Rămâi conectat

Actualitate

Declarația 600: Veniturile din activităţi independente trebuie declarate la Fisc până la 31 ianuarie

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Contribuabilii care obțin venituri din activități independente trebuie să-și declare aceste venituri, până la la data de 31 ianuarie. Pe baza respectivei declarații, autorităţile fiscale stabilesc suma pe care ei o datorează la sistemul public de pensii.

Declararea veniturilor care reprezintă baza lunară de calcul a contribuțiilor sociale se realizează prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a formularului 600, introdus prin Ordinul ANAF nr. 874/2012. Declarația 600 se depune pe suport hârtie, direct la registratura administrației financiare sau la oficiul poștal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau online de către contribuabilii care au un certificat digital calificat de semnătură electronică.

Persoanele care obțin venituri din activități independente datorează la sistemul de pensii o contribuție de 31,3% din venitul declarat (venitul pentru care doresc să se asigure). Potrivit reglementărilor, acest venit nu poate fi mai mic de 741 de lei (adică 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat – 2117 lei), dar nici mai mare de 10.585 lei (echivalentul a de 5 ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat).

Declaratia 600 se va depune anual până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale. În cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal, declarația privind venitul asigurat la sistemul public de pensii se va depune în termen de 15 zile de la începerea activității.

În baza declarației 600 depusă, organul fiscal emite decizia de impunere în care stabilește contribuția socială anual datorată și termenele de plată. Contribuția la pensii se plătește trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea