De unde vine legenda iepurașului de Paște? Ce simbolizează cel mai îndrăgit personaj de Paște și cum a ajuns un simbol al sărbătorii creștine

De unde vine legenda iepurașului de Paște? Ce simbolizează cel mai îndrăgit personaj de Paște și cum a ajuns un simbol al sărbătorii creștine

Deși Paștele este cea mai importantă sărbătoare religioasă a creștinilor, cel mai îndrăgit personaj al Sărbătorilor Pascale, își originea în tradițiile păgâne.

Îndrăgitul iepuraș de Paște, este un simbol păgând, avânduşi originile într-un mit anglo-sanxon al zeiţei Eostre (sau Ostara). În tradiția păgână anglo-saxonă Eostre/Ostara, era cunoscută drept zeița fertilității, a răsăritului și a primăverii. Potrivit unei legende, într-o zi, zeița a găsit o pasăre rănită în timpul iernii, iar singura soluţie pentru a o salva a fost să o transforme în iepure.

ELIT

Deşi nu mai era pasăre, iepurele putea să facă ouă. Primăvara avea loc un festival dedicat zeiţei, care ţinea din martie până la sfârşitul lui aprilie. Acest iepure a adus ouă viu colorate, pe care zeiţa le-a dăruia copiilor, sub formă de cadouri.

Cum a ajuns iepurașul un simbol al sărbătorii creştine?

Cu toate că Biblia menţionează în Levitic (11: 6) iepurele ca fiind un animal necurat: „Iepurele, chiar dacă rumegă, nu are copitele divizate; deci, este un animal necurat pentru voi“, în arta creştină patrupedul este asociat în mod regulat cu renaşterea şi învierea.

Când creştinismul a ajuns la anglo-saxoni, multe tradiţii din timpul festivalului lui Eostre au fost adaptate în ceremoniile în onoarea Învierii lui Iisus, întrucât aveau loc în acelaşi timp şi îi încurajau pe păgâni să se convertească. Drept rezultat, numele Paştelui în engleză, Easter, provine de la Eostre.

Citește și: MESAJE de PASTE • URARI de PASTE • FELICITARI de PASTE

Iepuraşii fac parte din poveste întrucât sunt simbolul lui Eostre, dar şi pentru că iepurii sunt puternic legaţi de lună în tradiţia păgână. Iepurele era şi un simbol al lunii, iar ciclurile lunii determină în ce zi sărbătorim Paştele în fiecare an.

În zilele noastre, iepuraşul de Paşte există cam în toată lumea, existând doar mici diferenţe între tradiţii. Există însă câteva locuri unde iepurele este înlocuit de alte animale. În Elveţia, de exemplu, cucii aduc ouăle colorate la copii, iar în anumite zone din Germania, cei mic cred în vulpiţa de Paşte.

Primii iepurași de Paște dulci au luat naștere, în secolul al XIX-lea, în Germania, fiind făcuți din aluat de foi și zahăr.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419