Dependența de smartphone și nomofobia la români. Adolescenții, cei mai vulnerabili

Amintiți-vă ce ați simțit ultima dată când v-ați dat seama că v-ați pierdut smartphone-ul! Sau când pur și simplu că l-ați uitat acasă și ați ajuns deja la școală sau la serviciu. Sau când ați rămas fără baterie ori fără semnal mai mult timp, șamd

Anxietatea, frustrarea, furia sunt emoții pe care cei mai mulți dintre noi le-am simțit, la diferite niveluri de intensitate, când am fost în situații precum cele enumerate mai sus.

Iar când disconfortul resimțit reprezintă o reacție disproporționată la situația obiectivă, cea de a fi deconectat de la rețele (telefonie & internet), este bine să ne gândim că poate am devenit sau suntem pe cale să devenim nomofobi și “dependenți” de smartphone-ul nostru.

————————————————————————————-

Termenul „dependență” este de obicei asociat cu consumul de alcool, abuzul de droguri sau de jocurile de noroc și implică dezechilibre emoționale, percepția unui autocontrol scăzut, toleranță scăzută la frustrare, gândire disfuncțională și comportamente dezadaptative.

Nomofobia (nu-mobil-fobia) este definită ca teama irațională de a nu avea acces la retelele de telefonie mobilă.

Merită amintit faptul că nomofobia nu este  inclusă în Manualul de Diagnosticare a Tulburărilor Mentale (DSM 5) – biblia psihiatrilor și a psihologilor clinicieni, deși în 2014 a existat o propunere în acest sens.

Smartphone-ul a modificat substanțial conceptul de telefon mobil. Acesta nu mai este folosit strict pentru comunicarea audio-voce. Smartphone-ul este în același timp și aparat foto sau cameră video și navigator GPS, terminal de jocuri video și bibliotecă la purtăror. Cu toate acestea, cel mai mare și cel mai important aspect este faptul că un smartphone ne oferă acces la Internet. Utilitatea și beneficiile smartphone-ului sunt însă incontestabile.

Deloc de mirare, cei mai vulnerabili la riscurile legate de atasamentul de telefonul mobil se deovedesc a fi adolescenții.  Au devenit atât de preocupați și absorbiți de smartphone-urile lor, încât devin prea deconectați de lumea exterioară, scăpându-le uneori percepției aspecte relevante.

E tot mai folosit termenul de zombie smartphone, inspirat de numărul tot mai mare al celor care stau pe telefon când merg pe stradă, în pauzele dintre ore, uneori chiar îa cursuri, acasă, la masă și chiar în timpul întâlnirilor cu prietenii.

Artist illustrates modern day life and it's terrifying Source: Steve Cutts / Via stevecutts.comenhanced-buzz-wide-
Artist illustrates modern day life and it’s terrifying Source: Steve Cutts

 

 

 

Obiceiuri, precum vizionarea unui număr foarte mare de videoclipuri pe YouTube, practicarea jocurilor video online și chiar cititul online pot conduce la „dependență” de internet (Internet Addiction Disorder – IAD).

————————————————————————————–

ilustratie-john-holcroft
ilustratie-john-holcroft

Potrivit cercetărilor realizate recent pe populația românească:

– în România există 8,4 milioane de conturi de facebook, iar tendința rămâne de creștere susținută

-mai mult de jumatate (54%) dintre tinerii din România, cu varste intre 14 si 17 ani, detin un smartphone, iar 86% dintre ei interactioneaza prin intermediul retelei de socializare Facebook

-circa 36% din gospodăriile din România deţin o tabletă sau mai multe, 73% au cel putin un smartphone, iar 55% laptopuri

– o cincime dintre români isi incep ziua uitandu-se pe mobil si extrem de multi o continua cu el, fiindca unii se uita si de peste 200 de ori pe parcursul celor 24 de ore.

————————————————————————————-

Un alt studiu realizat în 2015 la Universitatea din Derby din Marea Britanie, cu privire la comportamentele legate de utilizarea smartphone-ului, a confirmat câteva ipoteze îngrijorătoare: „că utilizarea smartphone-urilor poate provoca dependență psihologică la copii, că încurajează comportamente narcisiste și că ar trebui să fie vândute la pachet cu un avertisment privind riscurile pentru sănătate.”

Realizarea pe viitor a unor manuale complete de utilizare a smartphone-urilor, atât pentru părinți cât și pentru copii, ar putea fi de folos. Din moment ce expunerea copilului la telefon și internet devine tot mai greu de controlat, educația rămâne cel mai valoros instrument în prevenirea dependenței de smartphone și a adicțiilor în general.

B.P.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

dolfi 11 ianuarie 2016 at 23:48

tot felul de explicatii comode si usor de digerat ca sa scuze incompetenta oamenilor ce nu-si au grija de progenituri… Acu 30 de ani cartile creau dependenta… chiar si statul cu-cheia-la-gat in fata blocului dadea dependenta…
Acu 20 de ani nu era tipenie de copil p-afara cand se auzea: Deseneleeeee!!!! ori Dalllasssuuuuu baaa!!!
Si culmea… oamenii de atunci sunt bine mersi!

Rajid al Baclava 12 ianuarie 2016 at 8:43

dar daca stateau cu ochii bel-holbati la internetcaffe era mai bine ? sau prin baruri cu comeseni dubiosi ? smartphonul si tableta sunt trendul modei ca reper al evolutiei societatii si nu ai ce face- adica faci fata cerintelor sau esti marginalizat si ramai inapoiat; cine nu-si citeste postarile de pe grup, merge cu tema nefacuta la scoala, rateaza date de examene, ia avionuil care nu trebuie, etc. asta e viata si trebuie respectat ritmul- aaaa, ca multi nu au si folosesc desk-topul, e adevarat-dar tot folosesc si atunci dovedesc ca sunt invidiosi pe cei care au scula portabila ? ce sa mai zicem de ”dependenta” de-a merge cu autobuzul pana la scoala, de-a sta ( macar) 8 ore la servici, de-a plati facturile, etc ? de ce nu se inflameaza nici un B.P. pe dependentii de tutun sau/si alcool care fac accidente auto, isi omoara comeseanul , se imbolnavesc si consuma sume colosale pentru tratamente, fura si jefuiesc ca sa aibe bani de a-si procura beutura, etc ? e o moda sa te si opui din cand in cand la ceva

realist 12 ianuarie 2016 at 15:51

Antevorbitorul meu in principiu are dreptate , daca nu esti in pas cu progresul stiintei esti in urma.
Dar cu primitivismul ca apa sfintita, si alte excrocarii facute de popi cum este?
In mod normal tinerii trebuie invatati PRIMA DATA SA SE SPELE, SA SALUTE, SA AIBA UN COMPORTAMENT CIVILIZAT .Dealtfel azi fara a cunoste regulile elementare de dialog toti analfabetii corbesc aiurea la telefon , nu au dinti in gura dar au telefoane de valori serioase si intre 2 convorbiri /normal cu voce tare/ mai scuipa un rand pe strada sau isi sufla nasul cu degetul , batista fiind un obiect necunoscut . Poate cineva contesta ca nu-i asa?

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...