Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

De la 1 decembrie, cele mai valoroase documente ale Unirii vor putea fi accesate pagină cu pagină de publicul larg

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

De la 1 decembrie, oricine doreşte va putea accesa pagină cu pagină cele 6.000 de documente originale de la Marea Unire a Transilvaniei cu România de la 1 Decembrie 1918.

Centrul Naţional de Conservare şi Restaurare a Cărţii Vechi din cadrul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia a câştigat o finanţare nerambursabilă de 44.805 lei. Banii vor fi acordaţi de Administraţia Fondului Cultural  Naţional (AFCN), pentru proiectul „Conservarea şi valorificarea Documentelor Unirii de la 1 Decembrie 1918”, depus anul acesta la sesiunea de finanţare a proiectelor culturale, la Aria Patrimoniu Cultural Naţional.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Proiectul îşi propune să asigure condiţii optime de conservare şi valorificare a colecţiei de Documente ale Unirii, pe care Muzeul National al Unirii din Alba Iulia o deţine.

Este vorba de 6.000 documente originale, toate clasate în categoria Tezaur a Patrimoniului Cultural Naţional al României. Ele reprezintă cea mai mare şi valoroasă colecţie de documente ale Unirii Transilvaniei cu România de la 1 Decembrie 1918, fiind între cele mai valoroase piese aflate în patrimoniul muzeului albaiulian. Au fost donate în anul 1929, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la Marea Unire, de Asociaţia ASTRA. Între ele se găsesc şi celebrele credenţionale cu numele celor 1228 de delegaţilor trimişi de pe tot cuprinsul Transilvaniei la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.

La finalul proiectului documentele vor fi digitizate, oferind astfel posibilitatea, atât specialiştilor, dar şi publicului larg, de a le accesa pagină cu pagină. Proiectul a fost iniţiat de restauratorii Alexandru Ştirban şi Maria Zgârciu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Umorul din Alba, pe locul doi la cea de-a XXII-a ediție a Festivalului „Zâmbet în prier”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Umorul din Alba, pe locul doi la cea de-a XXII-a ediție a Festivalului „Zâmbet în prier” Marți, 23 aprilie, în foaierul modernei construcții care adăpostește Centrul Cultural din Vișeu de Sus, a avut loc gala de decernare a premiilor ediției a XXII-a a Festivalului-concurs de satiră și umor „Zâmbete în Prier”, festival la care reprezentantul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea