Rămâi conectat

Curier Județean

Declarație de presă: ”La Kronospan Sebeș, limitele la emisii impuse prin autorizația de mediu sunt respectate cu strictețe”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Prin prezenta declarație de presă Kronospan doreşte să facă încă o dată publice o serie de informații referitoare la activitatea desfășurată pe platforma de la Sebeș și la planurile sale investiționale. Precizăm ca toate aceste informații sunt publice și că societatea Kronospan și-a declarat în permanență dorința de a comunica și colabora cu societatea civilă și comunitatea locală.

kronospanKronospan doreste sa sublinieze ca autoritatile competente ale statului, atat cele locale cat si cele de la nivel national, au desfasurat numeroase controale atat tematice cat si inopinate la sediul companiei. Concluziile au aratat ca limitele la emisii impuse prin autorizatia de mediu sunt respectate cu strictete. In cadrul procedurilor legale desfasurate pentru obtinerea diverselor autorizatii au fost elaborate studii aprofundate privind protectia mediului si evolutia starii de sanatate a populatiei in zona de interes (Oras Sebes si imprejurimi) de catre firme cu reputatie europeana si internationala, specializate si acreditate la nivel national si european. Aceste studii au fost prezentate autoritatilor locale si nationale pentru a sta la baza emiterii de autorizatii si reglementari privind procesele tehnologice pe platforma Kronospan Sebes.

Ca intotdeauna Kronospan Sebes isi manifesta deschiderea de a dialoga in permanenta cu privire la indicatorii de mediu stabiliti de autorizatiile existente si este dispusa la orice intercalibrare cu laboratoare acreditate la nivel european pentru a se confirma incadrarea in limitele impuse de autorizatiile de mediu.

Kronospan a achizitionat in 2004 la Sebeş, impreuna cu intreaga platforma de prelucrare a lemnului, o fabrică de formaldehidă care producea 30.000 de tone pe an, având toate autorizaţiile în conformitate cu legislaţia românească şi UE şi îndeplinind cele mai stricte reglementări de emisii din UE, si a carei capacitate autorizata in acel moment era de 60.000 de tone.

Productia de formaldehida actuala de pe platforma de la Sebes este reglementata de Autorizatia IPPC nr. SB 67/2007 revizuita la 01.03.2010 si aflata in curs de revizuire la aceasta data. In conformitate cu autorizatia nr. 29 din 08.01.2001, obtinuta de catre firma Frati la acel moment, Kronospan a preluat in 2004 si dezvoltat proiectul de baza pentru capacitatea necesara de 60.000 de tone.

Noua investitie este realizata de divizia chimica a Kronospan, Kronochem. Kronochem combina toate activitatile chimice ale Kronospan si se situeaza printre cei mai mari producatori de rasini UF din lume, ocupand o pozitie de lider in acest domeniu. Kronochem detine 9 fabrici in tari precum Germania, Anglia, Cehia, Polonia.

In prezent Kronochem deruleaza investitia Construire instalaţie de producere a formaldehidei, capacitate 60 000 tone/an, exprimat în 100% pe baza Autorizatiei de Construire nr. 50/21.03.2013 si a Acordului de Mediu SB 19 din 26.10.2012. Pentru obtinerea autorizatiei de construire Kronochem a derulat intreaga procedura legala in vigoare. La dispozitia publicului au fost puse pe site ul ARPM si Kronospan Raportul de impact asupra mediului si Raportul de securitate pentru noua instalatie. Ambele rapoarte sunt realizate de evaluatori independenti, acreditati si trateaza pe larg toate aspectele referitoare la tehnologii, procese de fabricatie, protectia mediului.

Pentru evaluarea impactului potenţial pe care emisiile îl pot produce în atmosfera din zona de amplasare a noii instalaţii de formaldehidă, a fost realizat studiul „Simularea dispersiilor de formaldehidă şi metanol utilizând ISC-AERMOD” de către Centrul de Cercetări pentru Managementul dezastrelor din cadrul Universitatii Babes Bolyai Cluj-Napoca.

Rezultatele arată că noua instalaţie de formaldehidă are o contribuţie nesemnificativă la poluarea mediului.

In ceea ce priveste activitatea desfasurata in prezent, Kronospan a implementat la Sebes cea mai nouă tehnologie de protecţie a mediului, care este prevăzută de reglementările actuale. În afara unui număr mare de tehnologii clasice (cicloane şi filtre textile, electrofiltre, scrubber cu dispozitiv Venturi), Kronospan a investit la Sebes de-a lungul ultimilor ani in cele mai bune tehnologii disponibile pentru reducerea noxelor si a pulberilor.

Beneficiile principale pentru mediu aduse de noile tehnologii includ:

– emisii foarte reduse de pulberi;
– emisii reduse de compuşi COT;
– emisii minime de compuşi organici;
– lipsa efectului Blue Haze la coş;
– economii de energie de până la 10%;

Solutiile tehnice implementate sunt in conformitate cu cele mai bune practici utilizate in industria panourilor pe baza de lemn. In urma monitorizarilor efectuate la sursele de emisie de pe amplasamentul Kronospan au rezultat valori ale concentratiilor de poluanti sub valorile limita admise prin Autorizatia Integrata de Mediu SB67/2007 revizuita la 01.03.2010. Rezultatele monitorizarilor sunt publice si pot fi consultate pe site-ul companiei. Kronospan intretine permanent instalatiile de epurare si urmareste periodic caracteristicile tehnice si variabilele de proces realizand mentenanta periodica a tuturor echipamentelor de pe platforma.

Facem precizarea ca informatiile publicate in aceasta declaratie de presa au legatura si cu publicarea neîntemeiată și nefundamentată a unor comentarii și articole in diverse medii online având un puternic caracter defaimător de natură să aducă atingere gravă imaginii companiei.

În ceea ce privește toate aceste afirmații defăimătoare și speculative, atragem atenția că acestea nu sunt susținute de publicarea sau referirea la vreun document care să confere legitimitate opiniilor astfel exprimate.

În primul rând subliniem că societatea Kronospan intelege si respecta toate formele de libera exprimare si oricare dintre ele precum si libertatile cetatenesti asigurate prin Constitutia Romaniei si legile incidente, atata vreme cat aceste drepturi sunt exercitate in limitele obiective impuse prin insesi normele legale. Totusi Kronospan nu va ezita să solicite in justitie repararea oricarui prejudiciu suferit și sanctionarea legala a celor care inteleg sa foloseasca spatiul virtual pentru a-si satisface propriile interese politice sau de orice alta natura.

Oana BODEA - Kronospan Sebeș

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO INCENDIU de vegetație uscată și litieră de pădure în satul Lăzești: Intervin pompierii din Scărișoara și Ocolul Sivic Gârda

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU de vegetație uscată și litieră de pădure în satul Lăzești: Intervin pompierii din Scărișoara și Ocolul Sivic Gârda Un incendiu de vegetație uscată și litieră de pădure a izbucnit marți după-masa, în jurul orei 16.00, în satul Lăzești, din comuna Scărișoara. Au intervenit pompierii din Scărișoara și Ocolul Silvic Gârda. Secția de pompieri Câmpeni […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea