Rămâi conectat

Ştirea zilei

De ce nu a ajuns Alba Iulia capitală culturală? Ne-am făcut de râs și Alba Iulia nu merita acest lucru!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Alba Iulia și-a încercat norocul la concursul Capitală Culturală Europeană în 2021. Ne-am prezentat la un examen total nepregătiți, ca un student care a mizat pe copiuțe, gargară și un pic de baftă. Din păcate ne-am făcut de râs și Alba Iulia nu merita acest lucru.

Ne amintim că la momentul la care Alba Iulia a ratat și lista scurtă a orașelor care se luptau pentru acest privilegiu au fost menționate destul de clar motivele pentru care municipiul nostru a fost depunctat. Astfel: a fost sancționată neclaritatea viziunii și a strategiei propuse de cei care au completat dosarul orașului nostru; cheltuielile de marketing insuficiente și direcționarea promovării prost făcută; structura de management a proiectului, dimensiunea europeană, bugetul prea mic și LIPSA UNOR INSTITUȚII DE CULTURĂ PERMANENTE în care să se poată dezvolta artiști, au fost alte elemente taxate de către juriu.

alba iuliaTimișoara a câștigat cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Felicitări celor care au reușit să câștige acest lucru pentru orașul lor. Desigur, mă întreb în ce măsură a contribuit la această victorie a timișorenilor, slaba pregătire a celorlalți. Ironic în povestea aceasta este că Timișoara, un oraș care și-a pierdut Cetatea Vauban cu nouă bastioane, – în prezent în orașul de pe Bega se mai pot vedea elemente dintr-un singur bastion – a luat fața Alba Iuliei, care și-a restaurat ditamai Cetatea de peste 100 de hectare în care au intrat pe proiecte europene peste 70 de milioane de euro. Cum s-a putut întâmpla așa ceva? Cred că ilustra echipă care s-a ocupat de candidatura orașului nostru pentru titlul de Capitală Culturală Europeană a fost prea vrăjit de măreția Cetății Vauban și a pierdut din vedere alte aspecte importante care aveau greutate în ochii juriului.

Iar aici reiau ceea ce am spus în repetate rânduri: nu avem instituții de cultură solide. Avem nevoie de un teatru mai mult decât actualul Teatru de Păpuși. Am tot respectul față de ceea ce fac și au făcut cei care lucrează acolo. Dar tocmai pentru ei, tocmai pentru albaiulienii dornici să vadă o piesă bună nu numai la festival, avem nevoie de mai mult. Nu este suficientă o săptămână pe an în care sunt aglomerate o serie de spectacole, după care avem luni de pauză. Educarea publicului se face prin evenimente programate pe parcursul întregului an. De exemplu ar fi binevenite spectacole la fiecare sfârșit de săptămână.

În ceea ce privește clădirea în care ar putea funcționa un teatru adevărat, municipiul nostru are deja o clădire care ar putea fi reabilitată și ar putea constitui sediul pentru această instituție. Este vorba despre Casa de Cultură a Studenților, care în trecut nu a fost altceva decât Teatrul Ion Luca Caragiale. Printr-o conjugare a eforturilor administrației locale și ale celei județene am putea avea un teatru în adevăratul sens al cuvântului. Aceeași locație ar putea constitui spațiul potrivit pentru organizarea unor expoziții de artă.

Tot în acest context amintesc faptul că, în Alba Iulia nu ai nici măcar o sală decentă cu capacitate mai mare în care să poată fi organizate diverse evenimente. Până acum avem doar două case de cultură peste care anii au lăsat urme adânci și urâte.

Da, trebuie făcut ceva concret, mai mult decât niște proiecte pe hârtie care rămân doar în stadiu de proiect. Avem nevoie de un teatru, avem nevoie de o sală polivalentă, asta dacă vrem ca Alba Iulia să fie cu adevărat un oraș apreciat la nivelul Ardealului și chiar la nivel național.

Aduc din nou tema regionalizării, în acest context Alba Iulia nu are nici o șansă să devină capitală de regiune. Am pierdut o serie de instituții publice care au fost mutate fie la Brașov fie la Sibiu, aceta fiind deja un semnal că cele două orașe emit pretenții pentru a deveni capitală de regiune. După cum merg lucrurile la Alba Iulia actuala conducere a orașului nu își prea dorește acest lucru, este mai simplu să băltești în ignoranță și nepăsare, decăt să fii sub lumina reflectoarelor.

 Eșecul înregistrat în urma competiției pentru Capitală Culturală Europeană ar trebui să fie o lecție pentru administrația din Alba Iulia. Domnul Mircea Hava ar trebui să o mai rărească cu vizitele prin alte orașe din lume și să se ocupe mai mult de Alba Iulia. Presimt că la viitoarea campanie pentru locale nu va mai prea avea cu ce să se laude, în condițiile în care va avea o Cetate cam prăfuită și cu statui sparte sau cu o absorbție de fonduri europene extrem de slabă

Preşedinte PMP Alba, Deputat Clement Negruţ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea