitor a unor manuale complete de utilizare a smartphone-urilor, atât pentru părinți cât și pentru copii, ar putea fi de folos. Din moment ce expunerea copilului la telefon și internet devine tot mai greu de controlat, educația rămâne cel mai valoros instrument în prevenirea dependenței de smartphone și a adicțiilor în general.
B.P.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
MESAJE de Moș Crăciun haioase 2024 • Mesaje de Sărbători • Mesaje de Crăciun, urări şi sms-uri amuzante de Crăciun pentru copii, colegi, familie, părinți. Tradiţia spune că de Crăciun oamenii trebuie să-și adreseze urări şi diferite mesaje de felicitare. Celor, veseli, cu mult simț al umorului, le propunem mai jos câteva exemple de mesaje […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 29 de minute
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana