Rămâi conectat

Economie

Declaraţiile de asigurare pentru asociaţii unici, asociaţi, acţionari şi comanditari

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările în vigoare, declaraţiile de asigurare depuse la Casa Judeţeană de Pensii Alba, de către asociaţii unici, asociaţi, acţionari şi comanditari au încetat de drept la 1 ianuarie 2011. Aşa cum ne-a declarat Nicolae Nartea, directorul executiv al CJP Alba, de la data amintită, asociaţii unici care primesc indemnizaţie lunară pentru această calitate sunt asiguraţi obligatoriu în sistemul public de pensii şi vor fi înregistraţi în „Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitul pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”, potrivit prevederilor Legii 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2011. Asociaţii unici care primesc dividende, asociaţii, acţionarii şi comanditarii vor putea opta, după 1 ianuarie 2011, pentru o asigurare facultativă, completându-şi venitul asigurat în sistemul public de pensii la contribuţia minimă de 222 lei, conform prevederilor din Legea 263/2010, începând cu 1 ianuarie a.c. În situaţia în care asociaţii unici, asociaţii, acţionarii şi comanditarii care aveau depusă declaraţie de asigurare conform Legii 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, au achitat contribuţia de asigurări sociale pentru o perioadă din anul 2011, această perioadă va constitui, potrivit legii, stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, contribuţia de asigurări sociale nefiindu-le restituită. (A.D.T.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Economie

Drumul către eficientizarea energetică în România (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Iarna se apropie, iar anul acesta vine la pachet cu cheltuieli mult mai mari la factura de energie electrică. Transportul feroviar, transportul în comun, încălzirea, dar și iluminatul public, toate vor raporta scumpiri care îngrijorează. Contextul pandemic și războiul care a izbucnit anul acesta pe teritoriul Ucrainei au afectat considerabil prețurile de achiziție a gazului, cărbunelui și implicit de producere efectivă a energiei electrice.

În România, există orașe care iau în calcul mai multe măsuri pentru a face economie, cum ar fi oprirea agentului termic pentru sediile anumitor instituții de stat și oprirea pe timpul nopții a iluminatului public. Pe de altă parte, primăriile care au investit de ceva timp în trecerea rețelelor de iluminat public pe sursă LED, cum ar fi primăria Municipiului Timișoara, spun că nu se văd nevoiți să priveze cetățenii de iluminat public pe timp de noapte deoarece consumul este deja redus la jumătate. Mai multe primării au accesat anul acesta fonduri europene pentru a moderniza rețelele de iluminat public. Fondurile s-au epuizat după şapte minute de la lansarea depunerii cererilor, fapt care demonstrează necesitatea modernizării rețelelor depășite, care consumă inutil multă energie electrică.

Ce presupune modernizarea iluminatului public?

 Trecerea la tehnologia  LED

Elit - Gustul Desăvârșit

 Este importantă trecerea de la vechile aparate de iluminat stradal cu surse cu vapori de Sodiu la corpuri de iluminat cu surse LED deoarece acestea asigură o reducere de minim 50% la consumul de energie electrică încă de la bun început. “LED-urile sunt unele dintre cele mai eficiente opțiuni disponibile azi. De asemenea, corpurile de iluminat cu surse LED sunt adaptate atât ca putere, cât și ca intensitate luminoasă, în funcție de geometria fiecărei străzi. În acest mod, fiecare stradă este încadrată în clasa de iluminat adecvată, conform standardelor actuale”, după cum declară Dan Vătăjelu, CEO Flash Lighting Services.

 Trecerea la rețele inteligente

 Transformarea rețelei de iluminat public clasică într-una inteligentă implică mai multe tehnologii de ultimă generație și software-uri, care, împreună asigură o reducere chiar și de până la 70%-80% a consumului de energie electrică și scăderea emisiilor de carbon. Amintim aici sistemul adaptiv, care funcționează pe bază de senzori, care diminuează sau mărește fluxul luminos în funcție de traficul auto sau pietonal, precum și sistemul de telegestiune, care ajută la activarea și monitorizarea de la distanță a bunei funcționări a sistemului de iluminat.

Dan Vătăjelu, împreună cu echipele sale de ingineri și profesioniști, abordează toate proiectele Flash Lighting Services astfel încât să fie sustenabile și inteligente. Spune că “una dintre aceste alegeri este reprezentată de sistemul de telegestiune. Acesta presupune controlul digital de la distanță a noilor corpuri de iluminat ce vor fi instalate, astfel încât să livreze informații despre defecțiunile din rețea în timp real, să optimizeze performanțele rețelei de iluminat public și să gestioneze preferențial fluxurile de lucru de la distanță.”

O rețea inteligentă poate acomoda, în timp, mai multe beneficii urbane și sustenabile, cum ar fi: semaforizare și treceri de pietoni inteligente, supraveghere video, comunicare audio/video, butoane de panică, smart parking și stații de încărcare pentru mașinile electrice. Se mai poate lua în calcul și instalarea unor stâlpi inteligenți ce oferă suport, energie și conectivitate pentru senzori și diferite echipamente care integrează serviciile de interes public mult mai ușor și mai eficient. Astfel, în timp, toate orașele din România pot atinge un nivel optim privind sustenabilitatea și mobilitatea urbană alternativă într-un mod smart.

Modernizarea sistemelor de iluminat public implementate de Flash Lighting Services

Iluminatul public este un element important pentru comunitate și lipsa lui are repercusiuni negative în viața cetățenilor. Lipsa iluminatului public crește numărul de accidente rutiere și rata infracționalității, acest lucru făcându-i pe cetățeni să nu se simtă confortabil și în siguranță pe stradă, mai ales iarna, atunci când zilele sunt mai scurte. Un prim pas pentru orașele din România ar fi simpla trecere la tehnologia LED, care oferă o scădere consistentă la consumul de energie electrică, de minim 50%. În timp, orașele mari pot face și trecerea către rețele inteligente de iluminat public menite să îmbunătățească considerabil eficiența energetică și să ușureze gestionarea serviciilor de interes public precum semaforizarea, supravegherea video și stații de încărcare pentru mașinile electrice.

Spre exemplu, din 2020, Flash Lighting Services a pornit împreună cu Primăria Municipiului Braşov programul de creștere a siguranței pietonilor. Până în acest moment au fost implementate 32 de treceri de pietoni semaforizate cu buton, 12 treceri de pietoni cu semaforizare corelată și 52 de treceri de pietoni iluminate suplimentar. Rata accidentelor a scăzut considerabil și s-a reușit fluidizarea traficului. Dacă pe aceste străzi au fost înregistrate, în perioada anterioară, 5 accidente rutiere mortale, după montarea semafoarelor și implementarea măsurilor de creștere a siguranței, nu a mai fost înregistrat nici un accident mortal.

În județul Alba, Flash Lighting Services a câștigat lucrări de investiții finanțate din fonduri europene la Alba Iulia și Aiud, iar din fonduri AFM la Aiud, Unirea și Vințu de jos. Proiectele de eficientizare energetică de care se ocupă Flash Lighting Services acoperă trei loturi de execuție, unde va fi refăcut integral sistemul de iluminat public, iar corpurile de iluminat vor fi înlocuite cu unele LED. Primul lot include cartierele Ampoi 1, Ampoi 2, Ampoi 3 și Partoș, iar lungimea tronsonului este de 45 de kilometri. Lotul 2 vizează un tronson de 35 de kilometri în cartierul Cetate. Al treilea lot include cartierul Orizont, precum și localitățile Oarda de Sus, Oarda de Jos, Pâclișa, Micești și Bărăbanț.

Va fi implementat un sistem de control prin intermediul căruia se transmit și recepționează date de la fiecare aparat de iluminat, în timp real, grație unei aplicații de telegestiune, cu stocarea datelor în cloud. 25% din suprafața orașului Alba Iulia funcționează în acest mod, în momentul actual.

