De ce plătim cel mai mult pentru apa potabilă şi canalizare? Unde se duc banii?
În Alba Iulia şi în restul judeţului Alba preţul pentru metrul cub de apă şi pentru canalizare a ajuns cel mai mare din zona asta. Faţă de Cluj, Deva şi Sibiu suntem pe primul loc la preţul pe care îl plătim. E de neînţeles de ce. Suntem aproape de munte şi apa nu ar trebui să fie pentru noi un lucru scump. Nu există din ce ştim probleme deosebite în alimentare care totuşi să justifice acest preţ. Nici o explicaţie nu a fost oferită vreodată de factorii politici sau de firma de apă controlată de Consiliul Judeţean.
Cu toate astea, într-un an de zile, din ianuarie 2010 până în ianuarie 2011, metrul cub de apă s-a scumpit cu 32%, de la 2,34 RON la 3,04 RON. Şi continuă să crească! O familie care cheltuia în medie 50-55 RON pe lună ajunge acum să plătească aproximativ 70 RON pe lună.
Aceeaşi situaţie este şi la canalizare: o creştere aproape dublă, de 80%, de la 0,96 RON pe metru cub la 1,72 RON pe metru cub, în doar un an de zile!
Haideţi să ne uităm şi pe ce plătesc vecinii noştri, judeţele apropiate şi veţi vedea că avem preţul cel mai mare:
lLa Alba Iulia – apă potabilă 3,04 pe metru cub.
lLa Cluj – apă potabilă 2,71 RON pe metru cub.
lLa Deva – apă potabilă 2,86ON pe metru cub.
lLa Sibiu – apă potabilă 2,75RON pe metru cub.
La canalizare situaţia e identică, suntem „fruntaşi” la preţuri din păcate:
lLa Alba Iulia – canalizare 1,72 pe metru cub.
lLa Cluj – canalizare 1,53 RON pe metru cub.
lLa Deva – canalizare 1,08 RON pe metru cub.
lLa Sibiu – canalizare 1,38 RON pe metru cub.
Situaţia apei şi canalizării nemulţumeşte tot mai mulţi albaiulieni. Se anunţă investiţii de zeci şi chiar peste 100 de milioane de euro, se extind reţele, se fac staţii de filtrare a apei uzate pe bani europeni – care nu trebuie daţi înapoi. Totuşi, preţurile cresc, ca şi cum investiţiile ar trebui recuperate tot de pe spatele oamenilor! Întrebarea vine firesc: unde se duc banii? În ce buzunare?
Şi mai ciudat şi revoltător este alt aspect: s-au făcut multe lucrări la apă şi canal, s-a stat în praf şi în gropi luni şi ani de zile în Alba Iulia – cu toate astea defecţiunile şi problemele de alimentare sunt şi mai dese! Pentru ce am îndurat noi ca albaiulieni tot acest deranj dacă lucrările mai rău ne fac?
Ştim, renovările sunt necesare, dar cine face domnilor politicieni aceste lucrări? Cine sunt firmele care de zeci de milioane de euro ne provoacă şi mai multe daune? Ce firme au încasat contractele pentru ca acum zone întregi să rămână fără apă, mai rău ca înainte? Controlează cineva calitatea acestor lucrări?
Cred sincer că avem o administraţie proastă în oraş şi în judeţ care face de mântuială aceste lucrări. Din păcate, s-a dovedit că atunci când lucrările de acest fel sunt atât de prost făcute şi la asemenea preţuri, nu e vorba doar de dezinteres … ci tocmai de un interes financiar al cuiva care are semnătura şi e prieten cu anumite firme.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia
MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia Marți, 26 noiembrie 2024, de la ora 19.00, sunteți invitați la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, la spectacolul Domnul de Pourceaugnac, după Moliere, o comedie clasică din repertoriul SKEPSIS. Domnul de Pourceugnac este un […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum o zi
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii