Dependența de facebook, la fel de periculoasă ca și dependența de droguri – STUDIU
Dependența de facebook este la fel de periculoasă ca și dependența de droguri, arată un studiu citat de Bloomberg.
Cercetătorii au găsit o legătură între utilizarea excesivă a social media şi comportamentul dependenţilor de droguri. Un experiment condus de cercetători americani arată că oamenii dependenţi de social media au performanţe mai proaste în viaţa de zi cu zi.
Exact acelaşi trend a fost descoperit în cazul persoanelor care fac abuz de droguri precum cocaina sau heroina.
„Circa o treime din oamenii de pe planetă folosesc social media, iar unii dintre aceşti oameni fac abuz de aceste site-uri”, spune dr. Dar Meshi, cel care a condus cercetarea realizată de Universitatea de Stat din Michigan. „Sperăm ca descoperirile noastre să motiveze pe toată lumea să ia dependenţa de social media în serios”.
Studiul arată o conexiune între utilizarea excesivă a social media şi inabilitatea de a lua decizii – o particularitate des întâlnită în cazul consumului de droguri.
Echipa condusă de Meshi le-a cerut celor 71 de participanţi să răspundă la un sondaj care a fost construit pentru a măsura dependenţa lor psihologică de Facebook.
Întrebările s-au legat motivele pentru care ei folosesc Facebook, felul în care se simt când nu pot avea acces la reţeaua socială, încercările lor de a renunţa la social media şi impactul pe care Facebook l-a avut asupra studiilor sau activităţii lor.
Cei care au participat au fost apoi testaţi cu ajutorul unei metode denumite Iowa Gambling Task – o metodă care analizează capacitatea de a lua decizii şi comportamentul de risc şi este utilizată în masă de psihologi.
Participanţii trebuiau să identifice un tipar al carţilor dintr-un pachet şi să ghicească ce cărţi vor urma în acel pachet.
Cercetătorii au descoperit că cei care au folosit excesiv social media aveau probleme în a identifica un tipar clar.
Rezultatele testului Iowa Gambling Task sunt similare şi în cazul dependenţilor de heroină, cocaină şi metamfetamină.
„Capacitatea de a lua decizii este de multe ori compromisă în cazul indivizilor cu probleme de abuz de substanţe”, spune Meshi.
Sursa: businessmagazin.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Lavanda – mireasma care vindecă. „Spaima moliilor”, dar și remediu de sănătate prea puţin cunoscut
Lavanda – mireasma care vindecă. „Spaima moliilor”, dar și remediu de sănătate prea puţin cunoscut „Spaima moliilor”, îmbătătoarea floare de levănţică este totodată un remediu de sănătate prea puţin cunoscut. Sfârşitul de vară şi începutul de toamnă este o perioadă privilegiată pentru plantele aromatice, care acum sunt în plină maturitate, parfumând cu miresme întreg văzduhul. […]
27 iulie – Sfântul Pantelimon, „doctorul fără de arginţi“. Se mănâncă porumb şi dovlecei, pentru ca oamenii să fie viguroşi în timpul iernii
27 iulie – Sfântul Pantelimon, „doctorul fără de arginţi“. Se mănâncă porumb şi dovlecei, pentru ca oamenii să fie viguroşi în timpul iernii SFÂNTUL PANTELIMON, sfântul sărbătorit de Biserica Ortodoxă în fiecare an la 27 iulie şi-a câştigat renumele de „doctorul fără de arginţi“ după ce a făcut minuni, vindecând pe gratis numeroşi bolnavi. Credincioşii ortodocşi îl […]
27 iulie 1956 | România devine membru al Organizatiei Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), fondată în 1945
27 iulie 1956 | România devine membru al Organizatiei Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), fondată în 1945 Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) este una dintre cele 16 agenții specializate ale Organizației Națiunilor Unite (ONU). A fost înființată pe 16 noiembrie 1945 de 20 de state care au creat […]