Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție: Profesorii din școlile de stat sunt funcționari publici și pot fi acuzați de luare de mită

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, profesorii din școlile de stat sunt funcționari publici, pot fi acuzați de luare de mită și pot pot ajunge la închisoare.

Profesorii din școlile de stat sunt considerați, în sensul legii penale, funcționari publici, astfel că aceștia pot fi cercetați și pedepsiți penal pentru infracțiunea de luare de mită, a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) printr-o decizie apărută săptămâna trecută în Monitorul Oficial, potrivit avocanet.ro. Actualmente, pedeapsa pentru luare de mită este închisoarea de la trei la zece ani.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

„[Curtea] stabilește că profesorul din învățământul preuniversitar de stat are calitatea de funcționar public în accepțiunea dispozițiilor art. 175 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul penal”, scrie în documentul publicat în Monitor.

Mai exact, prevederea indicată face referire la faptul că „funcționar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remunerație (…) exercită (…) o funcție publică de orice natură”, așa cum scrie în Codul penal.

Funcționarii publici care pretind ori primesc bani sau alte foloase necuvenite ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce ține de îndatoririle lor de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește, potrivit Codului penal.

Concret, pedeapsa pentru luarea de mită constă în închisoare de la trei la zece ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică sau de a exercita profesia/activitatea în executarea căreia s-a săvârșit fapta. Fapta este pedepsită indiferent că mita este pretinsă sau primită în mod direct sau în mod indirect, pentru sine sau pentru altă persoană.

Decizia luată de ICCJ vizează un dosar în care o profesoară de liceu a cerut mită 500 de lei (câte 25 de lei de la fiecare elev al clasei) pentru a promova copiii la geografie.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Alertă METEO | Vortex polar peste România: Specialiștii anunță viscol, ger, furtuni de zăpădă și ninsori abundente în Europa

Bera Larisa

Published

on

Alertă METEO | Vortex polar peste România: Specialiștii anunță viscol, ger, furtuni de zăpădă și ninsori abundente în Europa Vremea se schimbă radical în Europa. Meteorologii au anunțat fenomene meteo extreme, precum ninsori abundente, viscol și ploi. Vortexul polar se îndreaptă spre România. O depresiune superioară extinsă va apărea deasupra Europei, din cauza intruziunii de […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea