Rămâi conectat

Curier Județean

De la ANA la Caiafa pentru un raport al activităţii concrete a agenţilor antidrog

Publicat

în

Din 13 noiembrie a intrat în vigoare Legea nr.194/2011, care a dus la închiderea tuturor magazinelor de etnobotanice iar ziarul Unirea a semnalat acest lucru la momentul publicării actului normativ în Monitorul Oficial. Aşadar, părinţii vor sta puţin mai liniştiţi pentru că copiii lor nu mai pot să işi procure cu atâta uşurinţă aceste plante etnobotanice. Vor trebui să fie însă vigilenţi în legătură cu obiceiurile adolescenţilor deoarece nu se pot baza pe nimeni altcineva.

În caz că nu aţi aflat până acum, în oraşul Alba Iulia îşi desfăşoară activitatea, din anul 2002, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Alba, ca structură componentă a Agenţiei Naţionale Antidrog (A.N.A.), la rîndul ei, direcţie în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Atribuţiile principale ale structurii din Alba a A.N.A. sunt prevenirea consumului de droguri, asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor, de monitorizare a fenomenului de trafic şi consum de substanţe interzise. În plus, această instituţie are rolul de a propune modificarea legislaţiei în domeniul său de activitate şi de a participa la aplicarea dispoziţiilor privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope.

Electrica Furnizare Discount

Desi consumul de SNPP – substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, comercializate sub denumirea de „etnobotanice” sunt un capitol distinct în Raportul National privind Situaţia Drogurilor din 2011 a A.N.A. şi ar trebui să fie o coordonată importantă şi în activitatea reprezentantei judeţene din Alba, coordonatorul Claudiu Duşa spune ca încă nici măcar nu s-a informat despre aeastă lege.

Dacă n-ar avea Antidrog în denumire s-ar putea crede că ANA din Alba se ocupă de jocuri şi concursuri

Întrebat despre bugetul total al centrului, coordonatorul acestuia a declarat că “nu are buget”! Deşi “agenţii antidrog” sunt platiţi de la bugetul statului, beneficiind ca instituţie si de contribuţii de la Consiliul Judeţean Alba, de la primăriile din judeţ prin acţiunile organizate în parteneriat cu diverse ONG-uri.

Lăsând la o parte faptul că sediul centrului este o zonă restricţionată, în care nu sunt permise reportofoane, camere de fotografiat sau de filmat, sau orice alt mijloc electronic de înregistrare, măsuri excesive şi în comparaţie cu o unitate militară ultra-secretă, despre prezenţa instituţiei de prevenire si monitorizare a consumului de droguri în viaţa judeţului putem spune că “e bogată, dar lipseşte cu desăvârşire”.

Primul punct in raportul de activitate al centrului este, si citez: “Concurs Naţional „Mesajul meu Antidrog” 2010-2011, unde la faza judeţană au participat 100 de elevi, a avut loc evenimentul festiv de premiere a câştigătorilor ediţiei a VIII-a; a avut loc festivitatea de premierea a celor 7 câştigători din jud. Alba, de la faza naţională, a celei de-a VII-a ediţii a concursului”. Apoi sunt enumerate cam toate liceele si colegiile din judeţ, unde, se spune ca mii de elevi si zeci de profesori, evident, au fost convinşi că drogurile, fie ele cele clasice, alcoolul sau etnobotanicele sunt rele si nu e bine sa fie consumate.

Bogdan PRESECAN

Dacă doriţi să ne împărtăşiţi păreri sau informaţii legate de activitatea Centrului din Alba al Agenţiei Naţionale Antidrog  nu ezitaţi să ne scrieti pe adresa de email [email protected]

 

Publicăm mai jos raportul de activitate al Centrului ANA pentru anul în curs:

 

Perioada 01 ianuarie-31 octombrie 2011.

 Prevenirea consumului de droguri  în şcoală:

 Proiecte naţionale

– Concurs Naţional „Mesajul meu Antidrog” 2010-2011, unde la faza judeţană au participat 100 de elevi, a avut loc evenimentul festiv de premiere a câştigătorilor ediţiei a VIII-a; a avut loc festivitatea de premierea a celor 7 câştigători din jud. Alba, de la faza naţională, a celei de-a VII-a ediţii a concursului.

Proiecte regionale

–  „Conştient nu dependent”, în cadrul căruia au avut loc activităţi adresate unui număr de 320 de elevi şi 14 cadre didactice, din cadrul Colegiul Economic “Dionisie Pop Marţian” Alba Iulia.

– „FII FREE” s-au realizat o serie activităţi de prevenire realizate în beneficiul a 355 elevi şi 11 profesori din cadrul Liceului Sportiv Alba Iulia, Liceului de Muzică şi Arte Plastice Alba Iulia şi Colegiului „Naţional Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba a găzduit spectacolul „Iubeşte Viaţa!”, la eveniment au participat 400 tineri din unităţile de învăţământ din municipiul Alba Iulia; în alta serie au beneficiat de activităţi un număr de 92 elevi din cadrul Liceului Sportiv Alba Iulia şi Liceului de Muzică şi Arte Plastice Alba Iulia; Liceul de Muzică şi Arte Plastice Alba Iulia a găzduit spectacolul muzical antidrog „Muzica te înalţă”, ca alternativă la consumul de droguri, eveniment la care au participat 100 tineri din unităţile de învăţământ din municipiul Alba Iulia.

Proiecte locale

– „Alege Viaţa! Spune Nu Drogurilor!” benficiari fiind un număr de: 1160 de elevi din cadrul Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba şi Liceului de Muzică şi Arte Plastice Alba, Grup Şcolar „Corneliu Medrea” Zlatna, Grup Şcolar „Horea, Cloşca şi Crişan”Abrud, Grupul Şcolar Agricol „Alexandru Borza” Ciumbrud, Grupul Şcolar „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieş, Colegiul Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia şi Colegiul Tehnic Apulum Alba Iulia, Grup Şcolar Forestier Câmpeni, Colegiul Naţional Avram Iancu Câmpeni, Grup Şcolar”Corneliu Medrea” Zlatna, Grup Şcolar Horea, Cloşca şi Crişan Abrud, elevii au primit pixuri inscripţionate cu logoul „Alege Viaţa! Spune Nu Drogurilor”.

– „Alcoolul-o alegere greşită” au avut loc informări adresate unui număr de 280 de elevi şi 8 profesori din unităţile şcolare implicate: Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” Alba Iulia, Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia şi Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia .

– „Avantajele vieţii fără droguri” în 11 dintre unităţile şcolare din judeţ au fost informaţi 275 de elevi.

Campanii naţionale:

– „Să facem din fiecare zi, O zi fără tutun” – prima serie: activităţi de prevenire în mediul şcolar în beneficiul a 100 de tineri şi acţiunea ce a constat în oferirea a 1000 de îngheţate în schimbul ţigărilor tinerilor fumători din Alba Iulia parteneri fiind SC Alpin 57 Lux SRL Sebeş şi Asociaţia Pro Tinereţe Alba Iulia.

– „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii” desfăşurată la: Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia, din cadrul căruia au participat un număr de 50 elevi, Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia, din cadrul căruia au participat un număr de 65 elevi, Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” Alba Iulia, din cadrul căueia au participat un număr de 40 elevi, Liceul Teologic Romano Catolic Alba Iulia, din cadrul căruia au participat un număr de 64 elevi, Centrul Eucaţional „Sfântul Mucenic Ciprian” Ocna Mureş, din cadrul căruia au participat 25 de elevi, Aşezământul „Sfântul Vasile cel Mare” Alba Iulia, din cadrul căruia au participat 12 de elevi, Aşezământul Centrul Eucaţional „Sfântul Nicolae” Alba Iulia, din cadrul căruia au participat 20 de elevi, Centrul Arnsberg, casele de tip familial din Oarda, Bărăbanţ şi Alba Iulia, din cadrul cărora au participat 20 de elevi.

– “Alternative. Implică-te! În comunitatea ta drogurile nu îşi au locul” în cadrul căreia  beneficiari au participat un număr de 120 din cadrul HCC Alba Iulia, 73 de elevi din cadrul Şcolii cu clasele I-VIII Nr. 2 Sebeş; a avut loc participarea la Seminarul cu tema „Prevenirea criminalităţii şi violenţei” organizat de Şcoala cu clasele I-VIII „Vasile Goldiş” Alba Iulia unde au fost informaţi un număr de 50 de şcolari români şi turci, 5 profesori români şi 4 profesori turci, partenerii de origine turcă provenind de la Şcoala Yavuz Selim Ilkogretim Okulu Adana – Turcia; participarea în calitate de partener la manifestările dedicate Zilelor Tineretului organizate de Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Alba.

Absentul” – au fost realizate un număr de 20 de activităţi de prevenire în cu un număr total al beneficiarilor de 715 tineri.

Activităţi punctuale: în cadrul Colegiului Liceal Militar „Mihai Viteazu” Alba Iulia, au participat la activităţi specifice de prevenire un număr de 300 elevi şi 3 cadre didactice.

 Acţiuni în tabere şcolare:

◄ acţiune de informare la Centrul de Agrement Arieşeni, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Alba, beneficiari fiind un număr de 70 elevi;

◄ acţiune de informare la Centrul de Agrement Poiana Vadului, în parteneriat cu Asociaţia „Pro tinereţe” Alba Iulia, beneficiari fiind un număr de 30 elevi;

◄ Acţiune de informare la Centrul Internaţional de Tineret Cetea, în parteneriat cu Asociaţia „Pro tinereţe” Alba Iulia şi IPJ Alba, beneficiari fiind un număr de 15 elevi;

◄ Acţiune de informare la Tabăra de la Mănăstirea Lupşa, în parteneriat cu Asociaţia „Pro tinereţe” Alba Iulia, beneficiari fiind un număr de 15 elevi;

◄ acţiune de informare la Centrul de Agrement Arieşeni, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Alba, beneficiari fiind un număr de 65 elevi;

◄ acţiune de informare la Centrul de Agrement Poiana Vadului, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Alba, beneficiari fiind un număr de 40 elevi;

◄Acţiune de informare la Centrul Internaţional de Tineret Cetea, în parteneriat cu Asociaţia „Pro tinereţe” Alba Iulia, beneficiari fiind un număr de 15 elevi;

◄ Acţiune de informare la Tabăra de la Strungari, în parteneriat cu Asociaţia „Pro tinereţe” Alba Iulia, beneficiari fiind un număr de 31 elevi;

◄ acţiune de informare la Centrul de Agrement Roica, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Alba, beneficiari fiind un număr de 46 elevi;

◄ Acţiune de informare la Tabăra de la Strungari, în parteneriat cu Asociaţia „Pro tinereţe” Alba Iulia, beneficiari fiind un număr de 31 de elevi;

◄Campania Absentul-acţiune de informare la Centrul de Agrement Arieşeni, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Alba, beneficiari fiind un număr de 60 elevi;

◄ Campania Absentul – acţiune de informare la Centrul de Agrement Poiana Vadului, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Alba, beneficiari fiind un număr de 35 elevi;

◄ Campania Absentul – acţiune de informare la Centrul Internaţional de Tineret Cetea, în parteneriat cu Asociaţia „Pro tinereţe” Alba Iulia, beneficiari fiind un număr de 15 de elevi.

Prevenirea consumului de droguri în comunitate:

– participarea la seminarul informativ „Soluţii pentru reintegrarea socială a foştilor deţinuţi” organizat în Alba-Iulia de către Asociaţia AS 2001 Alba Iulia în parteneriat cu Penitenciarele Aiud şi Gherla.

participarea la simpozionul pe tema „Drogurile terapie sau vis?”, organizat de Şcoala Postliceală de Afaceri Alba-Iulia în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba

– activităţi desfăşurate pentru marcarea „Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri”: concurs Regional Studenţesc de pescuit staţionar  care  a avut loc pe balta „Saint Valley” de la Răhău – organizator fiind Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, Asociaţia Pescarilor Alba şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Alba, unde pe lângă activităţile specifice evenimentului au fost derulate şi activităţi de prevenire a consumului de droguri; masa rotundă organizată de Centrul Local Antidriscriminare Alba şi informarea cu privire la riscul consumului de substanţe noi cu propietăţi psihoactive, a 74 de tineri aflaşi la Centrul de Agrement Arieşeni, şi a 45 de tineri prezenţi la Centrului de Agrement Poiana Vadului.

– realizarea 2 sesiuni de informare a poliţiştilor locali ai Poliţiei Locale Alba Iulia, unde au participat 40 de poliţişti locali.

– realizarea unor întâlniri de lucru cu directorii unitaţilor şcolare (în număr de 16) din municipiul Alba Iulia;

– participare în calitate de invitat la grupul de lucru constituit cu ocazia Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane;

– alcătuire grup de lucru cu membrii Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Alba, pentru prelucrarea unui material cu tematică specifică antidrog;

Asistenţa consumatorilor

– în cadrul CPECA Alba au beneficiat de asistenţă un număr de 4 persoane, iar numărul persoanelor care au beneficiat de şedinţe de informare a fost de 35 de persoane (părinţi, rude, prieteni şi cadre didactice).

– Proiect Fred Goes Net – intervenţii timpuri la consumatorii de droguri care au fost identificaţi/depistaţi pentru prima dată  – s-au format 7  grupe la care au participat 88 de tineri consumatori de alcool şi drog (intervenţie în grup) unde au primit consiliere cu scopul de a reduce riscul pentru a nu deveni dependenţi; intervenţia în cadrul fiecărei grupe a durat 8 ore.

Publicitate

Curier Județean

Primăria Daia Română cumpără un buldoexcavator cu accesorii pentru efectuarea lucrărilor de întreținere în comună: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

Primăria Daia Română cumpără un buldoexcavator cu accesorii pentru efectuarea lucrărilor de întreținere în comună: Licitația, lansată în SEAP

Primăria comunei Daia Română a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru achiziția unui buldoexcavator cu accesorii. Valoarea totală estimată a contractului este de 415.700 lei, fără TVA.

Prin achiziția unui buldoexcavator cu accesorii pentru UAT Comună Daia Română, județul Albă se dorește întreținerea drumurilor agricole și stazilor, curățarea resturilor vegetale și întreținerea comunei la costuri mai reduse.

Achiziția cuprinde furnizarea unui buldoexcavator și accesorii (Cupă excavator 610 mm, Tocător de resturi vegetale cu lățime de lucru de minim 1200 mm și diametru de tocare de minim 50 mm, Cupa excavator 300 mm).

Electrica Furnizare Discount

Principalele beneficii generate de achiziția de buldoexcavator și accesorii

-Reducerea costurilor de întreținere a localității
-îmbunătățirea standardului de viață a locuitorilor comunei Daia Română.

Caracteristici tehnice și de performanță minime obligatorii pentru utilajul ce face obiectul achiziției:

 • Putere motor: minim 95 CP – maxim 100 CP
 • Greutate operaționala de minim 8.2 Tone
 • Transmisie tip POWER SHUTTLE cu patru trepte de viteză, înainte / înapoi
 • Cilindru de direcție plasat în față punții pentru mai multă protecție
 • Punte spate din construcție cu trei camere separate de ulei( diferențial și frână, și transmisii finale)
 • Diferențial blocabil 100% – montat pe manetă încărcător
 • Pompă hidraulică cu pistoane axiale și debit variabil
 • Presiunea sistemului hidraulic – minim 250 Bar
 • Debitul hidraulic necesar – minim 160 litri/minut
 • Cupa multifuncționala cu dinți, capacitate minim lm3 , lățime minim 2400mm
 • Paralel lift mecanic rezultat din geometria brațelor (la ridicare, cupa să rămână în aceeași poziție în raport cu solul, fără nici o intervenție din partea operatorului)
 • Sistem de revenire la poziția de săpare, și menținerea poziției cupei pe cursa de ridicare/coborâre
 • Radiatoare rabatabile pentru o curățare ușoara și rapidă
 • Elemente de protecție din cauciuc a radiatorului în partea frontală a utilajului.
 • Braț de excavare curbat, cu ranforsări, și profil îngust pentru vizibilitatea optimă
 • Balansier extensibil, adâncime de săpare minim 5700 mm
 • Forța de excavare cupa – minim 63.4 kN
 • Linie hidraulică auxiliară pentru picon
 • Unghi de rotire a cupei de excavare minim 200 grade

Anul de fabricație al utilajului trebuie să fie minim 2021.

Accesorii:

Cupa excavare minim 300 mm – maxim 350 mm
Cupa excavare minim 610 mm – maxim 700mm
Tocător de resturi vegetale cu lățime de lucru de minim 1200 mm și diametru de tocare de minim 50 mm

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Proiect pilot destinat străzilor neasfaltate pentru impermeabilizarea carosabilului. Trei străzi asfaltate în câteva zile

Publicat

în

La Sebeș a început un proiect pilot destinat străzilor neasfaltate, prin care se așterne o îmbrăcăminte bituminoasă ușoară pentru impermeabilizarea carosabilului, scopul principal fiind reducerea prafului și a pulberilor. Primele străzi pe care s-a intervenit sunt Florilor, Cânepiști și Sălane, urmând ca lista să fie completată în anul 2022 cu alte 14 străzi.

Lucrările se desfășoară într-un timp relativ scurt, iar soluția este eficientă având în vedere că Sebeșul numără aproximativ 100 de străzi nemodernizate. Structura rutieră realizată este formată din stabilizarea pietruirii existente cu un liant hidraulic pe o grosime de 20 cm și aplicarea unui tratament bituminos dublu de suprafață cu emulsie.

Evacuarea apelor pluviale de pe partea carosabilă se va efectua prin profilul transversal cu pantă unică de 2,5%.

Electrica Furnizare Discount

Bugetul pentru impermeabilizarea celor trei străzi cu strat asfaltic a fost de 520.000 lei (tva inclus), lungimea totală a străzilor însumând 1,3 km.

Primarul Dorin Nistor menționează că vor fi evaluate beneficiile acestui proiect, urmând ca în anul 2022 să se realizeze intervenții similare pe străzile: Arțarului, Secașului, Dorin Pavel (prelungire), Decebal (ramificație), Fagului, Paul Tomița – din Sebeș, str. 24 Ianuarie, Sânzâienelor, Oituz, Piața Săsească, Avântului – din Petrești și străzile Râului, Arini, Dumbrava – din Lancrăm.

Citește mai mult

Curier Județean

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 27 – 29 noiembrie 2021

Publicat

în

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 27 – 29 noiembrie 2021

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 20 – 22 noiembrie 2021. Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu atenție și în limitele vitezei legale, dacă este neaparat nevoie să o facă, dacă nu, sunt rugați să respecte restricțiile de circulație impuse de autorități.

Amplasarea radarelor în perioada 27- 29.11.2021

Electrica Furnizare Discount

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare