Democrat liberalii l-au reales preşedinte pe Emil Boc
Convenţia Naţională a PDL l-a reconfirmat pe Emil Boc în funcţia de preşedinte al partidului, fapt ce nu a fost o surpriză aproape pentru nimeni. Chiar şi cei mai înfocaţi susţinători ai lui Vasile Blaga şi-au dat seama încă din prima oră a reuniunii că echipa lui Emil Boc s-a gândit la orice aspect care le-ar asigura victoria. „Detalii” de organizare, de la ocuparea înainte de ora de acces a delegaţilor în sală a locurilor din partea din faţă a sălii Al. I. Cuza a Palatului Parlamentului, până la o mulţime de materiale de propagandă, agitate zgomotos de delegaţi dar şi de membri ai staff-ului de organizare în scopul creării presiunii necesare pentru eventuala întoarcerea a celor mai slabi de înger sau a celor care nu au venit la Convenţia Naţională cu convingerea deja formată pe parcursul întâlnirilor pe care le-au avut cu candidaţii în campania electorală internă, au arătat că aşa stau lucrurile. Sigur că şi susţinătorii lui Vasile Blaga ar fi putut recurge la acest arsenal de campanie asemuit de Cristian Boureanu cu noiembrie 1989, dar
n-au făcut-o crezând probabil că gravitatea adevărurilor pe care le-au spus este suficientă. S-au înşelat.
Chiar dacă a avut un discurs destul de echilibrat, preşedintele Traian Băsescu a pus şi el umărul până în ultima clipă la victoria lui Emil Boc, îndemnând delegaţii să voteze pentru continuitate pentru că „Dacă vă opriţi, sunteţi pierduţi!”
Între discursul laudativ al lui Emil Boc şi al echipei lui se susţinători şi cel plin de adevăruri dureroase al lui Vasile Blaga, a fost preferat primul. Cu toate acestea problemele enunţate de Vasile Blaga şi susţinătorii săi nu pot fi ignorate dacă PDL, sub conducerea reconfirmată a lui Emil Boc, doreşte să „menţină victoriile în PDL”.
Cum şi cât de repede PDL va schimba macazul părăsind linia care-l duce „ca pe un tren de mare viteză spre un pod rupt”, rămâne la latitudinea noului Birou Permanent Naţional, ales în cea de-a doua zi a reuniunii democrat liberalilor. Oricum, dezbaterea în partid a fost lansată şi ea nu ar trebui trecută în planul al doilea. La scrierea acestor rânduri, alegerea BPN nu se încheiase, dar voci autorizate susţineau că BPN va reflecta procentele pe care Emil Boc şi Vasile Blaga le-au obţinut respectiv 60 de procente şi 40 de procente.
Foarte diferite, moţiunile lui Emil Boc, Vasile Blaga şi Theodor Paleologu au avut un numitor comun – apelul la menţinerea unităţii PDL. Traian Băsescu însuşi a subliniat nevoia de unitate, iar repetarea obsesivă a acestei idei în faţa unei săli unde s-a ajuns la manifestări clare de adversitate, arată că teama de o ruptură este mare şi reală în ciuda asigurărilor pe care şi Vasile Blaga şi Theodor Paleologu le-au dat, anume că nu vor părăsi partidul. Tocmai de aceea în loc să sărbătorească victoria, Emil Boc s-a întâlnit imediat după închiderea lucrărilor cu Vasile Blaga şi o parte a susţinătorilor săi printre care şi Mircea Hava. S-a căutat o soluţie pentru ceea ce Emil Boc anunţa în faţa delegaţilor – „Avem nevoie de Vasile Blaga în echipa de conducere a PDL”. Doar că Vasile Blaga nu-şi depusese candidatura pentru nicio funcţie în Biroul Permanent Naţional. Şi nici nu s-a lăsat convins să o facă. În schimb dintre susţinătorii săi care candidau pentru o astfel de funcţie, Constantin Ostaficiuc, Cezar Preda şi Cristian Boureanu s-au retras.
Deşi declaraţiile publice pun accent pe unitate şi spirit de echipă, este foarte clar că în timp se vor plăti poliţe celor care au propus o alternativă la Emil Boc. Surse din partid spun că „execuţiile” ar fi început deja. În zilele următoare s-ar putea ca senatorul de Bihor Petru Filip să părăsească partidul. La fel de sigur este că îngroparea în uitare a problemelor cu care PDL se confruntă – nefuncţionalitatea ca partid, lipsa dezbaterii în interiorul partidului a deciziilor care privesc ţara şi tratarea Biroului Permanent Naţional ca pe o anexă ce doar este informată ce decide un grup restrâns la vârful partidului, lipsa dialogului cu Opoziţia în privinţa problemelor importante ale ţării, va aduce doar deservicii partidului şi Emil Boc va putea exclama ca şi Pyrus – „Încă o victorie ca aceasta şi sunt pierdut!”.
Mircea Hava a fost reales vicepreşedinte al PDL
Liderul PDL Alba, Mircea Hava, a fost reales vicepreşedinte al partidului ieri, în cea de-a doua zi a Convenţiei Naţionale a PDL. El a primit 1077 de voturi, situându-se al treilea după Elena Udrea şi George Scripcariu, primarul Braşovului. „Convenţia Naţională a PDL a oferit prilejul unei adevărate dezbateri politice. Unii dintre noi am înţeles că trebuie să fim o echipă, alţii nu au înţeles acest lucru dar se vor da şi ei pe brazdă. În ceea ce ne priveşte pe noi, ne-am atins obiectivul”, a declarat Hava ieri pentru ziarul „Unirea”. Obiectivul PDL Alba era acela de a avea în continuare un reprezentant în conducerea de la vârful partidului. (A.D.)
Anca DINICĂ, trimis special al ziarului „Unirea” la Convenţia PDL
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată”
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată” Zi neagră în lumea muzicală din România. Marius Bațu, un artist deosebit cu o voce minunată, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice. Anunțul decesului a fost făcut de Nicu Alifantis. Citește […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii