Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Curier Județean

De la ANA la Caiafa pentru un raport al activităţii concrete a agenţilor antidrog

Bogdan Presecan

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Din 13 noiembrie a intrat în vigoare Legea nr.194/2011, care a dus la închiderea tuturor magazinelor de etnobotanice iar ziarul Unirea a semnalat acest lucru la momentul publicării actului normativ în Monitorul Oficial. Aşadar, părinţii vor sta puţin mai liniştiţi pentru că copiii lor nu mai pot să işi procure cu atâta uşurinţă aceste plante etnobotanice. Vor trebui să fie însă vigilenţi în legătură cu obiceiurile adolescenţilor deoarece nu se pot baza pe nimeni altcineva.

În caz că nu aţi aflat până acum, în oraşul Alba Iulia îşi desfăşoară activitatea, din anul 2002, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Alba, ca structură componentă a Agenţiei Naţionale Antidrog (A.N.A.), la rîndul ei, direcţie în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Atribuţiile principale ale structurii din Alba a A.N.A. sunt prevenirea consumului de droguri, asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor, de monitorizare a fenomenului de trafic şi consum de substanţe interzise. În plus, această instituţie are rolul de a propune modificarea legislaţiei în domeniul său de activitate şi de a participa la aplicarea dispoziţiilor privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope.

Desi consumul de SNPP – substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, comercializate sub denumirea de „etnobotanice” sunt un capitol distinct în Raportul National privind Situaţia Drogurilor din 2011 a A.N.A. şi ar trebui să fie o coordonată importantă şi în activitatea reprezentantei judeţene din Alba, coordonatorul Claudiu Duşa spune ca încă nici măcar nu s-a informat despre aeastă lege.

Dacă n-ar avea Antidrog în denumire s-ar putea crede că ANA din Alba se ocupă de jocuri şi concursuri

Întrebat despre bugetul total al centrului, coordonatorul acestuia a declarat că “nu are buget”! Deşi “agenţii antidrog” sunt platiţi de la bugetul statului, beneficiind ca instituţie si de contribuţii de la Consiliul Judeţean Alba, de la primăriile din judeţ prin acţiunile organizate în parteneriat cu diverse ONG-uri.

Lăsând la o parte faptul că sediul centrului este o zonă restricţionată, în care nu sunt permise reportofoane, camere de fotografiat sau de filmat, sau orice alt mijloc electronic de înregistrare, măsuri excesive şi în comparaţie cu o unitate militară ultra-secretă, despre prezenţa instituţiei de prevenire si monitorizare a consumului de droguri în viaţa judeţului putem spune că “e bogată, dar lipseşte cu desăvârşire”.

Primul punct in raportul de activitate al centrului este, si citez: “Concurs Naţional „Mesajul meu Antidrog” 2010-2011, unde la faza judeţană au participat 100 de elevi, a avut loc evenimentul festiv de premiere a câştigătorilor ediţiei a VIII-a; a avut loc festivitatea de premierea a celor 7 câştigători din jud. Alba, de la faza naţională, a celei de-a VII-a ediţii a concursului”. Apoi sunt enumerate cam toate liceele si colegiile din judeţ, unde, se spune ca mii de elevi si zeci de profesori, evident, au fost convinşi că drogurile, fie ele cele clasice, alcoolul sau etnobotanicele sunt rele si nu e bine sa fie consumate.

Bogdan PRESECAN

Dacă doriţi să ne împărtăşiţi păreri sau informaţii legate de activitatea Centrului din Alba al Agenţiei Naţionale Antidrog  nu ezitaţi să ne scrieti pe adresa de email [email protected]

 

Publicăm mai jos raportul de activitate al Centrului ANA pentru anul în curs:

 

Perioada 01 ianuarie-31 octombrie 2011.

 Prevenirea consumului de droguri  în şcoală:

 Proiecte naţionale

– Concurs Naţional „Mesajul meu Antidrog” 2010-2011, unde la faza judeţană au participat 100 de elevi, a avut loc evenimentul festiv de premiere a câştigătorilor ediţiei a VIII-a; a avut loc festivitatea de premierea a celor 7 câştigători din jud. Alba, de la faza naţională, a celei de-a VII-a ediţii a concursului.

Proiecte regionale

–  „Conştient nu dependent”, în cadrul căruia au avut loc activităţi adresate unui număr de 320 de elevi şi 14 cadre didactice, din cadrul Colegiul Economic “Dionisie Pop Marţian” Alba Iulia.

– „FII FREE” s-au realizat o serie activităţi de prevenire realizate în beneficiul a 355 elevi şi 11 profesori din cadrul Liceului Sportiv Alba Iulia, Liceului de Muzică şi Arte Plastice Alba Iulia şi Colegiului „Naţional Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba a găzduit spectacolul „Iubeşte Viaţa!”, la eveniment au participat 400 tineri din unităţile de învăţământ din municipiul Alba Iulia; în alta serie au beneficiat de activităţi un număr de 92 elevi din cadrul Liceului Sportiv Alba Iulia şi Liceului de Muzică şi Arte Plastice Alba Iulia; Liceul de Muzică şi Arte Plastice Alba Iulia a găzduit spectacolul muzical antidrog „Muzica te înalţă”, ca alternativă la consumul de droguri, eveniment la care au participat 100 tineri din unităţile de învăţământ din municipiul Alba Iulia.

Proiecte locale

– „Alege Viaţa! Spune Nu Drogurilor!” benficiari fiind un număr de: 1160 de elevi din cadrul Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba şi Liceului de Muzică şi Arte Plastice Alba, Grup Şcolar „Corneliu Medrea” Zlatna, Grup Şcolar „Horea, Cloşca şi Crişan”Abrud, Grupul Şcolar Agricol „Alexandru Borza” Ciumbrud, Grupul Şcolar „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieş, Colegiul Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia şi Colegiul Tehnic Apulum Alba Iulia, Grup Şcolar Forestier Câmpeni, Colegiul Naţional Avram Iancu Câmpeni, Grup Şcolar”Corneliu Medrea” Zlatna, Grup Şcolar Horea, Cloşca şi Crişan Abrud, elevii au primit pixuri inscripţionate cu logoul „Alege Viaţa! Spune Nu Drogurilor”.

– „Alcoolul-o alegere greşită” au avut loc informări adresate unui număr de 280 de elevi şi 8 profesori din unităţile şcolare implicate: Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” Alba Iulia, Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia şi Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia .

– „Avantajele vieţii fără droguri” în 11 dintre unităţile şcolare din judeţ au fost informaţi 275 de elevi.

Campanii naţionale:

– „Să facem din fiecare zi, O zi fără tutun” – prima serie: activităţi de prevenire în mediul şcolar în beneficiul a 100 de tineri şi acţiunea ce a constat în oferirea a 1000 de îngheţate în schimbul ţigărilor tinerilor fumători din Alba Iulia parteneri fiind SC Alpin 57 Lux SRL Sebeş şi Asociaţia Pro Tinereţe Alba Iulia.

– „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii” desfăşurată la: Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia, din cadrul căruia au participat un număr de 50 elevi, Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia, din cadrul căruia au participat un număr de 65 elevi, Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” Alba Iulia, din cadrul căueia au participat un număr de 40 elevi, Liceul Teologic Romano Catolic Alba Iulia, din cadrul căruia au participat un număr de 64 elevi, Centrul Eucaţional „Sfântul Mucenic Ciprian” Ocna Mureş, din cadrul căruia au participat 25 de elevi, Aşezământul „Sfântul Vasile cel Mare” Alba Iulia, din cadrul căruia au participat 12 de elevi, Aşezământul Centrul Eucaţional „Sfântul Nicolae” Alba Iulia, din cadrul căruia au participat 20 de elevi, Centrul Arnsberg, casele de tip familial din Oarda, Bărăbanţ şi Alba Iulia, din cadrul cărora au participat 20 de elevi.

– “Alternative. Implică-te! În comunitatea ta drogurile nu îşi au locul” în cadrul căreia  beneficiari au participat un număr de 120 din cadrul HCC Alba Iulia, 73 de elevi din cadrul Şcolii cu clasele I-VIII Nr. 2 Sebeş; a avut loc participarea la Seminarul cu tema „Prevenirea criminalităţii şi violenţei” organizat de Şcoala cu clasele I-VIII „Vasile Goldiş” Alba Iulia unde au fost informaţi un număr de 50 de şcolari români şi turci, 5 profesori români şi 4 profesori turci, partenerii de origine turcă provenind de la Şcoala Yavuz Selim Ilkogretim Okulu Adana – Turcia; participarea în calitate de partener la manifestările dedicate Zilelor Tineretului organizate de Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Alba.

Absentul” – au fost realizate un număr de 20 de activităţi de prevenire în cu un număr total al beneficiarilor de 715 tineri.

Activităţi punctuale: în cadrul Colegiului Liceal Militar „Mihai Viteazu” Alba Iulia, au participat la activităţi specifice de prevenire un număr de 300 elevi şi 3 cadre didactice.

 Acţiuni în tabere şcolare:

◄ acţiune de informare la Centrul de Agrement Arieşeni, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Alba, beneficiari fiind un număr de 70 elevi;

◄ acţiune de informare la Centrul de Agrement Poiana Vadului, în parteneriat cu Asociaţia „Pro tinereţe” Alba Iulia, beneficiari fiind un număr de 30 elevi;

◄ Acţiune de informare la Centrul Internaţional de Tineret Cetea, în parteneriat cu Asociaţia „Pro tinereţe” Alba Iulia şi IPJ Alba, beneficiari fiind un număr de 15 elevi;

◄ Acţiune de informare la Tabăra de la Mănăstirea Lupşa, în parteneriat cu Asociaţia „Pro tinereţe” Alba Iulia, beneficiari fiind un număr de 15 elevi;

◄ acţiune de informare la Centrul de Agrement Arieşeni, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Alba, beneficiari fiind un număr de 65 elevi;

◄ acţiune de informare la Centrul de Agrement Poiana Vadului, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Alba, beneficiari fiind un număr de 40 elevi;

◄Acţiune de informare la Centrul Internaţional de Tineret Cetea, în parteneriat cu Asociaţia „Pro tinereţe” Alba Iulia, beneficiari fiind un număr de 15 elevi;

◄ Acţiune de informare la Tabăra de la Strungari, în parteneriat cu Asociaţia „Pro tinereţe” Alba Iulia, beneficiari fiind un număr de 31 elevi;

◄ acţiune de informare la Centrul de Agrement Roica, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Alba, beneficiari fiind un număr de 46 elevi;

◄ Acţiune de informare la Tabăra de la Strungari, în parteneriat cu Asociaţia „Pro tinereţe” Alba Iulia, beneficiari fiind un număr de 31 de elevi;

◄Campania Absentul-acţiune de informare la Centrul de Agrement Arieşeni, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Alba, beneficiari fiind un număr de 60 elevi;

◄ Campania Absentul – acţiune de informare la Centrul de Agrement Poiana Vadului, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Alba, beneficiari fiind un număr de 35 elevi;

◄ Campania Absentul – acţiune de informare la Centrul Internaţional de Tineret Cetea, în parteneriat cu Asociaţia „Pro tinereţe” Alba Iulia, beneficiari fiind un număr de 15 de elevi.

Prevenirea consumului de droguri în comunitate:

– participarea la seminarul informativ „Soluţii pentru reintegrarea socială a foştilor deţinuţi” organizat în Alba-Iulia de către Asociaţia AS 2001 Alba Iulia în parteneriat cu Penitenciarele Aiud şi Gherla.

participarea la simpozionul pe tema „Drogurile terapie sau vis?”, organizat de Şcoala Postliceală de Afaceri Alba-Iulia în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba

– activităţi desfăşurate pentru marcarea „Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri”: concurs Regional Studenţesc de pescuit staţionar  care  a avut loc pe balta „Saint Valley” de la Răhău – organizator fiind Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, Asociaţia Pescarilor Alba şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Alba, unde pe lângă activităţile specifice evenimentului au fost derulate şi activităţi de prevenire a consumului de droguri; masa rotundă organizată de Centrul Local Antidriscriminare Alba şi informarea cu privire la riscul consumului de substanţe noi cu propietăţi psihoactive, a 74 de tineri aflaşi la Centrul de Agrement Arieşeni, şi a 45 de tineri prezenţi la Centrului de Agrement Poiana Vadului.

– realizarea 2 sesiuni de informare a poliţiştilor locali ai Poliţiei Locale Alba Iulia, unde au participat 40 de poliţişti locali.

– realizarea unor întâlniri de lucru cu directorii unitaţilor şcolare (în număr de 16) din municipiul Alba Iulia;

– participare în calitate de invitat la grupul de lucru constituit cu ocazia Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane;

– alcătuire grup de lucru cu membrii Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Alba, pentru prelucrarea unui material cu tematică specifică antidrog;

Asistenţa consumatorilor

– în cadrul CPECA Alba au beneficiat de asistenţă un număr de 4 persoane, iar numărul persoanelor care au beneficiat de şedinţe de informare a fost de 35 de persoane (părinţi, rude, prieteni şi cadre didactice).

– Proiect Fred Goes Net – intervenţii timpuri la consumatorii de droguri care au fost identificaţi/depistaţi pentru prima dată  – s-au format 7  grupe la care au participat 88 de tineri consumatori de alcool şi drog (intervenţie în grup) unde au primit consiliere cu scopul de a reduce riscul pentru a nu deveni dependenţi; intervenţia în cadrul fiecărei grupe a durat 8 ore.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

MÂINE | Miting de protest la Fabrica de Arme Cugir: Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, vizită la secțiile modernizate ale Uzinei Mecanice

Ziarul Unirea

Published

on

MÂINE | Miting de protest la Fabrica de Arme Cugir: Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, vizită la secțiile modernizate ale Uzinei Mecanice Sindicatul ,,Apărarea” de la Societatea Fabrica de Arme Cugir organizează joi, 14 noiembrie 2024, un miting de protest la care sunt așteptați să ia parte peste 700 de salariați. Tot mâine, […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea