Rămâi conectat

Ştirea zilei

De ce sărbătorim Crăciunul în data de 25 decembrie: De la sărbătoare păgână a zeului Mitra la Nașterea Domnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

De ce sărbătorim Crăciunul în data de 25 decembrie: De la sărbătoare păgână a zeului Mitra la Nașterea Domnului

Nașterea Domnului, denumită în popor „Crăciun”, este prăznuită la data de 25 decembrie. În trecut accentul se punea pe moartea sfinților, Nașterea Domnului nefiind un praznic attât de vechi precum Sfintele Paști.

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Crăciun

Mentionam ca multe din sarbatorile pagane au fost inlocuite de cele crestine. Pentru fixarea zilei de 25 decembrie ca sarbatoare a Nasterii Domnului s-a raspuns ca prin aceasta sarbatoare se dorea inlaturarea mitraismului. Sarbatoarea centrala mitraica era strans legata de solstitiul de iarna (22-23 decembrie) fiind privita ca ziua de nastere a zeului Soare. Este momentul in care zilele incep sa creasca, iar noptile sa scada.

Astfel, ziua de nastere a zeului Mitra, introdusa la Roma de imparatul Aurelian, in anul 274, a fost inlocuita cu ziua de nastere a Mantuitorului, Care fusese numit de proroci „Soarele dreptatii” (Maleahi 4, 2), „Rasaritul cel de sus” (Zaharia 6, 12; Luca 1, 78-79). Sextus Julius Africanus, un crestin din secolul al III-lea, a fost prima persoana care propune in anul 221, ziua de 25 decembrie ca zi pentru nasterea lui Iisus.

Citește și: 24 decembrie, Ajunul Crăciunului: Obiceiuri, tradiții și superstiții pe care creștinii le respectă în această zi

Mai exista si ipoteaza ca imparatul Aurelian a dorit prin aceasta sarbatoare inchinata zeului Mitra sa inlocuiasca praznicul Nasterii Domnului, prezent in acea vreme la data de 25 decembrie. Cei care impartasesc aceasta ipoteza, afirma ca in trecut crestinii aveau credinta ca aparitia lumii vazute a avut loc la echinoctiul de primavara, pe atunci plasat pe 25 martie. Deci, noua creatie prin „intruparea lui Hristos“ trebuia sa aiba loc tot pe 25 martie, moment de la care numarandu-se 9 luni se obtinea data de 25 decembrie.

In Apus, de prin secolul al III lea, Craciunul se serba pe 25 decembrie. In Rasarit, pana prin a doua jumatate a secolului al IV lea, Nasterea Domnului a fost sarbatorita impreuna cu Botezul Domnului, pe 6 ianuarie, fiind numita Aratarea Domnului.

Citește și: Povestea sau legenda lui Moș Crăciun

Chiar daca ziua de 25 decembrie a devenit sarbatoare eminamente crestina, totusi mai intalnim si astazi ramasitele cultului pagan al soarelui: focurile care se fac in dimineata de Craciun, colacii de Craciun care imita forma soarelui, mersul cu capra etc.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

TRAGEDIE în Alba: Bărbat de 49 de ani, găsit SPÂNZURAT în satul Cunța, din comuna Șpring

Ziarul Unirea

Publicat

în

TRAGEDIE în Alba: Bărbat de 49 de ani, găsit SPÂNZURAT în satul Cunța, din comuna Șpring Reprezentanții IPJ Alba au declarat pentru ziarulunirea.ro că la data de 19 ianuarie 2025, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat a fost găsit spânzurat. Citește și: Bărbat de 47 de ani, din Sebeș, găsit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea