De JOI: Se modifică Legea societăților. Firmele care nu-și depun la timp bilanțurile pot fi dizolvate din oficiu
Legea societăților comerciale se modifică de joi, 16 iulie 2015.
În cazul în care nu-şi depun la timp situaţiile financiare anuale şi raportările contabile, firmele vor putea fi dizolvate la cererea oricărei persoane interesate, dar şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, se arăta într-un act normativ publicat luni, 13 iulie, în Monitorul Oficial.
O altă noutate introdusă în Legea societăţilor este că, după dizolvare, numirea lichidatorului va fi făcută de către ONRC.
Legea nr. 152/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul înregistrării în registrul comerţului a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 519 din 13 iulie. Aceasta aduce modificări, printre altele, la Legea societăţilor şi va intra în vigoare joi, 16 iulie 2015.
Conform documentului, firmele vor putea fi dizolvate de către tribunal în anumite situaţii care în prezent nu sunt reglementate de lege. În plus, sunt făcute şi anumite clarificări în alte cazuri în care se poate cere dizolvarea.
Mai precis, la cererea oricărei persoane interesate – dar şi a ONRC – tribunalul va putea să pronunţe dizolvarea unei societăţi dacă aceasta nu-şi depune în termenul legal situaţiile financiare anuale şi, după caz, situaţiile financiare anuale consolidate, precum şi raportările contabile. Nouă prevedere va fi aplicabilă în situaţia în care perioada de întârziere va fi mai mare de 60 de zile lucrătoare.
Totodată, Legea nr. 152/2015 dispune ca dizolvarea va putea să intervină dacă firma nu-şi depune la unităţile Ministerului Finanţelor – în termenul legal – declaraţia din care să rezulte că n-a desfăşurat activitate de la constituire. De asemenea, regulă va fi valabilă dacă perioada de întârziere va depăşi 60 de zile lucrătoare.
Dizolvarea societăţilor va mai putea fi pronunţată, potrivit noilor reglementări, dacă:
– societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot întruni;
– acţionarii/asociaţii au dispărut ori nu au domiciliul cunoscut ori reşedinţa cunoscută (în prezent, dispoziţia face referire doar la dispariţia asociaţilor);
– nu mai sunt îndeplinite condiţiile referitoare la sediul social (inclusiv că urmare a expirării duratei actului care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social ori transferului dreptului de folosinţă sau proprietate asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social);
– a încetat activitatea societăţii sau aceasta n-a fost reluată după perioada de inactivitate temporară – perioada care nu poate fi mai lungă de trei ani de la data înscrierii în registrul comerţului;
– societatea nu şi-a completat capitalul social, în condiţiile legii.
Firmele pentru care ONRC va formula acţiuni de dizolvare vor fi făcute publice cu cel puţin 15 zile calendaristice înainte. Lista acestora vă fi afişată, mai exact, pe site-ul Registrului Comerţului sau în portalul de servicii online al acestuia. Spre deosebire de actualele prevederi, nouă lege mai stabileşte că hotărârea prin care tribunalul va pronunţa dizolvarea va fi comunicată inclusiv societăţii în cauză.
Împotriva hotărârii de dizolvare, orice persoană interesată va putea să facă apel, în cel mult 30 de zile de la data publicării documentului în Monitorul Oficial, Partea a IV-a.
Registrul Comerţului va numi lichidatorul firmei
După ce hotărârea judecătorească de dizolvare va rămâne definitivă, scrie în noua lege publicată în Monitor, persoană juridică va intra în lichidare.
În această situaţie, ONRC se va ocupa – la cererea oricărei persoane interesate, inclusiv a Ministerului Finanţelor – de numirea unui lichidator înscris în Tabloul Practicienilor în Insolventa. Acesta va primi o remuneraţie fixă în cuantum de 1.000 de lei.
„Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, la cererea oricărei persoane interesate, inclusiv a Ministerului Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, procedează la numirea unui lichidator înscris în Tabloul Practicienilor în Insolventa. Remunerarea lichidatorului se face din averea societăţii dizolvate sau, în lipsa, din fondul de lichidare, constituit potrivit legii. Remuneraţia lichidatorului este în cuantum fix de 1.000 lei, decontul final al cheltuielilor efectuate de lichidator în legătură cu lichidarea societăţii urmând a se face, pentru situaţia în care nu există bunuri în averea societăţii dizolvate, de către Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolventa din România, la solicitarea lichidatorului”, este precizat în Legea nr. 152/2015.
Dacă vor trece trei luni de la momentul rămânerii definitive a hotărârii de dizolvare şi nu va exista nicio cerere de numire a lichidatorului, ONRC sau orice persoană interesată va putea să ceară tribunalului radierea firmei din registrul comerţului.
La fel ca în cazul acţiunilor de dizolvare, societăţile pentru care ONRC va urma să formuleze acţiuni de radiere vor fi afişate online cu cel puţin 15 zile calendaristice înainte. Hotărârea de radiere pronunţată de tribunal va fi comunicată inclusiv firmei în cauză.
„Vizualizarea hotărârilor de dizolvare şi radiere şi a rezoluţiilor de numire a lichidatorului, publicate pe pagina de Internet a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului sau pe portalul de servicii online al acestuia, se face cu titlu gratuit”, se arată în actul normativ amintit.
Apelul împotriva hotărârii de radiere va putea fi făcut de către orice persoană interesată în 30 de zile de la afişarea listei cu societăţile pentru care ONRC va formula astfel de acţiuni.
ONRC va prelungi termenul de lichidare, nu tribunalul
În ceea ce priveşte termenul de lichidare a societăţii, acesta va fi în continuare de un an. Însă, pentru motive temeinice, ONRC va putea să-l prelungească (la cererea lichidatorului), nu tribunalul, aşa cum este prevăzut în momentul de faţă.
„Lichidarea societăţii trebuie terminată în cel mult un an de la data înregistrării în registrul comerţului a menţiunii de dizolvare. Pentru motive temeinice, la cererea lichidatorului, oficiul registrului comerţului poate prelungi acest termen cu încă un an, dar nu mai mult de două ori”, scrie în Legea nr. 152/2015.
În acelaşi timp, va fi mărită de la 30 la 60 de zile (după înregistrarea menţiunii de dizolvare) perioadă în care vor trebui numiţi lichidatorii. Apoi, actul normativ prevede că, „în termen de 60 de zile de la numire, lichidatorul trebuie să depună la oficiul registrului comerţului, pentru menţionare în registrul comerţului, un raport privind situaţia economică a societăţii. Dacă, potrivit raportului, debitorul îndeplineşte condiţiile pentru deschiderea procedurii simplificate de insolventa, lichidatorul are obligaţia de a solicita deschiderea acestei proceduri în termen de 15 zile de la data depunerii raportului”.
În 15 zile de la terminarea lichidării, în baza raportului final de lichidare şi a situaţiilor financiare de lichidare, lichidatorii vor trebui să depună la registrul comerţului cererea de radiere a societăţii. Rezoluţia de radiere din registrul comerţului va fi publicată pe site-ul ONRC şi în portalul de servicii online al acestuia.
În situaţia în care în trei luni de la expirarea termenului de lichidare (prelungit după caz) nu se va depune vreo cerere de radiere, ONRC sau orice persoană interesată va putea să ceară tribunalului radierea societăţii. Lista cu firmele pentru care ONRC va formula acţiuni de radiere va fi publicată online cu cel puţin 15 zile calendaristice înainte, iar hotărârea de radiere va fi comunicată inclusiv societăţii. După ce hotărârea tribunalului va fi făcută publică, orice persoană interesată va putea să facă apel împotriva acesteia în cel mult 30 de zile.
Situaţiile financiare la 30 iunie trebuie depuse până în august
Operatorii economici care au înregistrat o cifră de afaceri de peste 220.000 de lei trebuie să depună la Fisc, până în dată de 17 august, raportările contabile pentru primul semestru al anului.
Sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2015 a fost aprobat prin Ordinul MFP nr. 773/2015, act normativ publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial.
Potrivit documentului, trebuie să depună raportările contabile atât operatorii economici vizaţi de Reglementările contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate, cât şi cei vizaţi de Reglementările contabile conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiară, aplicabile societăţilor comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată. De asemenea, aceleaşi reguli trebuie respectate şi de operatorii economici care au un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic.
Încadrarea în criteriul referitor la cifra de afaceri se face „pe baza indicatorilor determinaţi din situaţiile financiare anuale ale exerciţiului financiar precedent, respectiv a balanţei de verificare încheiate la finele exerciţiului financiar precedent”, după cum se arată în ordinul de ministru.
Documentele pot fi depuse la unităţile teritoriale ale Fiscului în format tipărit şi în format electronic sau doar în formă electronică (în portalul www.e-guvernare.ro).
sursa: avocatnet.ro
(C.M.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]