Delegație de profesori de la Școala Gimnazială nr. 3 Cugir, în Islanda în cadrul Proiectului de Parteneriat Strategic Ka 2, ”Earthworm”
În perioada 21-28 octombrie 2018 a avut loc prima mobilitate în cadrul Proiectului de Parteneriat Strategic ”EARTHWORM, acțiunea cheie 2, Schimb de bune practici, parteneriate doar între școli. Proiectul are un buget pentru România de 18950.00 euro și este finanțat de Comisia Europeană. Coordonatorul acestui proiect este Islanda, unde s-a desfășurat prima mobilitate, respectiv Learning/Teaching/Training Activity, după calendarul de desfășurare al proiectului. Partenerii acestui proiect sunt unități școlare din Spania, România și Lituania.
În cadrul acestei mobilități au participat din partea României, respectiv a Școlii Gimnaziale nr. 3 Cugir/G.P.N Vinerea și G.P.N. 5 Cugir următoarele cadre didactice: prof. Nicoletta Huștiuc, coordonator pentru România al acestui proiect, director adjunct, prof. Laura Teban și prof. Ioana Hăprianu.
Activitatea s-a concentrat pe tema proiectului, respectiv sustenabilitatea, care poate fi învățată și aplicată încă din educația timpurie, fapt pentru care prin acest proiect cadrele didactice vor fi instruite să lucreze în acest domeniu. S-a accentuat importanța celor 4 piloni ai sustenabilității, respectiv societate, cultură, mediul înconjurător și economie, fiecare dintre ei având un rol deosebit de important, îmbinându-se și completându-se reciproc.
Participanții au avut posibilitatea să participe la workshopuri unde au vorbit profesori de la University of Iceland, s-a lucrat cu scala OMEP, au fost folosite cunoștințele în activități pe grupuri mici legate de gândirea sustenabilă, competențe ale profesorilor, realizându-se analize SWOT. Cadrele didactice au vizitat instituții preșcolare unde au observat efectiv modul de lucru din această țară și faptul că sustenabilitatea este inclusă efectiv în curriculum național. Au fost vizitate 3 instituții din imediata apropiere a capitalei Rejkyavik, apoi o comunitate sustenabilă Solheimar, unde trăiesc și lucrează și persoane cu dizabilități.
Întreaga mobilitate a avut un real succes, activitatea fiind foarte bine planificată de organizatori, în calitate de coordonatori de proiect. Au fost discutate activitățile următoare, deja stabilite în proiect, următoarea întâlnire având loc în mai 2018 in Spania, iar până atunci continuând cu diseminarea celor învățate și bineînțeles, întâlnirile pe skype planificate în cadrul proiectului.
Proiectul ” Earthworm” este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului ERASMUS+, acţiunea KA2 – parteneriate strategice, schimb de bune practici, parteneriate doar între școli. Informațiile furnizate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar A.N.P.C.D.E.F.P și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conținutul acestor informații. (Prof. Nicoletta Huștiuc, prof. Laura Teban, prof. Ioana Hăprianu)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Cultură Educație
Poetul Aurel Pantea, laureat al Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia 2025
Poetul Aurel Pantea, laureat al Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia 2025 Vineri, 9 mai 2025 avut loc la Lancrăm festivitatea de decernare a Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia. Juriul, format din istoricii și criticii literari: Constantina Raveca Buleu, Horia Gârbea, George Neagoe, Irina Petraș, Vasile Spiridon, Adrian Tudurachi și […]
FOTO | Expoziție de artă deschisă la Centrul de zi pentru persoane vârstnice Sebeș: Cine sunt autorii lucrărilor
Expoziție de artă deschisă la Centrul de zi pentru persoane vârstnice: Cine sunt autorii lucrărilor O expoziție specială de artă a fost deschisă la Centrul de zi pentru persoane vârstnice din cadrul Direcției de Asistență Socială Sebeș. Evenimentul a fost nu doar despre artă, ci și despre conexiuni între generații – un adevărat schimb de […]
FOTO | Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba inaugurat la Gârbova: Colecție de carte trimisă în custodie școlii locale
Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba inaugurat la Gârbova: Colecție de carte trimisă în custodie școlii locale Consiliul Județean Alba şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local al comunei Gârbova și cu Școala Gimnazială Gârbova, au inaugurat, miercuri, 30 aprilie 2025, Raftul Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba în […]