De la Ion, Gheorghe şi Vasile, la Termopan, Semafor şi Televizor, noile nume ”NEAOȘE românești” cu care și-au botezat conjudețenii noștri copiii!!
De la Ion, Gheorghe şi Vasile, la Termopan, Semafor şi Televizor, noile nume ”neaoșe românești” cu care și-au botezat conjudețenii noștri copiii!!
Când e vorba despre prenumele date copiilor la naștere, unii dintre conaționalii noștri își dovedesc din plin originalitatea, fapt confirmat de comisarul de poliție Lucian Barboș, șeful Direcției Publice Comunitare de Evidența Persoanelor Alba. Dacă majoritatea românilor își botează copiii cu prenume biblice sau derivate ale acestora (Ioan, Gheorghe, Dumitru, Petru, Mihai, Luca, Matei, David, Marc, Maria, Elena, Ioana, Ștefania, Andreea, Gabriela ș.a.) ori cu alte prenume „normale”, părinții în cauză doresc ca odraslele lor să iasă în evidență încă de când au văzut pentru prima dată lumina zilei prin numele pe care le poartă.
Așa se ajunge ca unii copii să poarte prenume ridicole sau chiar indecente, în situația acestora din urmă, conform ultimelor reglementări legale, lucrătorul de la „Evidența Persoanei” putând să interzică înscrierea acestora în certificatul de naștere. Din același motiv nu le enumerăm nici noi. Iar imaginația părinților cuprinde o paletă foarte largă de domenii de inspirație: de la obiecte, bani, mărci de mașini, funcții, meserii, naționalități, animale, plante și fructe, la personalități istorice, actori, personaje de basm sau de film.
Dintre prenumele provenite din denumirea unor obiecte cele mai cunoscute sunt: Termopan, Semafor și Televizor, iar dintre cele inspirate din denumirile de bani, Dolar și Mărcuța. Alți concetățeni poartă prenume cu semnificație de naționalități: Spaniolul, Italianul. Cel puțin ciudate sunt asocierile unor nume cu prenume ale unor personalități: Napoleon, Avram Iancu, dar există și români, puțin ce-i drept, care au prenumele… Ministru. Dacă prenumele Mercedes a devenit deja celebru printre fete, partea masculină este reprezentată de prenumele Ford.
Pentru a le arăta gingășia, unele mame și-au botezat fetele cu prenume de plante, fructe sau flori, altele decât cel generic (Florina) și cele frecvent uzitate (Lăcrămioara, Crina, Violeta, Laura, Margareta, Narcisa etc.), cum ar fi Cireșica, Lămâița, Căpșunica, Iedera, Liana, dar și… Fasolea, unele dintre acestea având și reprezentarea masculină: Brad, Stejar etc. Băieții mai poartă și prenumele unor animale, precum Jderul sau Ursu, dar există și copii botezați după personaje de basm – Prințișorul – sau de film Batman. Fie din proprie inițiativă, fie la recomandarea propriilor părinți sau nași, alți părinți le-au dat copiilor prenumele unor actori și cântăreți renumiți: Elvis, Rihhana, Katherine, Bryan, Kevin etc.
Comisarul Lucian Barboș ne-a declarat că o parte dintre aceste nume se regăsesc și în analele Direcției Publice Comunitare de Evidența Persoanelor Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Cum a ajuns oița Ziggy din jucăria unei fetițe, mascota unui oraș, fotografiată cu politicieni, personalități importante și artiști din toată România
Cum a ajuns oița Ziggy din jucăria unei fetițe, mascota unui oraș, fotografiată cu politicieni, personalități importante și artiști din toată România Pe Cosmin Székely și oița de pluș Ziggy îi cunoaște toată lumea. Prea puține persoane sunt în județ care să nu fi văzut pozele în care mascota apare alături de personalități importante sau […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentarii24 de ore ago
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentarii13 ore ago
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentarii15 ore ago
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Ştirea zilei3 zile ago
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată