Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Dependența de smartphone și nomofobia la români. Adolescenții, cei mai vulnerabili

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Amintiți-vă ce ați simțit ultima dată când v-ați dat seama că v-ați pierdut smartphone-ul! Sau când pur și simplu că l-ați uitat acasă și ați ajuns deja la școală sau la serviciu. Sau când ați rămas fără baterie ori fără semnal mai mult timp, șamd

Anxietatea, frustrarea, furia sunt emoții pe care cei mai mulți dintre noi le-am simțit, la diferite niveluri de intensitate, când am fost în situații precum cele enumerate mai sus.

Iar când disconfortul resimțit reprezintă o reacție disproporționată la situația obiectivă, cea de a fi deconectat de la rețele (telefonie & internet), este bine să ne gândim că poate am devenit sau suntem pe cale să devenim nomofobi și “dependenți” de smartphone-ul nostru.

––––––––––––––––––––––––––––-

Termenul „dependență” este de obicei asociat cu consumul de alcool, abuzul de droguri sau de jocurile de noroc și implică dezechilibre emoționale, percepția unui autocontrol scăzut, toleranță scăzută la frustrare, gândire disfuncțională și comportamente dezadaptative.

Nomofobia (nu-mobil-fobia) este definită ca teama irațională de a nu avea acces la retelele de telefonie mobilă.

Merită amintit faptul că nomofobia nu este  inclusă în Manualul de Diagnosticare a Tulburărilor Mentale (DSM 5) – biblia psihiatrilor și a psihologilor clinicieni, deși în 2014 a existat o propunere în acest sens.

Smartphone-ul a modificat substanțial conceptul de telefon mobil. Acesta nu mai este folosit strict pentru comunicarea audio-voce. Smartphone-ul este în același timp și aparat foto sau cameră video și navigator GPS, terminal de jocuri video și bibliotecă la purtăror. Cu toate acestea, cel mai mare și cel mai important aspect este faptul că un smartphone ne oferă acces la Internet. Utilitatea și beneficiile smartphone-ului sunt însă incontestabile.

Deloc de mirare, cei mai vulnerabili la riscurile legate de atasamentul de telefonul mobil se deovedesc a fi adolescenții.  Au devenit atât de preocupați și absorbiți de smartphone-urile lor, încât devin prea deconectați de lumea exterioară, scăpându-le uneori percepției aspecte relevante.

E tot mai folosit termenul de zombie smartphone, inspirat de numărul tot mai mare al celor care stau pe telefon când merg pe stradă, în pauzele dintre ore, uneori chiar îa cursuri, acasă, la masă și chiar în timpul întâlnirilor cu prietenii.

Artist illustrates modern day life and it's terrifying Source: Steve Cutts / Via stevecutts.comenhanced-buzz-wide-

Artist illustrates modern day life and it’s terrifying Source: Steve Cutts

 

 

 

Obiceiuri, precum vizionarea unui număr foarte mare de videoclipuri pe YouTube, practicarea jocurilor video online și chiar cititul online pot conduce la „dependență” de internet (Internet Addiction Disorder – IAD).

–––––––––––––––––––––––––––––

ilustratie-john-holcroft

ilustratie-john-holcroft

Potrivit cercetărilor realizate recent pe populația românească:

– în România există 8,4 milioane de conturi de facebook, iar tendința rămâne de creștere susținută

-mai mult de jumatate (54%) dintre tinerii din România, cu varste intre 14 si 17 ani, detin un smartphone, iar 86% dintre ei interactioneaza prin intermediul retelei de socializare Facebook

-circa 36% din gospodăriile din România deţin o tabletă sau mai multe, 73% au cel putin un smartphone, iar 55% laptopuri

– o cincime dintre români isi incep ziua uitandu-se pe mobil si extrem de multi o continua cu el, fiindca unii se uita si de peste 200 de ori pe parcursul celor 24 de ore.

––––––––––––––––––––––––––––-

Un alt studiu realizat în 2015 la Universitatea din Derby din Marea Britanie, cu privire la comportamentele legate de utilizarea smartphone-ului, a confirmat câteva ipoteze îngrijorătoare: „că utilizarea smartphone-urilor poate provoca dependență psihologică la copii, că încurajează comportamente narcisiste și că ar trebui să fie vândute la pachet cu un avertisment privind riscurile pentru sănătate.”

Realizarea pe viitor a unor manuale complete de utilizare a smartphone-urilor, atât pentru părinți cât și pentru copii, ar putea fi de folos. Din moment ce expunerea copilului la telefon și internet devine tot mai greu de controlat, educația rămâne cel mai valoros instrument în prevenirea dependenței de smartphone și a adicțiilor în general.

B.P.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulți ani!” Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. Aproape un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 730.000 sunt bărbați, iar peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea