Rămâi conectat

Ştirea zilei

Decizie ÎCCJ: Închisoare cu suspendare pentru avocatul Radu Chebuțiu de la Baroul Hunedoara

Ziarul Unirea

Publicat

în

chebutiuAvocatul Radu Chebuțiu, de la Baroul Hunedoara, a rămas cu condamnarea de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare pentru trafic de influență, în urma deciziei pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în data de 18 noiembrie 2013.

Admite recursurile declarate de Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia și de inculpatul Chebuțiu Radu Flaviu împotriva sentinței penale nr.36 din 19 martie 2013 a Curții de Apel Alba Iulia – Secția Penală și pentru Cauze cu Minori. Casează, în parte, sentința penală atacată, numai în ceea ce privește greșita schimbare a încadrării juridice și greșita obligare a inculpatului la restituirea sumelor către martorul denunțător Hârciagă Marius și, rejudecând: În baza art.334 din Codul de procedură penală, schimbă încadrarea juridică a faptei savârșită de inculpatul Chebuțiu Radu Flaviu din infracțiunea de trafic de influență în formă continuată, prev. de art.257 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.41 alin.2 din Codul penal în infracțiunea de trafic de influență în formă simplă, prev. de art.257 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din Legea nr.78/2000. În baza art.257 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din Legea nr.78/2000 condamnă pe inculpatul Chebuțiu Radu Flaviu la pedeapsa de 2 ani și 6 luni închisoare. În baza art.71 alin.1 din Codul penal, interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a (dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice) și lit.b (dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat), pe durata și în condițiile art.71 alin.2 din Codul penal. În temeiul art.81 alin.1 si art.82 alin.1 din Codul penal, suspendă condiționat executarea pedepsei principale de 2 ani și 6 luni închisoare pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 6 luni. În temeiul art.71 alin.5 din Codul penal, pe durata suspendării condiționate a executării pedepsei închisorii se suspendă și executarea pedepsei accesorii. Pune în vedere inculpatului dispozițiile art.83 alin.1 din Codul penal, conform cărora, dacă în cursul termenului de încercare cel condamnat a săvârșit din nou o infracțiune, pentru care s-a pronunțat o condamnare definitivă chiar după expirarea acestui termen, instanța revocă suspendarea condiționată, dispunând executarea în întregime a pedepsei, care nu se contopește cu pedeapsa aplicată pentru noua infracțiune. În temeiul art.88 alin.1 din Codul penal, deduce din pedeapsa de 2 ani si 6 luni închisoare durata reținerii și a arestării preventive a inculpatului începând cu data de 11.09.2012 și până în data de 17.09.2012. În temeiul art.61 alin.4 din Legea nr.78/2000, dispune restituirea către denunțătorul Hârciagă Marius a sumelor de 6.000 lei și 1.100 euro. Menține celelalte dispoziții ale hotărârii atacate. Onorariul apărătorului desemnat din oficiu până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 50 lei, se va plăti din fondul Ministerului Justiției. Definitivă. Pronunțată în ședintă publică, azi 18 noiembrie 2013”, se arată în soluția publicată pe portalul instanței.

Reamintim că Radu Chebuțiu din Aiud, de profesie avocat, membru al Baroului Hunedoara, a fost acuzat că ar fi pretins şi primit bani de la un client pentru a interveni pe lângă medicii legişti în vederea obţinerii unui certificat medico-legal care să confirme o alcoolemie mai mică decât în realitate.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia, a rezultat că în calitate de avocat al Baroului Hunedoara, în cursul anului 2012, Radu Chebuțiu a pretins și primit sumele de 6.000 lei și 1.100 euro de la un denunțător, lăsând să se înțeleagă va interveni pe lângă funcționarii din cadrul Serviciului de Medicină Legală Alba și Institutului de Medicină Legală Cluj-Napoca, astfel încât, la analiza toxicologică, să se obțină un rezultat al alcoolemiei favorabil denunțătorului, de natură a nu atrage răspunderea penală a acestuia și implicit anularea permisului de conducere. Persoana denunțătoare fusese oprită în trafic de organele de poliție rutieră pe raza municipiului Alba Iulia, în timp ce conducea un autovehicul pe drumurile publice și a fost testată cu aparatul etilotest care a indicat o valoare peste limita legală admisă, fiind apoi condusă la Spitalul Județean Alba pentru recoltarea probelor biologice de sânge și stabilirea alcoolemiei.

Dosarul a fost judecat de Curtea de Apel Alba Iulia. (R.S.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Încă un telescaun la Șureanu: „Pătru III” va fi cea mai lungă instalație din zonă, de peste 2.300 de metri și a fost cumpărată second-hand din Austria

Ziarul Unirea

Publicat

în

Încă un telescaun la Șureanu: „Pătru III” va fi cea mai lungă instalație din zonă, de peste 2.300 de metri și a fost cumpărată second-hand din Austria Un nou telescaun urmează să fie instalat la Șureanu, iar pentru amplasarea instalației a fost solicitată emiterea acordului de mediu din partea APM Alba. Instalație de transport pe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea