De JOI: ADIO ţigări aprinse în baruri şi restaurante! Intră în vigoare legea care interzice fumatul în spațiile publice. Cine vă poate amenda

fumatMai sunt doar trei zile în care românii își mai pot aprinde ţigările în baruri şi restaurante, fără teama că vor fi amendaţi. De joi, 17 martie, când va intra în vigoare legea, fumatul va fi interzis în toate spaţiile publice închise, precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii.

Cine va încălca legea şi îşi va aprinde ţigara în spaţiul public riscă amenzi ce pot ajunge la 500 de lei.

ELIT

În cazul persoanelor juridice care nu vor respecta interdicţiile referitoare la fumat se vor aplica sancţiuni cu înăsprire graduală. La prima abatere – amenda este de 5.000 de lei, la a doua abatere – 10.000 de lei plus suspendarea activităţii. La a treia abatere – amenda se ridică la 15.000 de lei, la care se adaugă închiderea unităţii.

Cine are dreptul să vă amendeze dacă fumați în spațiile publice

Lista celor care au competenţa să constate contravenţiile şi să aplice amenzile prevăzute de legea care va intra în vigoare joi a fost publicată vineri, 11 martie, în Monitorul Oficial.

Toate precizările sunt incluse în Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 47/2016 privind desemnarea personalului competent să constate contravenţiile şi să aplice sancţiuni contravenţionale prevăzute de Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Astfel, persoanele care pot să constate contravenţiile şi să aplice amenzile prevăzute de lege sunt:

  • ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române;
  • ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române;
  • personalul din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene/ Bucureşti-Ilfov;
  • ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române.

Prevederile Legii nr. 15/2016 vor intra în vigoare pe 17 martie. (A.M.)

sursa: digi24.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...