Flash Lighting Services gestionează în acest moment serviciul de iluminat în județul Alba în: Municipiul Alba Iulia, comuna Blandiana, comuna Unirea și comuna Vințu de Jos, cu echipe operative 24h/24, recepționând reclamațiile din partea cetățenilor la numărul de dispecerat 0745586462.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Economie

Comunicat de presă: Primăria Orașului Zlatna anunță începerea proiectului cu titlul Înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar în orașul Zlatna, finanțat în cadrul componentei Managementul Deșeurilor a PNRR

Andreea Ștefan

Publicat

în

Comunicat de presă

Primaria Orașului Zlatna anunță începerea proiectului cu titlul Înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar în orașul Zlatna, implementat de U.A.T. Oraș Zlatna, conform contractului de finanțare nr. C3_I1A_1_51153/20.10.2022, finanțat în cadrul componentei Managementul Deșeurilor a PNRR.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul se derulează pe perioada cuprinsă între 20.10.2022 și 30.09.2024.

Obiectivul proiectului îl reprezintă înființarea unui centru de colectare a deșeurilor în orașul Zlatna.

Rezultatele urmărite prin implementarea proiectului sunt următoarele:

  • înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar;
  • creșterea cantității de deșeuri colectată separat la 100 t/an;
  • creșterea ratei de reciclare din deșeurile colectate separat la 30%.

Valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 3.830.914,00 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 727.873,66 lei.

Persoană de contact:

Negrea Alexandra Maria

www.primaria-zlatna.ro

[email protected]

0258.856.337

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Economie

De ce e bine să transmiți lunar indexul autocitit? (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Chiar dacă astăzi ești protejat de creșterea prețurilor la energie, este important să îți urmărești constant consumul real și să afli cum poți reduce costurile, iar primul pas spre un control mai bun al cheltuielilor cu energia este monitorizarea lunară a indexului și transmiterea acestuia către furnizorul tău. Transmiterea indexului autocitit îți oferă avantajul de a fi facturat conform consumului tău real de energie înregistrat de contor, precum și alte beneficii:

Plătești doar energia pe care o consumi

 Dacă transmiți lunar indexul autocitit în perioada dedicată autocitirii, vei regăsi în factură doar cantitatea de energie consumată de tine. Astfel, eviți ca facturarea să fie realizată pe baza istoricului de consum care, în unele situații, nu mai este în concordanță cu obiceiurile de consum actuale.

Ai control asupra consumului tău de energie și poți lua măsuri de eficientizare 

Elit - Gustul Desăvârșit

 Prin autocitirea contorului, îți poți forma o imagine asupra cantităților de energie consumate lunar, iar, dacă vrei să faci economie, poți adopta măsuri pentru eficientizarea consumului. Fie că înlocuiești becurile incandescente cu becuri LED sau optezi pentru înlocuirea electrocasnicelor cu unele de generație nouă, poți monitoriza economia ta de energie prin autocitirea contorului.

Eviți facturile mari de regularizare a consumului de energie

Factura de regularizare este factura emisă pentru locul tău de consum în urma citirii contorului de către operatorul de distribuție zonal. Pentru a evita facturi de regularizare ce reflectă un consum real mai mare decât cel estimat și facturat până la momentul regularizării, te încurajăm să transmiți lunar indexul autocitit în perioada afișată pe factură.

Care este prețul energiei facturat în baza transmiterii indexului?

 Prețul energiei electrice facturat este cel din oferta comercială valabilă la data înregistrării consumului. Și în cazul facturilor de regularizare, indiferent cât de mare este perioada de consum cuprinsă în factură, furnizorul va respecta prețul din oferta comercială valabilă la data înregistrării consumului. Cu toate acestea, pe întreaga perioadă de valabilitate a OUG 27/2022, modificată și completată prin OUG 119/2022, factura emisă va reflecta un preț plafonat al energiei electrice și gazelor naturale, cu condiția ca locul de consum în cauză să se încadreze în plafoanele de consum prevăzute de lege.

Cum transmiți indexul autocitit

Electrica Furnizare îți pune la dispoziție serviciul gratuit de comunicare a indexului autocitit prin Call Center la numărul 0800 800 048, perioada de comunicare a indexului  fiind menționată în factura ta de energie. Indexul autocitit poate fi transmis și prin aplicația MyElectrica sau utilizând funcția chat bot disponibilă pe site-ul electricafurnizare.ro.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea