Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

De unde vine tradiția ciocnirii ouălor de Paște și alte superstiții

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

De unde vine tradiția ciocnirii ouălor de Paște și alte superstiții

Tradiția ciocnirii ouălor de Paște datează din antichitate și s-a păstrat până în zilele noastre. Cu toții știm acest obicei, puțini cunoaștem, însă, de unde vine și ce simbolizează.

Într-adevăr, ciocnirea ouălor de Paște este un obicei creștinesc pe care ni l-am însușit fără a ne întreba când și de ce a apărut.

De ce se vopsesc ouăle în roșu
Se știe că, pe când se afla răstignit pe cruce Mântuitorul Iisus Hristos, Fecioara Maria a adus un coș de ouă căutând să ajungă la bunătatea evreilor. Dar aceștia s-au înverșunat și mai tare împotriva Fiului Domnului.

Coșul cu ouă a fost așezat la picioarele Mântuitorului și la un moment dat s-a umplut de sângele curs din rănile lui Iisus. Atunci, El i-a grăit astfel Mariei: „De acum, să faceți și voi ouă roșii, în aducere aminte”.

Așadar, de la momentul răstignirii lui Hristos creștinii au început să vopsească ouă roșii.

Ciocnirea ouălor a pornit de la sate. Din vechi timpuri acolo a existat credința că, atunci când ouăle sunt ciocnite, persoanele dragi trecute la cele veșnice vor auzi că pe Pământ a venit Paştele şi se vor bucura alături de cei vii de Învierea Domnului.

Există, însă, și o interpretare simbolistică a ouălor colorate. Se știe că, din antichitate, oul simbolizează fertilitatea, renaşterea şi viaţa. Vopsirea ouălor în diferite culori se făcea primăvara și simboliza renașterea naturii printr-o explozie cromatică a florilor.

Încondeierea ouălor, tradiție încă păstrată în unele zone din țară, ascunde o simbolistică aparte. De exemplu, linia dreaptă verticală simbolizează viaţa, iar cea dreaptă orizontală, moartea. Linia dublă dreaptă înseamnă eternitate, cea cu dreptunghiuri, gândirea şi cunoaşterea. Linia uşor ondulată este apa, spirala – timpul și eternitatea, iar dubla spirală, legătura dintre viaţă şi moarte.

În multe regiuni din țară, ouăle se vopsesc în Vinerea Mare (dar există și locuri în care se vopsesc în Joia Mare). În această zi, creștinii țin post negru și nu fac treabă prin casă, doar „munca” din bucătărie pentru pregătirea bucatelor tradiționale.

De asemenea, un alt obicei întâlnit este acela ca, în dimineaţa din duminica Paştelui, să se spele faţa cu apă proaspătă, în care se pune un ou roşu, spre a fi tot anul sănătos și frumos.

Trucuri pentru vopsitul ouălor de Paște
Pentru a avea cele mai frumoase ouă roșii este bine să ții cont de câteva trucuri.

În primul rând, preferabil ar fi să folosești ouă de ţară, cât mai albe, căci acestea asigură claritate nuanței. De asemenea, verifică să nu fie coaja crăpată.

Înainte să vopsești ouăle, spală-le cu atenție în apă cu puțin oțet (poți folosi și detergent lichid de vase) pentru a înlătura grăsimea de pe coajă, astfel ca vopseaua să se prindă mai bine.

Pentru modele, pot fi folosite inclusiv frunze de pătrunjel (sau de orice altă plantă), care se lipesc de coajă înainte ca oul să fie introdus într-un ciorap și apoi pus la vopsit.

Ouăle vopsite trebuie șterse cu un şerveţel îmbibat în ulei. Astfel, acestea vor căpăta strălucire și îi vor încânta pe musafirii la masa de Paște.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Șoferi ”BEȚI MANGĂ”, depistați de polițiști pe drumurile din Alba: Bărbat cu o alcoolemie de 0,88 mg/l și fără permis, din Sebeș, prins în Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șoferi ”BEȚI MANGĂ”, depistați de polițiști pe drumurile din Alba: Bărbat cu o alcoolemie de 0,88 mg/l și fără permis, din Sebeș, prins în Alba Iulia Polițiștii din Alba au depistat trei șoferi ”beți mangă”, pe drumurile din județ. Un bărbat din Sebeș cu o alcoolemie de 0,88 mg/l și fără permis, prins în Alba […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea