Rămâi conectat

Cultură Educație

De ce plătim cel mai mult pentru apa potabilă şi canalizare? Unde se duc banii?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În Alba Iulia şi în restul judeţului Alba preţul pentru metrul cub de apă şi pentru canalizare a ajuns cel mai mare din zona asta. Faţă de Cluj, Deva şi Sibiu suntem pe primul loc la preţul pe care îl plătim. E de neînţeles de ce. Suntem aproape de munte şi apa nu ar trebui să fie pentru noi un lucru scump. Nu există din ce ştim probleme deosebite în alimentare care totuşi să justifice acest preţ. Nici o explicaţie nu a fost oferită vreodată de factorii politici sau de firma de apă controlată de Consiliul Judeţean.
Cu toate astea, într-un an de zile, din ianuarie 2010 până în ianuarie 2011, metrul cub de apă s-a scumpit cu 32%, de la 2,34 RON la 3,04 RON. Şi continuă să crească! O familie care cheltuia în medie 50-55 RON pe lună ajunge acum să plătească aproximativ 70 RON pe lună.
Aceeaşi situaţie este şi la canalizare: o creştere aproape dublă, de 80%, de la 0,96 RON pe metru cub la 1,72 RON pe metru cub, în doar un an de zile!
Haideţi să ne uităm şi pe ce plătesc vecinii noştri, judeţele apropiate şi veţi vedea că avem preţul cel mai mare:
lLa Alba Iulia – apă potabilă 3,04 pe metru cub.
lLa Cluj – apă potabilă 2,71 RON pe metru cub.
lLa Deva – apă potabilă 2,86ON pe metru cub.
lLa Sibiu – apă potabilă 2,75RON pe metru cub.
La canalizare situaţia e identică, suntem „fruntaşi” la preţuri din păcate:
lLa Alba Iulia – canalizare  1,72 pe metru cub.
lLa Cluj – canalizare  1,53 RON pe metru cub.
lLa Deva – canalizare  1,08 RON pe metru cub.
lLa Sibiu – canalizare  1,38 RON pe metru cub.
Situaţia apei şi canalizării nemulţumeşte tot mai mulţi albaiulieni. Se anunţă investiţii de zeci şi chiar peste 100 de milioane de euro, se extind reţele, se fac staţii de filtrare a apei uzate pe bani europeni – care nu trebuie daţi înapoi. Totuşi, preţurile cresc, ca şi cum investiţiile ar trebui recuperate tot de pe spatele oamenilor! Întrebarea vine firesc: unde se duc banii? În ce buzunare?
Şi mai ciudat şi revoltător este alt aspect: s-au făcut multe lucrări la apă şi canal, s-a stat în praf şi în gropi luni şi ani de zile în Alba Iulia – cu toate astea defecţiunile şi problemele de alimentare sunt şi mai dese! Pentru ce am îndurat noi ca albaiulieni tot acest deranj dacă lucrările mai rău ne fac?
Ştim, renovările sunt necesare, dar cine face domnilor politicieni aceste lucrări? Cine sunt firmele care de zeci de milioane de euro ne provoacă şi mai multe daune? Ce firme au încasat contractele pentru ca acum zone întregi să rămână fără apă, mai rău ca înainte? Controlează cineva calitatea acestor lucrări?
Cred sincer că avem o administraţie proastă în oraş şi în judeţ care face de mântuială aceste lucrări. Din păcate, s-a dovedit că atunci când lucrările de acest fel sunt atât de prost făcute şi la asemenea preţuri, nu e vorba doar de dezinteres … ci tocmai de un interes financiar al cuiva care are semnătura şi e prieten cu anumite firme.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea