Demonstraţiile sindicale – doar în parcuri, pieţe şi pe stadioane?
Într-o scrisoare adresată parlamentarilor şi presei, conducerea Filialei Alba a Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa protestează împotriva intenţiei de modificare a Legii nr. 61/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice. „Deşi România nu a cunoscut nici pe departe proteste de amploarea celor din Grecia, Spania sau Anglia, precauţia nu strică niciodată, ea aplicându-se selectiv şi în special atunci când este vorba de propria piele a celor aflaţi la guvernare. Nu cunoaştem ca în ultimii ani să fi existat o încercare mai dură de atac la adresa democraţiei, a libertăţii de exprimare decât acest proiect de lege. Elocventă este eliminarea dintr-o simplă întorsătură de condei a primului articol din actuala lege – Legea 61/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice – care garantează «libertatea cetăţenilor de a-şi exprima opiniile politice, sociale sau de altă natură, de a organiza mitinguri, demonstraţii, manifestări, procesiuni şi orice alte întruniri şi de a participa la acestea». Actualul proiect de lege nu mai garantează acest drept, ci numai stabileşte cadrul legal privind organizarea mitingurilor, marşurilor, demonstraţiilor, manifestaţiilor, procesiunilor şi a oricăror alte întruniri desfăşurate în spaţiul public, precum şi participarea la acestea”, arată preşedintele CNS Cartel Alfa Alba, Ioan Petruţ. El consideră că această schimbare esenţială de abordare nu mai are ca scop facilitarea şi garantarea libertăţii de exprimare, proiectul de lege prevăzând o serie de norme al căror scop expres este îngrădirea şi limitarea pe cât posibil a acestei libertăţi. Procedura declarării adunărilor publice este înlocuită cu procedura aprobării lor, diferenţa dintre declarare şi aprobare fiind enormă, susţine Ioan Petruţ. Declararea înseamnă informarea autorităţilor competente pentru a lua măsurile specifice ca adunările publice să se desfăşoare în siguranţă. Aprobarea înseamnă o serie de măsuri restrictive împotriva organizării adunării publice, clasificarea riscurilor, riscuri estimate de o instituţie militarizată.
„În accepţia iniţiatorului, libertatea de exprimare în România a devenit un risc. Pentru cine? Ca să poţi să protestezi va fi necesară aprobarea, practic va trebui să ţi se permită să protestezi. Autorităţile vor putea să refuze aprobarea desfăşurării tuturor acţiunilor incomode, deranjante sau riscante, fără ca cetăţenii să aibă baza legală de a-şi revendica acest drept, în condiţiile în care libertatea de a organiza întruniri sau manifestaţii nu va mai fi garantată prin lege, fiind eliminată. Dacă până în prezent manifestările cultural-artistice, sportive, religioase şi comemorative erau exceptate de la procedura de declarare prealabilă, în cazul în care proiectul de lege se va aproba, singurele tipuri de manifestări care nu vor trebui să obţină aprobarea vor fi cele cu caracter religios, promoţional sau cele ocazionate de vizite oficiale”, arată semnatarul scrisorii.
Liderul sindical mai precizează că în noul proiect legislativ se mai prevede şi interdicţia de a organiza adunări publice în imediata apropiere a obiectivelor asigurate cu pază militară, nu doar numai a obiectivelor militare. „Cum majoritatea instituţiilor publice sunt asigurate cu pază militară, asta înseamnă că cetăţenilor nu le rămâne decât să îşi strige nemulţumirea prin parcuri, pieţe, stadioane sau te miri pe ce pajişti de la periferia localităţilor, aflate la distanţă sigură de instituţiile puterii, pentru ca sloganurile nemulţumiţilor să nu deranjeze urechea delicată a guvernanţilor, locuri care vor fi stabilite prin hotărare a consiliilor locale”, se arată în scrisoarea CNS Cartel Alfa Alba.
„Adunările publice nu trebuie să se desfăşoare pur şi simplu în mod paşnic, ci şi civilizat. Se deschide în acest fel poarta unor serii de abuzuri în ceea ce priveşte aplicabilitatea noţiunii de civilizat. Este violenţa verbală un semn al lipsei de civilizaţie? Se doreşte transformarea mitingurilor în nişte elegante parade de modă? Practic, legea lasă la aprecierea comisiei să refuze aprobarea adunării publice pe prevederi insuficient exemplificate. Cum va aprecia, de exemplu, interzicerea adunării publice pe exprimarea «dacă există motive rezonabile să se considere că adunarea nu se va desfăşura în mod paşnic şi civilizat». Apreciem că scopul legii este limitarea şi îngrădirea libertăţii de exprimare. Libertatea de exprimare nu trebuie să aibă nevoie de aprobare. Ca să protestezi, nu trebuie să ai nevoie de aprobare”, accentuează Ioan Petruţ.
Filiala Alba a Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa cere ministrului Administraţiei şi Internelor să renunţe la proiectul de lege, proiect pe care prin conţinutul lui îl consideră nedemn de legislaţia unui stat modern şi democratic, în care cetăţenii trebuie să beneficieze, neîngrădit, de dreptul constituţional la întruniri publice, pentru a cărui dobândire mulţi şi-au dat viaţa. „Cerem parlamentarilor de Alba, ca în situaţia în care acest proiect de lege va ajunge în dezbaterea Parlamentului, să respingă adoptarea lui, luând în considerare caracterul său antidemocratic şi care, în mod implicit, va limita exercitarea unui drept fundamental al cetăţenilor”, se arată în finalul scrisorii CNS CArtel Alfa Alba, semnată de preşedintele Ioan Petruţ.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
NOUL COD SILVIC: O lege care marchează un nou început în gestionarea pădurilor, promulgată de Președintele României
NOUL COD SILVIC: O lege care marchează un nou început în gestionarea pădurilor, promulgată de Președintele României Proiectul de lege privind Codul silvic a fost promulgat de Președintele României, Klaus Iohannis, vineri, 20 decembrie 2024. Aceasta are ca obiect de reglementare regimul silvic, guvernanţa sectorului silvic, controlul aplicării şi respectarea regimului silvic, precum şi regimul […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 21 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 13 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor