Rămâi conectat

Actualitate

De ce nu ai voie să tai un copac, chiar dacă se află în fața casei tale? Amenzile ajung până la 40.000 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

De ce nu ai voie să tai un copac, chiar dacă se află în fața casei tale? Amenzile ajung până la 40.000 de lei

Un incident recent desfășurat în inima Sibiului a adus în atenție strictetea legilor referitoare la tăierea arborilor, chiar și atunci când aceștia se găsesc în apropierea proprietăților private.

Un locuitor al orașului a fost amendat cu o sumă semnificativă după ce a decis să taie un tei matur din curtea sa, susținând că acesta cauzează „prea multă murdărie și frunze”. Această situație a provocat ample dezbateri cu privire la importanța protejării mediului înconjurător și la sancțiunile severe impuse de lege pentru cei care încalcă regulile privind tăierea arborilor.

Incidentul a avut loc în ziua de 31 octombrie, atunci când individul a hotărât să taie ilegal un tei care se afla pe domeniul public, chiar în fața propriei locuințe, conform informațiilor furnizate de Turnul Sfatului. Gestul său a fost observat de un trecător, care a luat imediat legătura cu autoritățile. Poliția și reprezentanții Serviciului Public de Administrare a Parcurilor și Zonelor Verzi s-au deplasat la fața locului pentru a investiga situația. Ei au constatat că individul tăiase ilegal un tei matur cu un diametru al trunchiului de aproximativ 40 de centimetri. Tăierea fusese realizată manual, cel mai probabil cu ajutorul unui topor. Mai mult, ciotul rămas a fost vopsit în aceeași culoare cu gardul gospodăriei sale. Prin urmare, acest act a fost în flagrantă contradicție cu legislația în vigoare.

Ce prevede legea

Conform dispozițiilor Legii 24/2007 privind tăierea ilegală a arborilor, care este valabilă și în Sibiu, tăierea copacilor de pe domeniul public este complet interzisă fără obținerea unei aprobări prealabile. În acest caz, individul în cauză nu obținuse nicio astfel de aprobare și, în consecință, a fost sancționat cu o amendă considerabilă de 20.000 de lei. Mai mult decât atât, autoritățile au confiscat ciotul teiului tăiat și l-au obligat pe locuitor să suporte costul acestuia.

Legea menționată stabilește reguli stricte privind tăierea arborilor, cu precădere a celor aflați pe domeniul public sau în spații verzi. Speciile protejate, cum ar fi teiul, salcâmul, castanul, arțarul, mesteacănul și stejarul, nu pot fi tăiate fără aprobare prealabilă. Intervențiile asupra acestor arbori în cadrul coroanei lor sunt restrânse la operațiuni care vizează eliminarea ramurilor uscate sau a celor care prezintă un pericol pentru siguranța pietonilor și a traficului rutier, pentru clădirile în apropiere sau pentru rețelele aeriene.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea