Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

De râsul lumii: Legea ANTIFUMAT intră în vigoare peste o zi, dar nimeni nu știe cum se va proceda. Normele de aplicare nu au fost, încă, anunțate!

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

LEGEA ANTIFUMATLegea care interzice fumatul în spaţiile publice închise intră în vigoare miercuri, însă nimeni nu ştie cum se va proceda, pentru că autorităţile nu au elaborat încă normele de aplicare. Asta îi pune în mare încurcătură atât pe cei responsabili de controale şi amenzi, cât şi pe patronii de localuri, care nu ştiu exact cum să amenajeze spaţiile pentru fumători, notează adevărul.ro. Deputata PSD Aurelia Cristea, iniţiatoarea legii antifumat, a declarat pentru sursa citată că normele legii vor fi anunțate, ”cel mai probabil miercuri, astfel încât, începând cu data de 17 martie, cei care au atribuţii în aplicarea legii să o poată face”.

Legea antifumat provoacă derută în instituţiile statului, dar şi în rândul proprietarilor de restaurante. Normele de aplicare nu au fost publicate, iar şefii de instituţii şi de restaurante vor aplica legea…după ureche. Cert este că de joi nu se va mai fuma în restaurante şi cluburi, în şcoli şi spitale, nici măcar în spaţiile libere din apropierea locurilor de joacă pentru copii sau şcoli. Singurele indicii despre cum se va aplica legea vin de la un draft cu normele de implementare şi aplicare a legii antifumat, care însă nu sunt definitive. Concret, fumatul este interzis în toate spaţiile publice închise. În această categorie intră şi spaţiile comune din clădirile rezidenţiale sunt considerate publice, aşa că nu se va mai putea fuma nici pe scara blocului.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Citiți și De JOI: ADIO ţigări aprinse în baruri şi restaurante! Intră în vigoare legea care interzice fumatul în spațiile publice. Cine vă poate amenda

Fumatul este interzis în toate cluburile, inclusiv în cele private, cu acces restricţionat. Maşina de serviciu este considerată „loc de muncă“, aşa că fumatul este interzis. La fel şi în taxi. În pensiuni, hoteluri şi hosteluri, fumatul va fi permis doar în interiorul camerelor închiriate de clienţi. Aceeaşi regulă se aplică şi în căminele pentru bătrâni şi alte spaţii cu destinaţie similară. Spaţiile publice închise şi spaţiile închise de la locul de muncă trebuie marcate cu indicatoare prin care să se arate „Fumatul interzis“.

Unde se poate fuma? Orice terasă care are mai mult de un perete/acoperiş/plafon sau un tavan este spaţiu deschis. Ce este peste un perete/acoperiş/tavan, adică doi pereţi/acoperiş/tavan nu se poate fuma. Umbrelele nu intră în discuţie, intră în discuţie în schimb copertinele de plastic, prin perete se înţelege inclusiv un perete de plastic/folie/lemn etc.

Cine aplică legea? Poliţia este cea care, potrivit legii, veghează la respectarea noilor norme antifumat. Pentru asta, poliţiştii au voie să cerceteze înregistrările camerelor video pentru a observa dacă s-a fumat şi pot folosi aparate care măsoară obiectiv existenţa în spaţiile închise a reziduurilor din fumul de tutun. De asemenea, în timpul unui control, poliţiştii trebuie să verifice dacă a fost desemnată o persoană responsabilă de aplicarea legii, a fost introdusă sancţionarea cu abatere disciplinară gravă a încălcării legii în regulamentul de ordine interioară sau dacă este afişat numărul de telefon la care cetăţenii pot sesiza încălcarea legii.

Iniţiatoarea Legii antifumat, deputata PSD Aurelia Cristea, a explicat pentru „Adevărul“ cum se vor aplica noile norme. Potrivit acesteia, sarcina patronilor de restaurante şi localuri va fi destul de simplă.

Adevărul: Legea antifumat intră miercuri în vigoare iar normele de aplicare încă nu au fost anunţate. Când se va întâmpla acest lucru?

Aurelia Cristea: Este foarte posibil ca miercuri să fie anunţate normele de implementare şi de aplicare a legii antifumat, astfel încât începând cu data de 17 martie, cei care au atribuţii în aplicarea legii să o poată face.

Aţi participat şi la elaborarea normelor de aplicare? Este sarcina Guvernului să elaboreze acele norme, instrucţiuni de aplicare a legii pentru toate instituţiile publice şi pentru cei care trebuie să constate contravenţiile. Eu nu am cum să interferez cu această activitate, pentru că e o problemă de executiv, nu de legislativ.

Cum vor proceda instituţiile publice? Trebuie să luăm în calcul următorul lucru: în lege se spune că fiecare instituţie publică este obligată să treacă în regulamentul de organizare şi funcţionare prevederile acestei legi, astfel încât să asigure respectarea ei în sensul în care nicăieri la locul de muncă nu se poate fuma.

Ce presupune asta? Asta înseamnă că este afişat peste tot acel sticker cu „Fumatul interzis“, că sunt amenajate acele balcoane, terase în aer liber care să creeze condiţii pentru fumători.

Concret, ce obligaţii au patronii de localuri? Au obligaţia să afişeze, la loc vizibil, avertismentul cu „Fumatul interzis“. De asemenea, trebuie să elimine scrumierele din spaţiile închise, pentru că prezenţa lor poate induce ideea că fumatul este permis. Se vor amenaja în aer liber locuri speciale pentru fumători – terase, în faţa localurilor etc. Sunt chestiuni absolut simple.

Potrivit inițiatoarei legii, dacă totuşi se întâmplă ca unii clienţi să nu respecte regulile, aceştia pot fi sancţionaţi cu amenzi între 100 şi 500 de lei. Angajaţii trebuie să anunţe poliţia, pentru că se pune practic în pericol activitatea unităţii respective.

”În instrucţiunile de aplicare a legii care vor apărea în curând, există o secţiune specială referitoare la cine se pot sesiza cazurile de încălcare a legii”, a mai precizat aceasta. (C.M.)

sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Broccoli – în topul celor mai bune alimente din lume. Beneficii ale consumului și proprietăți

Ziarul Unirea

Published

on

Broccoli – în topul celor mai bune alimente din lume. Beneficii ale consumului și proprietăți Mâncaţi broccoli din belşug! Este sfatul oricărui nutriţionist şi ar trebui să-l respectaţi dacă vreţi dintr-o dată ca în farfurie să îşi găsească locul un aliment extrem de sănătos. Nu este o modă, nu este o recomandare generală de care […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea