Rămâi conectat

Actualitate

Declarații HALUCINANTE ale prodecanului Facultăţii de Teologie: ‘Femeile violate rămân însărcinate dacă au consimțit și le-a plăcut să se repete’

Unirea Ziarul

Publicat

în

Declarații HALUCINANTE ale prodecanului Facultăţii de Teologie: ‘Femeile violate rămân însărcinate dacă au consimțit și le-a plăcut să se repete’

Vasile Răducă, prodecanul Facultăţii de Teologie şi secretar al Comisiei de Bioetică a Patriarhiei Române, a făcut afirmaţii controversate şi discriminatorii despre sex, viol şi musulmani în emisiunea difuzată în 27 mai, la Radio Trinitas şi reclamată de ascultători, potrivit site-ului paginademedia.ro. El a spus: „când e vorba de viol, este vorba de un viol la care au consimţit persoanele respective” sau „în islam, femeia este considerată o lighioană”.

Preotul Vasile Răducă a răspuns mai multor ascultători: „Vă rog să reţineţi, sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimţit şi care ţi-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de aşa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se şi întâlnească şi să fie fertilizat oul”.

Prodecanul Facultăţii de Teologie a mai făcut afirmaţii cu privire la sexul cu prezervativ, dar şi despre relaţia dintre o tânără şi un partener de religie musulmană.

Întrebarea unei ascultătoare, care a vorbit despre fiica ei care trăieşte în concubinaj cu un bărbat de origine musulmană, a primit răspuns din partea preotului: „Aaa, vai de noi! (…) Doamnă, eu v-aş da două răspunsuri. Înainte de toate, rugaţi-vă…Rugaţi-vă la Dumnezeu ca fata dumneavoastră să termine cu această relaţie. Tânărul respectiv este de altă religie dar, credeţi-mă, eu, ca român, gândindu-mă la istoria de 500 de ani în care românii au stat sub turci, am, doamnă, îmi pare rău c-o spun, am mari rezerve faţă de anumite forme de intimitate cu anumite persoane. Vă rog să reţineţi că, în Islam, femeia este considerată o lighioană care nu face altceva decât plăcere bărbatului, cât acest bărbat este capabil să aibă asemenea plăcere. În Islam, femeia este gândită ca o fiinţă fără suflet. Bine ar fi, mi-aş dori din tot sufletul să ştiu că fata dvs. a găsit un român pe care să-l iubească, cu care să facă o casă, cu care să facă copii”.

Invitatul moderatorului Narcis Stupcanu a vorbit şi despre sintagma: „prezervativul este mai bun decât avortul”?

„În utilizarea prezervativului, nu facem altceva decât, cei tineri care fac lucrul acesta, nu fac altceva decât să se masturbeze, care este o practică dezgustătoare”, a spus Vasile Răducă. El a continuat: „În actul sexual, femeia primeşte ceea ce bărbatul este dator să-i ofere. Lichidul spermatic cuprinde o serie de substanţe chimice care neutralizează estrogenii pe care îi are organul femeii. Femeia, spre exemplu, în perioada ciclului, este bombardată cu o cantitate extraordinară de estrogeni care sunt cancerigeni. O relaţie firească, normală, în limitele normalului între bărbat şi femeie, îi aduce femeii sănătate, altfel, ea nu este decât excitată, masturbată, pur şi simplu, şi, fie că, la un moment dat, are un acces şi se duce la un bărbat care are cu ea o relaţie normală şi-şi părăseşte soţul care, pe o perioadă de timp, n-a făcut altceva decât s-o masturbeze, scuzaţi-mi că sunt foarte dur”.

„Sunt rarisime cazurile în care violul se soldează cu graviditate. Vă rog să rețineți, sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de așa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se și întâlnească și să fie fertilizat oul.

Drumul pe care spermatozoizii îl duc spre a întâlni ovocitul este un drum anevoios pentru spermatozoizi, care reușesc să penetreze peretele ovocitului la distanță de câteva ore – chiar 30 de ore – încât o persoană care a fost violată are suficient timp să meargă la medic, dacă vreți, la ginecolog, sau și ea, dacă e o persoană deșteaptă și, pur și simplu, prin măsuri igienice, să facă de așa manieră încât spermatozoidul să nu ajungă să atingă ovocitul și să realizeze fertilizarea.

Așa că ideea, cum am văzut-o de curând la cineva, că pruncii obținuți sau că o femeie are dreptul să avorteze fătul care s-a constituit în urma unui viol, nu este întemeiată și nu este acceptată de Biserică.

Vă rog să rețineți: când e vorba de viol, este vorba de un viol la care au consimțit persoanele respective sau sunt în imposibilitatea de a interveni, prin măsuri igienice, încât să facă de așa manieră încât spermatozoizii să nu atingă ovocitul, care stă acolo, așa, ca-ntr-o floare, în trompele falopiene.

…) dacă s-a produs și așa, luați-l ca pe un dar a lui Dumnezeu.”.

Preotul a vorbit şi despre „utilizarea prezervativului”, tinerii care recurg la lucrul acesta „nu fac altceva decât să se masturbeze, care este o practică dezgustătoare”.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a declarat la CNA că se delimitează de afirmaţiile preotului invitat în studioul Trinitas. „Nu pot decât să exprim foarte clar, de la început, că ne aflăm într-o situație deplorabilă. Părintele profesor Răducă, pe care și eu l-am avut profesor, este un om care atunci când se implică într-o discuție devine destul de pătimaș.

N-am venit să-l scuz, chiar mă detașez radical de absolut toate afirmațiile făcute de acesta.

El a fost invitat rarisim la posturile noastre de televiziune și radio, iar după acest context în care a făcut afirmații absolut discutabile, criticabile și autoincriminante pentru el, nici nu va mai putea fi invitat în emisiuni.

Nu reprezintă în niciun fel un punct de vedere ortodox și insituțional, poate fi cel mult un punct de vedere personal. Din păcate, în cadrul emisiunii, a ignorat faptul că se află în fața unor mii de ascultători.

Formulele sale jignitoare punctual, folosind un termen pe care îmi e și jenă să-l reproduc, legat de o persoană care aparține cultului islamic și cele legate de viol sau sexualitate, reprezintă puncte de vedere private ale părintelui.

Instituția pe care o reprezentăm nu are nicio legătură cu asemenea viziune. Relațiile Patriarhiei Române cu Cultul musulman sunt riguros impecabile, bazate pe respect reciproc.

Regret că sunt în fața unei astfel de situații. Atât eu cât și instituția pe care o reprezint. Postul nostru nu a ieșit în evidință cu astfel de poziții.

Punctul dumneavoastră de vedere este riguros și de bun simț. Chiar și noi ne-am întrebat de ce moderatorul nu a avut reacție în acest caz. Am o singură explicație, deși nu cred că e relevantă, la rândul său moderatorul îi este student la master părintelui, deși asta nu îl scuză.

Ce avem noi de gând să facem este de a face o emisiune reparatorie în același format, cu același moderator, în care el să emită o părere nuanțată și pentru ascultători, în care să limpezească aceste probleme, cerându-și eventual și scuze.

Am de gând să mă autoinvit în această emisiune.”.

Potrivit Pagina de media, Radu Herjeu, membru CNA, este de părere că vinovat în acest caz este moderatorul.

„Problema mea şi a noastră nu e neaparat cu invitatul. La fel ca la toate posturile de radio şi televiziune, invitaţii mai pot spune şi tâmpenii. Problema aici este moderatorul, care nu are nici cea mai mică reacţie”, a afirmat Radu Herjeu.

Teodor Gradinaciuc, directorul radio Trinitas, a precizat pentru Pagina de media: „Emisiunea este acum într-o pauză, imediat după ce am auzit de cele întâmplate în emisiune. Ne gândim în ce formulă vom reveni. Cazul moderatorului este şi el în observaţie”.

sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Atenționare meteo de vreme rea: Ninsori și vânt în mai multe zone din țară, până joi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Atenționare meteo de vreme rea: Ninsori și vânt în mai multe zone din țară, până joi Meteorologii ANM au emis o atenționare de vreme rea, valabilă în mai  multe regiuni ale țării, până joi, 21 martie.  Citește și: Cum va fi VREMEA până în 15 aprilie 2024: Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele patru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea