Apa de ploaie,modalitatea de calcul.Cornel Turcu întreabă S.C. APA CTTA S.A. ALBA: De ce (şi cât) plătim apa de ploaie în plină secetă?

Vă transmit un material referitor la modalitatea de determinare a cantităţilor de ape meteorice (pluviale) preluate de sistemul public de canalizare. Fac acest lucru întrucât m-a surprins şi m-a indignat totodată, lipsa de reacţie a furnizorului de astfel de sevicii S.C. APA CTTA S.A. ALBA, care era cel mai în măsură să iasă în presă cu explicaţii clare şi complete privind costurile cu apa meteo dar nu a făcut-o(?) Problema cea mai importantă este determinarea corectă a cantităţilor de ape meteorice (în m.c.), că restul este doar o înmulţire cu tariful/metru cub practicat la canalizare, adică cu 1,72 lei./m.c. Doresc ca opinia publică, cititorii ziarului „UNIREA”, să cunoască acest lucru şi de aceea, dacă doriţi şi spaţiul vă permite, socotesc că ar fi oportună publicarea acestui material.
Modalitatea de calcul a cantităţilor de apă meteo ce ajung în sistemul public de canalizare
În urmă cu câteva zile a apărut în presa locală scrisă şi online din Alba Iulia şi judeţul Alba un comunicat transmis de Primăria Municipiului Alba Iulia, dat pe baza informaţiilor primite de la S.C. APA CTTA S.A. ALBA, Consiliul Local Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba, în care se prezintă o informare referitoare la costurile apei meteo în Alba Iulia şi jud. Alba, ca urmare a sesizărilor primite de la Compartimentului de Relaţii cu Asociaţiile de Proprietari din cadrul Primăriei Alba Iulia. În acest comunicat se încearcă mai întâi o justificare, necerută de nimeni, privind necesitatea perceperii acelor costuri cu apa meteo dar uită să prezinte în totalitate metodologia de calcul a cantităţilor de apă preluate în sistemul public de canalizare.
Pentru o mai bună cunoaştere a modului de determinare a cantităţilor de apă meteo ce urmează a fi facturate consumatorilor, alături de cele cu apa potabilă şi evacuare canal, îmi permit să redau mai jos temeiul legal şi procedura după care se face acest lucru. Astfel:
Modalitatea de calcul a cantităţilor de ape meteorice ce ajung în sistemul public de canalizare se face în conformitate cu prevederile Legii nr. 241/2006 – Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare – cu modificările şi completările ulterioare şi este reglementată în cadrul Art. 215, alin. (1) din Regulamentul-cadru al serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, aprobat cu Ordinul Preşedintelui A.N.R.S.C. (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice) nr. 88/2007 şi a Art. 11, pct. 3 din Contractul-cadru de furnizare/prestare al serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare aprobat cu Ordinul Preşedintelui A.N.R.S.C. nr. 90/2007.
De menţionat mai este şi faptul că în jud. Alba există şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „APA ALBA” care este mandatarul Consiliilor locale şi Consiliului judeţean în relaţia cu operatorul S.C APA CTTA S.A. ALBA. Din această Asociaţie face parte Alba Iulia şi mai multe oraşe şi comune din Alba. Din activitatea acesteia menţionăm, printre altele, faptul că ea este aceea care a majorat în februarie 2009 procentul de ape evacuate la canal din 75% în 100% din consumul de apă potabilă sau majorarea tarifelor la apă plus canalizare cu 20% în anul 2011 faţă de anul 2010, chiar dacă furnizorul S.C. APA CTTA S.A. ALBA anunţase în scris consumatorii, prin adresa nr. 5442 / 06.12.2010, intenţia de majorare a preţului de livrare a apei potabile şi a apelor uzate furnizate/preluate cu un coeficient de maxim 13%.
Articolele invocate mai sus prevăd următoarele: „Cantitatea de apă meteorică preluată de reţeaua de canalizare se determină prin înmulţirea cantităţii specifice de apă meteorică comunicată de A.N.M. (Centrul Meteorologic Regional Transilvania-Sud din Sibiu, în cazul nostru) pentru luna anterioară emiterii facturii cu suprafeţele totale ale incintelor construite şi neconstruite, declarate de fiecare utilizator şi cu coeficienţii de scurgere recomandaţi de SR: 1846-2: 2007”.
În acel comunicat dat de Primăria Alba Iulia se arată, în exemplul dat, că pentru determinarea cantităţii de apă meteo ce urmează a se factura, se înmulţeşte suprafaţa construită cu cantitatea de precipitaţii transmisă de A.N.M., uitându-se să se înmulţească şi cu coeficientul de scurgere recomandat, care duce la micşorarea cantităţii de apa meteo ce urmează a se plăti.
Iată care sunt valorile specifice pentru coeficientul de scurgere, prezentate în Tabelul 2 din SR: 1846-2: 2007, în funcţie de natura suprafeţei receptoare:
1. Învelitori metalice şi de ardezie = 0,95
2. Învelitori de sticlă, ţiglă şi carton asfaltat = 0,90
3. Terase asfaltate = 0,85…0,90
4. Pavaje din asfalt şi din beton = 0,85…0,90
5. Pavaje din piatră şi alte materiale, cu
rosturi umplute cu mastic = 0,70…0,80
6. Pavaje din piatră cu rosturi umplute cu nisip = 0,55…0,60
…………………………………………………………………………..
9. Terenuri de sport, grădini:
– în zone cu pante mici (< 1%) = 0,05…0,10
– în zone cu pante mari (> 1%) = 0,10…0,15
10. Incinte şi curţi nepavate, neînierbate = 0,05… 0,20
11. Terenuri agricole (cultivate) = 0,10… 0,15
(Poziţiile 7, 8 şi 12 se referă la drumuri, parcuri şi suprafeţe împădurite)
Precizez că cel mai important lucru este determinarea corectă a suprafeţelor construite şi neconstruite şi aplicarea coeficientului de scurgere corespunzător, ulterior înmulţindu-se cu cantitatea specifică de precipitaţii, rezultatul obţinut transformându-se din litri în metri cubi. Rezultatul în m.c. se va înmulţi cu tariful de canalizare, adică cu 1,72 lei/m.p. (Cantitatea specifică de precipitaţii se va lua de la sucursala S.C. APA CTTA S.A. ALBA de care aparţineţi)
Pentru suprafeţele aflate la sol se va lua în calcul mărimea efectivă a acestora, iar pentru suprafeţe înclinate (acoperişuri) se va lua în calcul mărimea amprentei la sol a construcţiei (suprafaţa cuprinsă între perimetrul exterior al zidurilor). Consider că ar fi necesară, şi mă refer aici în special la asociaţiile de proprietari, să se solicite S.C. APA CTTA S.A. ALBA – Sucursala Alba Iulia (sau după caz) o măsurătoare a suprafeţei de construcţie la blocurile pe care le au în acea asociaţie, cu un reprezentant al acelei asociaţii, şi vă asigur că veţi avea mari surprize! De asemenea, consider că ar fi necesară (bineînţeles dacă doresc) o verificare şi la casele, curţile, grădinile proprietate privată pentru a se vedea dacă suprafaţa de construcţie, natura suprafeţelor etc. coincid cu datele folosite în calcul pe factură.
În sfârşit, ţinând cont de faptul că tariful/metru cub apă meteo este acelaşi cu cel de evacuare canal, adică 1,72 lei / m.c. (cu TVA) v-aş ruga, dacă doriţi şi timpul vă permite, luând în considerare metodologia de calcul a apei meteo (cantitativ) prezentată mai sus, să faceţi un calcul matematic propriu şi să-l comparaţi apoi cu cifrele prezentate în facturi. Veţi avea surpriza să constataţi că modul de calcul este precum cel menţionat ca exemplu în comunicatul dat de Primăria Alba Iulia. Şi nu numai atât, mai există şi unele „rotunjiri”, evident în favoarea furnizorului de servicii! Oare chiar nimeni să nu le fi băgat în seamă până acum?

Cu stimă, Cornel TURCU

ELIT

Mihail David - 2020

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

6 Comentarii

victor 9 noiembrie 2011 at 9:04

Intreb si eu, oare este normal (la cugir) cantitatea de apa facturata ca si consum sa fie facturata si la canal? Adica daca se consuma 5 mc pe un apartament la canal merg tot 5 mc? Nu se mai bea, nu se mai face mancare, nu se mai pun muraturi, nu se mai pune curechiu…..sau se considera ca si in acest caz ea se evacueaza sub forma de pipi si tot la canal ajunge?

Ion 9 noiembrie 2011 at 14:55

Si in municipiul nostru tot asa se calculeaza.

alexandru 9 noiembrie 2011 at 10:05

precizare: domnul hava a simitit nevoia sa faca precizariel in locul apa ctta pentru ca se stie ca el este de facto conducatorul acestei regii.pretul exagerat al apei de ploaie este consecinta votacilor de partid din consiliul local, care ne-au trantit in fata o hotaraire mizerabila prin care partidul strange bani cu nemiluita.sa nu vorbim de faptul ca aceste sume sunt starnse ilegal, in conditiile in care apa ctta nu epureaza aceste cantitati de ape la standardele cerute, ci le deverseaza direct in mures.sa nu vorbim ca intreaga infrastructura a acestei faimoase regii este construita din bani publici.noi le construim infrastrcutura, noi ii platim, ei doar toaca banul.si la final vin cu explicatii stintifice legate de felul cum dispare banul in aceasta regie.curios faptul ca doar firmele de partid ( dafora, instalatorul, ama house) reusesc sa castige licitatiile acestui colos portocaliu.( stiu ca sunt lciitatii electronice castigatem bla bla bla, cum stiu de asemenea ca o licitatie se castiga daca cel care deseneaza caietul de sarcini sta la masa cu viitorii castigatori.. iar ei dicteaza…cei din domeniu stiu cum sta treaba..au ei acolo un director de achizitii beton.si pretul apei potabile a crescut constant intr-un judet de munte.si gunoiul menajer are un pret bun intr-un oras pedelist, cu firam pedelista, in conditiile in care distantele de transport sunt mici, groapa de gunoi nu este amenajata etc….multi vad putini pricep….afacerile merg inainte.pofiti la vot ca v-am facut parcari…

Manitu 9 noiembrie 2011 at 21:02

Intradevar, presedintele Consiliului director al Asciatiei de Dezvoltare Intercomunitare APA-Alba este primarul de Alba Iulia, iar director executiv este dl. Besoiu Ioan. Mai figureaza pe lista celor retribuiti si presedintele Consiliului Judetean Alba.
In B.V.C. Asociatiei, apar pentru anul 2011 Cheltuieli cu personalul= 257 500 lei (?) A se vedea pe site-ul acestei Asociatii (daca or mai fi postate, cred ca sunt deja sterse) si frecventa intalnirilor, procesele-verbale intocmite etc. Sunt (erau) lucruri interesante de vazut …

Manitu 9 noiembrie 2011 at 22:17

Daca valorile luate in calcul pe factura (suprafetele) ar fi bune (ceea ce nu cred), mai trebuiau inmultite si cu valoarea coef. de 0,90 pentru acoperisuri (sau dupa caz), lucru care nu s-a mai facut, care ducea la scaderea sumei de plata cu 10%, sau dupa caz , functie de suprafata receptoare.
Inchipuiti-va cate sute de milioane (lei vechi) s-au incasat abuziv, in ficare luna, in Alba Iulia si in celelalte localitati care fac parte din Asociatia „APA-Alba”, fiindca nu s-au aplicat niciodata acei coecifienti si asta dureaza de ani buni. Va da vreodata cineva socoteala pentru aceste furturi facute cu „buna stiinta” pe spinarea „prostilor”? Bine ar fi! ….
(Mesaj pt. Alexandru)

Silviu Bian 9 noiembrie 2011 at 23:10

Sunt SPAGAR

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...